Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου έχει καταρρεύσει – Στα 343 ευρώ ανά μεγαβατώρα η τιμή – Λυγίζουν οι βιομηχανίες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τιμές spot φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Σεπτεμβρίου στον κόμβο TTF στην Ολλανδία να εκτινάσσονται σχεδόν στα 3.500 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστηρίου ICE του Λονδίνου.

Οι τιμές έφτασαν τα τελευταία 24ωρα και συνεχίζουν να είναι, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι Financial Times αναφέρουν πως η ΕΕ θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται, φτάνοντας σε ευρωπαϊκό υψηλό όλων των εποχών και απειλώντας να οδηγήσουν την οικονομία της περιοχής σε βαθιά ύφεση.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε σήμερα ότι θα καλέσουν τους Υπουργούς Ενέργειας «για να συζητήσουν συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κατάστασης». Ο Τσέχος Υπουργός Εμπορίου Γιόζεφ Σικέλα από την πλευρά του, είπε ότι θα πρέπει να γίνει η συνεδρίαση «το συντομότερο δυνατό».

Η κλήση έγινε καθώς οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ πάνω από τα 343 ευρώ ανά μεγαβατώρα (100 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες) σήμερα, δείχνοντας την έντονη απειλή για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Η ένωση βιομηχανίας λιπασμάτων της περιοχής προειδοποίησε ότι το 70% της παραγωγής στην Ευρώπη είχε περιοριστεί από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, καταδεικνύοντας πώς η ενεργειακή κρίση περικυκλώνει τις βιομηχανίες και απειλεί τομείς από την υαλουργία έως την παραγωγή τροφίμων.

Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει εκτοξευθεί σχεδόν κατά ένα τρίτο την περασμένη εβδομάδα, καθώς έμποροι και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σπεύδουν να εξασφαλίσουν προμήθειες ενόψει του χειμώνα.

Το φυσικό αέριο είναι σε έλλειψη από τη στιγμή που η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές προς την Ευρώπη στον βασικό αγωγό Nord Stream 1 τον Ιούνιο. Η βιομηχανία μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει σιτηρέσιο (σ.σ. παρομοίωση με το ποσό που αντιστοιχεί στην ημερήσια διατροφή ενός στρατιώτη) το χειμώνα, όταν ο καιρός γίνει κρύος.

Οι τιμές είναι πάνω από 10 φορές το επίπεδο τους στις ΗΠΑ, όπου το συμβόλαιο αναφοράς διαπραγματεύεται στα 10 δολάρια ανά mmbtu (Million British Thermal Units), αν και αυτό είναι επίσης το υψηλότερο από πριν από την οικονομική κρίση, καθώς οι έμποροι των ΗΠΑ σπεύδουν να στείλουν θαλάσσια φορτία LNG στην Ευρώπη.

«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία λιπασμάτων βρίσκεται σε πλήρη κρίση»

Οι αγρότες και η βιομηχανία λιπασμάτων προειδοποιούν για τον κίνδυνο για τις καλλιέργειες τροφίμων, καθώς η Ευρώπη μειώνει την παραγωγή λιπασμάτων με βάση το άζωτο λόγω του κόστους τους.

«Αναμένουμε κάποιες απότομες αυξήσεις τιμών [των λιπασμάτων με βάση το άζωτο] τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Chris Lawson στην εταιρεία συμβούλων CRU.

Τα λιπάσματα με βάση το άζωτο παρέχουν συνήθως έως και τα δύο τρίτα των θρεπτικών συστατικών που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια και οι αναλυτές φοβούνται ότι η μείωση της διαθεσιμότητας και η αύξηση των τιμών στην Ευρώπη θα μειώσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών τροφίμων.

«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία λιπασμάτων βρίσκεται σε πλήρη κρίση, επειδή η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου έχει καταρρεύσει», δήλωσε ο Jacob Hansen, γενικός διευθυντής στον οργανισμό θρεπτικών συστατικών καλλιεργειών.

Εταιρείες όπως η Νορβηγική Yara και η BASF της Γερμανίας καθώς και η Πολωνική Grupa Azoty έχουν αρχίσει να κλείνουν ή να μειώνουν την παραγωγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ