Σαν σημερα το 1943: Τσάμηδες και Γερμανοί εκτέλεσαν 10 σταυροχωρίτες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τσάμηδες ή Τούρκοι όπως τους έλεγαν οι ντόπιοι στο Φανάρι, μόλις έγινε ο πόλεμος του ‘40 προσκολλήθηκαν με τους Γερμανούς, οι οποίοι ξέρανε και τη γλώσσα τους όπως ο Μαζάρης, καταγόμενος από τη Μενίνα της Παραμυθιάς. Όταν ήρθαν οι Γερμανοί με τη βοήθεια των Τσάμηδων στο Σταυροχώρι μάζεψαν τους άντρες στο σπίτι του Περικλή Σωτηρίου. Όσοι είχαν φιλικές σχέσεις με τους Τσάμηδες είχαν ιδιαίτερη μεταχείριση.

Το μεγάλο κακό για τους Σταυροχωρίτες ήταν η εκτέλεση των 10 Σταυροχωριτών στο Καναλάκι όταν στην Τζάρα σκοτώθηκε ο Γιασίν οπλαρχηγός των Τσάμηδων και ο γιος του ήρθε εδώ στο Σταυροχώρι και ως αντίποινα συγκέντρωσε τους άντρες του χωριού για να τους σκοτώσει.

Η εκτέλεση έγινε στην τοποθεσία Στενούρα στο Καναλάκι. Τους είχαν βάλει κατά παράταξη και ένας από τους συλληφθέντες βρήκε το θάρρος να ρίξει το σακάκι του στον Γερμανό και σώθηκε από την εκτέλεση.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος ήταν ο νεότερος, γύρω στα 18 χρονών που εκτελέστηκε στο Kαναλάκι. Ο Γερμανός φαντάρος επειδή ήθελε να του δώσει ευκαιρία να γλιτώσει, του έδωσε ένα παγούρι να πάρει νερό, ώστε να ξεφύγει. Όμως από φόβο ο νεαρός Βασίλης Παπαδόπουλος, επέστρεψε πίσω στους Γερμανούς φαντάρους και εκτελέστηκε κι εκείνος στο Καναλάκι.

Τα πτώματα θάφτηκαν εκεί στο ρέμα και αργότερα οι συγγενείς των νεκρών μετέφεραν τα κόκαλά τους, όταν τελείωσε ο πόλεμος. Και φυσικά έχουν ταφεί σε ατομικούς τάφους στο νεκροταφείο του χωριού. Τα πτώματα αναγνωρίστηκαν από τους συγγενείς τους, όπως είχε κάνει την περιγραφή ο Σταυροχωρίτης που γλίτωσε από το εκτελεστικό απόσπασμα.

Ο μυλωνάς Αναστάσιος Γκότσης από το Σταυροχώρι γνώρισε βίαιο θάνατο, του έβαλαν καπίστρι, ανέβηκαν καβάλα, του έκαναν σκληρά βασανιστήρια, μέχρι που τον πήγανε στην Κορώνη σύροντάς τον και εκεί στη γέφυρα της Κορώνης τον παρατήσανε νεκρό.

Υπό των Γερμανών και Τσάμηδων εφονεύθησαν την 3/09/1943

οι κάτωθι:

Δημήτριος Σωτηρίου
Σωτηριος Σωτηρίου
Φώτιος Δημας
Γεώργιος Δήμας
Δημήτριος Σπυρίδωνος
Αθανάσιος Αθανασίου
Χρήστος Χρήστου
Βασίλειος Παπαδόπουλος
Αντώνιος Στράτης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ