Η παγκόσμια ειρήνη κρέμεται πλέον από μία κλωστή: Τα νησιά του Σολομώντα απαγόρευσαν την είσοδο σε αμερικανικά πλοία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Νήσοι του Σολομώντα απαγόρευσαν επίσημα τα αμερικανικά πολεμικά πλοία να εισέρχονται σε τοπικά λιμάνια. Αυτό αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία στην περιοχή.

Πριν από μερικά χρόνια, τα Νησιά Σολομώντα πέρασαν στη σφαίρα επιρροής της Κίνας, έχοντας συνάψει συμφωνία συνεργασίας με τη ΛΔΚ (σε διάφορους τομείς – μέρος της τοπικής οικονομίας αγοράστηκε στην πραγματικότητα από τους Κινέζους) και επίσης απέσυρε την αναγνώριση της Ταϊβάν. Επίσης, η συμφωνία ασφαλείας δίνει στην Κίνα το δικαίωμα να αναπτύξει στρατεύματα στις Νήσους του Σολομώντα «για να διασφαλίσει τον νόμο και την τάξη».

Επιπλέον, το θέμα της ίδρυσης ναυτικής βάσης της Κίνας στα νησιά του Σολομώντα συζητείται με έντονο τρόπο, αν και η τοπική αυτοδιοίκηση το διαψεύδει. Οι ΗΠΑ. δικαίως φοβάται ότι εάν η Κίνα εγκαταστήσει εκεί μια πλήρη βάση τύπου Τζιμπουτί, θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και θα αμφισβητήσει άμεσα τον έλεγχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Το Πεντάγωνο θεωρεί αυτό ως ένα κρίσιμο πλήγμα στη στρατηγική του αποκλεισμού της Κίνας που βασίζεται στο σύστημα των «νησιωτικών γραμμών».

Επιπλέον, οι Νήσοι του Σολομώντα παρέχουν δυνητικά ευκαιρίες στην Κίνα να χτυπήσει τις αμερικανικές βάσεις στην Αυστραλία.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει ήδη χαρακτηρίσει μια πιθανή βάση της ΛΔΚ στις Νήσους Σολομώντα ως «εχθρική βάση», συγκρίνοντάς την με τις αυτοκρατορικές ιαπωνικές βάσεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πέρυσι τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν τους Κινέζους οργανώνοντας μαζικές αναταραχές στην πρωτεύουσα της χώρας με μια επίθεση στην Chinatown (3 νεκροί). Με πονηρό και δόλιο τρόπο ουσιαστικά προσπάθησαν να προωθήσουν την παρουσία αυστραλιανών στρατευμάτων στα νησιά του Σολομώντα, για να διατηρηθεί η ειρήνη. Αυτή η μέθοδος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο Ιράκ για την καταπολέμηση της ιρανικής επιρροής. Αλλά η κατάληψη των Νήσων του Σολομώντα από την Αυστραλία δεν λειτούργησε (ειρηνευτές από τα Φίτζι στάλθηκαν στην πρωτεύουσα) και η Κίνα δεν ξεχνά τίποτα. Τώρα είπαν στα αμερικανικά πολεμικά πλοία να φύγουν. Ταυτόχρονα, η Κίνα έχει πλέον το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου των πολεμικών της πλοίων στα λιμάνια των Νήσων Σολομώντα.

Όλα δείχνουν ότι ολόκληρος ο πλανήτης έχει μπει σε μία παρατεταμένη περίοδο αστάθειας ή και τα μέτωπα πλέον είναι πολλά. Από τον Ειρηνικό, έως το μαλακό υπογάστριο των ΗΠΑ, όπου η Ρωσία ιδρύει στρατιωτική βάση στην Βενεζουέλα.

Πληροφοριες: Clinker CM

ΔΗΜΟΦΙΛΗ