Καυσόξυλα: Εκτόξευση των τιμών στη Βορειο Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτόξευση τιμών και στα καυσόξυλα στη βόρεια Ελλάδα, εκεί όπου η ζήτηση είναι τεράστια και ο κόσμος το… γυρίζει στη σόμπα, βλέποντας να ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Μόνο που δεν υπάρχουν πλέον φθηνά καυσόξυλα, ούτε αυτά που κάποτε έρχονταν με χαμηλές τιμές από τη Βουλγαρία, γιατί οι γείτονες ξέρουν ότι θα χρειαστούν ξύλα για να βγάλουν τον χειμώνα οι Έλληνες, τα κράτησαν εκεί και τα βγάζουν τώρα προς πώληση σε πολύ υψηλές τιμές.

Ανάρπαστα έχουν γίνει ήδη τα καυσόξυλα και τα παράγωγά τους στη δυτική Μακεδονία, όπου οι ανάγκες για θέρμανση ξεκινούν ήδη από τον Σεπτέμβριο, και πολύ αυξημένο, όπως επισημαίνουν έμποροι ξυλείας από τη βόρεια Ελλάδα, είναι φέτος το ενδιαφέρον για καυσόξυλα και από την Αττική και από άλλες νότιες περιοχές της χώρας, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη έλλειψη ξυλείας, καθώς φέτος δεν έχουν εισαχθεί ακόμη καυσόξυλα από τη Βουλγαρία.

«Η Βουλγαρία έχει σταματήσει να φέρνει καυσόξυλα – τα κρατούν προφανώς για τις δικές τους ανάγκες λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και για να ανεβάσουν ξαφνικά τις τιμές, οπότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Μόνο τα δικά μας δεν φτάνουν. Εξάλλου δεν υπάρχουν και υλοτόμοι» επισημαίνει ο Σάκης Νικολούδης, έμπορος καυσόξυλων με επιχείρηση στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν δουλεύει ο ίδιος -όπως σημειώνει- με ξύλα από τη Βουλγαρία, αλλά η μη εισαγωγή καυσόξυλων φέτος από τη Βουλγαρία εντείνει σημαντικά την αδυναμία κάλυψης της αυξημένης ζήτησης. Ο ίδιος εκτιμά ότι τον Νοέμβριο είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχουν πια ξύλα προς διάθεση, καθώς «ο κόσμος έχει πανικοβληθεί» και η ζήτηση είναι αυξημένη, αλλά οι διαθέσιμες ποσότητες δεν επαρκούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ