Ο Όρμπαν διασύρει την ΕΕ και συνάπτει συμφωνία – μαμούθ με την Ρωσία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοίνωσε συμφωνία–μαμούθ με την Gazprom!

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom θα αυξήσει περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς τη χώρα-μέλος της ΕΕ, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η Μόσχα μείωσε ή σταμάτησε, τις παραδόσεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, εκτινάσσοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας στα ύψη.

«Η ρωσική Gazprom θα παραδίδει καθημερινά έως και 5,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, επιπλέον των ποσοτήτων που περιγράφονται στη μακροπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας, μέσω αγωγού μέσω Σερβίας, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», δήλωσε συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Μιλώντας στο περιθώριο άτυπης συνάντησης των Ευρωπαίων ομολόγων του στην Πράγα, ο Ούγγρος που έκανε την ανακοίνωση και μέσω facebook, είπε ότι η μέγιστη επιπλέον ποσότητα ήταν 2,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, τον Αύγουστο.

Οι εκπρόσωποι της Ουγγαρίας και της Gazprom υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία και όπως είπε ο Υπουργός, το φυσικό αέριο (όπως και τον Αύγουστο) θα φτάσει μέσω του αγωγού TurkStream που διέρχεται από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Ο Σιγιάρτο πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ακριβής ποσότητα φυσικού αερίου που θα παραδοθεί πάνω από τους συμβατικούς όγκους εξαρτιόταν από «τεχνικές και τεχνολογικές λεπτομέρειες».

Η λήψη αυξημένων ποσοτήτων φυσικού αερίου «συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας» και θα βοηθήσει «στην αποφυγή περιορισμών λόγω πιθανής έλλειψης αερίου», είπε, προσθέτοντας ότι «η Ουγγαρία θα έχει αρκετό φυσικό αέριο».

Ο Ούγγρος Υπουργός σημείωσε ότι τα αποθέματα στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας έχουν υπερβεί το 36,5% της μέσης ετήσιας κατανάλωσης σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 21,5%.

«Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ουγγαρίας είναι ασφαλής», δήλωσε με τη σειρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς σε μήνυμά του στο Twitter μετά την ανακοίνωση της Τετάρτης.

Η συμφωνία έρχεται μετά την έναρξη σήμερα από την Gazprom μιας τριήμερης αναστολής των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1, στην τελευταία από μια σειρά διακοπής ή μειώσεων των προμηθειών σε ευρωπαϊκές χώρες.

Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και τα κράτη της ΕΕ υιοθετούν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου εν μέσω ανησυχιών για ελλείψεις τον ερχόμενο χειμώνα που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τον περιορισμό των προμηθειών σε βιομηχανικούς πελάτες.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έχει απορρίψει την ιδέα τυχόν κυρώσεων της ΕΕ στο ρωσικό αέριο. Εξασφάλισε επίσης μια εξαίρεση από τις κυρώσεις της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου μέσω αγωγών, αφού ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είπε ότι θα ήταν σαν μια «πυρηνική βόμβα που έπεσε στην οικονομία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ