Προκήρυξη για Ιππικό Κέντρο στα μέτρα του Κούβελου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ομοσπονδίας του Ισίδωρου Κούνελου και του κλειστού κλαμπ ευγενών είναι η προκήρυξη διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ιππικού Κέντρου Μαρκόπουλου. Με όρους που θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν «φωτογραφικοί», το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας βάζει πλέον ξεκάθαρα και στο επενδυτικό παιχνίδι την ομοσπονδία ιππασίας, την οποία κατ’ ουσίαν ελέγχει ο πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος Ισίδωρος Κούβελος.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη απο το newsbreak.gr

Από το 2014, όταν ξεκίνησαν οι αποτυχημένες απόπειρες του ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση του ολυμπιακού «φιλέτου» των 589 στρεμμάτων κοντά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με στόχο να γίνει Θεματικό Πάρκο Αναψυχής, η ομοσπονδία ιππασίας με τις παράλογες αξιώσεις της έβαζε πάντα αναχώματα. Ετσι, το ακίνητο έμενε στο ράφι, οι υποψήφιοι επενδυτές έφευγαν τρέχοντας και οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται μέχρι σήμερα με αχρείαστα κόστη ενός αδιάφορου αθλήματος μιας χούφτας ανθρώπων.

Τώρα, όμως, διόλου τυχαία βέβαια, η ομοσπονδία ιππασίας όχι μόνο δεν στυλώνει τα πόδια, αλλά εκδηλώνει με ενθουσιασμό την πρόθεσή της να παίξει ενεργό ρόλο στην επόμενη μέρα. Πρακτικά, βάσει της προκήρυξης, ο ρόλος αυτός είναι του συνέταιρου επενδυτή.

Από τους όρους της προκήρυξης είναι φανερό ότι το ΤΑΙΠΕΔ, κάτω από την πίεση να προχωρήσει αυτή τη φορά ο διαγωνισμός, αναπροσάρμοσε τους όρους κατά το ευνοϊκότερο και βολικότερο για το «κλειστό κλαμπ» της ιππασίας. Αλλωστε, άλλος επενδυτής υπό τέτοιους σκληρούς περιορισμούς, δύσκολα θα βρεθεί.

kouvelos
Ισίδωρος Κούβελος

Οι προβληματικοί όροι

Στις 14 Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ ανάρτησε την προκήρυξη για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 30ή Νοεμβρίου. Οι όροι που προκαλούν εύλογα ερωτήματα είναι:

  1. «Διασφαλίζεται η αξιοποίηση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων με κυρίαρχη τη χρήση της αθλητικής ιππασίας». Με κυρίαρχη χρήση αθλητικής ιππασίας, ενός από τα πλέον αντιεμπορικά ολυμπιακά σπορ παγκοσμίως, βγαίνουν νοκ άουτ όλοι οι σοβαροί επενδυτές. Ακριβώς επειδή δεν μπορεί να υπάρξει κανένα βιώσιμο πρότζεκτ κερδοφορίας.
  2. «Ο βασικός στόχος που επιθυμεί να επιτύχει το Ταμείο μέσω της Συναλλαγής είναι η αξιοποίηση του Ακινήτου, μέσω αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του». Αυτό σημαίνει ότι o όποιος ενδιαφερόμενος θα πρέπει να δαπανήσει κι ένα επιπλέον σημαντικό ποσό ανακαίνισης, πέραν της αρχικής επένδυσης. Αλλωστε, από το 2004 και μετά η χρήση του ακινήτου ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, «να έχει διαιωνισθεί το καθεστώς της σταδιακής υποβάθμισης του ακινήτου από τη μη χρήση των εγκαταστάσεών του».
  3. «Οι Ενδιαφερόμενοι Επενδυτές πρέπει να αποδείξουν ότι δραστηριοποιούνται στον τομέα της ιππικής χρήσης ιππασίας, ιδίως δε της αθλητικής ιππασίας. (…) Επιτρέπεται Δάνεια Εμπειρία από Τρίτο Πρόσωπο, το οποίο πληροί τα κριτήρια συμμετοχής». Πρακτικά, αυτή η φωτογραφική προϋπόθεση προσομοιάζει περισσότερο με ανάθεση παρά με προκήρυξη διαγωνισμού.

Για ποιον λόγο ένας άσχετος με την ιππασία επιχειρηματίας να μην μπορεί να επενδύσει για το Πάρκο Αναψυχής στο Μαρκόπουλο, από τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς υπάρχει απαράβατη δέσμευση περί «κυρίαρχης χρήσης αθλητικής ιππασίας». Και πόσοι απ’ όσους έχουν οικονομική επιφάνεια στην Ελλάδα ασχολούνται με την ιππασία;

Είναι εμφανές ότι η προκήρυξη αποκλείει όσους επιχειρηματίες ή funds δεν έχουν εμπλοκή με το συγκεκριμένο σπορ. Και όχι μόνο αυτό. Βάζει στο παιχνίδι και τον «δανεισμό εμπειρίας από τρίτο πρόσωπο».

ippiko kentrooo
Από τη μη αξιοποίηση του Ιππικού Κέντρου Μαρκόπουλου, κερδισμένοι βγαίνουν ο Ισίδωρος Κούβελος και το «κλαμπ ευγενών» της ιππασίας

Ομως, βάσει της ίδιας προκήρυξης, ο δανείζων την ιππική εμπειρία καθίσταται πρακτικά και αυτός επενδυτής. Συνεπώς, ή θα γίνει συνέταιρος, αν έχει την οικονομική ισχύ να αναλάβει από κοινού και εξ ολοκλήρου τις οικονομικές υποχρεώσεις της σύμβασης, ή δεν θα αναλάβει καθόλου ένα τέτοιο βάρος, άρα δεν θα δανείσει την εμπειρία του στον αρχικό υποψήφιο επενδυτή.

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα, «το Ταμείο θα δύναται να ζητήσει από το ως άνω Τρίτο Πρόσωπο να συμβληθεί και αυτό στη Σύμβαση Μίσθωσης Ακινήτου αναλαμβάνοντας από κοινού και εις ολόκληρον με τον εν λόγω Ενδιαφερόμενο Επενδυτή τις σχετικές υποχρεώσεις».

Κερδισμένη η ομοσπονδία ιππασίας, στον Ελληνα φορολογούμενο ο… λογαριασμός

Πρακτικά, για το «κλαμπ ευγενών» της ιππασίας αυτή η προκήρυξη είναι win-win. Είτε θα αποβεί άκαρπος ο διαγωνισμός ακόμα μια φορά, με συνέπεια να παραμείνει ο χώρος χάρισμα στο «κλαμπ ευγενών της ελληνικής ιππασίας» που τόσα χρόνια επιχειρεί να… πείσει ότι δεν περισσεύει έκταση για τίποτα άλλο, είτε θα μπει έτσι κι αλλιώς στο παιχνίδι ως «συμπαίκτης».

Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας ιππασίας πριν από μερικές μέρες, στις 19 Αυγούστου, αφήνει πολλά στη… φαντασία: «Η ΕΟΙ, ως έχουσα έννομο συμφέρον, παρακολουθεί τη διαγωνιστική διαδικασία. (…) Παραλλήλως, ενδιαφέρεται για την ευδοκίμηση των προαναφερομένων, καθώς και των καταστατικών της σκοπών, και στο πλαίσιο αυτό θα είναι έτοιμη να διαθέσει την ικανότητα και εμπειρία της στη διοργάνωση ιππικών αγώνων και εκδηλώσεων στον Πλειοδότη του προκηρυχθέντος διαγωνισμού, αποβλέποντας στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου».

ippiko kentroo

Ηδη, δηλαδή, η ομοσπονδία του Κούβελου, που μέχρι πρότινος χαλούσε τον κόσμο σε κάθε συζήτηση αξιοποίησης, τώρα διαθέτει ευχαρίστως την εμπειρία της στον όποιον πλειοδότη. Το ερώτημα είναι με τι λεφτά ανακοινώνει ότι θέλει να μπει στο επενδυτικό παιχνίδι μια κρατικοδίαιτη ομοσπονδία. Με τα… 200.000 ευρώ της τακτικής επιχορήγησης από τη ΓΓΑ, δηλαδή πάλι με τα λεφτά των φορολογουμένων, μπορεί να σηκώσει η ομοσπονδία και το βάρος του συνέταιρου επενδυτή;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ