Η προέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν βλέπει τις απειλές τουρκίας…βλέπει όμως τα κοιτάσματα ως καταλύτη για ειρήνη και συνεργασία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να προβάλλει «απαράδεκτες και ακραίες προτάσεις» όπως αυτή της λύσης δύο κρατών, αναφέρει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε συνέντευξη στην «Κ» με αφορμή την επίσκεψή της στην Κύπρο στις 9 Σεπτεμβρίου, απαντώντας γραπτώς σε γραπτές ερωτήσεις.

Παράλληλα εκφράζει λύπη για την απόρριψη των προτάσεων για ΜΟΕ από την τ/κ πλευρά, και υπογραμμίζει πως το μέλλον των Τ/Κ είναι ως πολίτες της ΕΕ.

Ωστόσο απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένη για το πώς οι πλευρές ή η Τουρκία μπορούν να πειστούν να συνεργαστούν, ή πώς μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να βοηθήσει τους Τ/Κ πολίτες, ή για ενδεχόμενο ρόλο της ενέργειας στο Κυπριακό.

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο μπορούν ακόμα να συμβάλουν στην απεξάρτηση της ΕΕ από το Ρωσικό φυσικό αέριο και στην κοινή πολιτική ενέργειας της Ευρώπης, πρόσθεσε.

Διαβάστε τι απάντησε σε σχετική ερώτηση για τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που πρόσφατα εντοπίσθηκαν στην Κυπριακή ΑΟΖ

-Το φυσικό αέριο έρχεται και πάλι στο προσκήνιο στην Ανατολική Μεσόγειο μετά από πρόσφατες ανακαλύψεις στην περιοχή. Υπάρχει ακόμα περιθώριο η ενέργεια, από υδρογονάνθρακες ή από ανανεώσιμες πηγές, να αποτελέσει καταλύτη συνεργασίας παρά συγκρούσεων;

-Οι πρόσφατες ανακαλύψεις σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου είναι σημαντικές για δύο λόγους.

Πρώτον, φέρουν την υπόσχεση της αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου στην Ε.Ε. χωρίς εξάρτηση σε τρίτες χώρες για την προμήθεια ενέργειας. Τα νέα αυτά είναι υποσχόμενα τη στιγμή που χρειαζόμαστε να αντικαταστήσουμε τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Δεύτερον, η σημερινή κρίση έχει φέρει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα πιο κοντά – αναπτύσσουμε κοινές λύσεις για κοινά προβλήματα. Αυτό σημαίνει πως η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε μια χώρα είναι μια καλή είδηση για όλο το μπλοκ και μας κάνει όλους δυνατότερους. Πιστεύω πραγματικά πως μια κοινή προσέγγιση στην ενέργεια μπορεί να μας φέρει ακόμα πιο κοντά και να γίνει καταλύτης για την ειρήνη και τη συνεργασία παρά παράγοντας που προκαλεί συγκρούσεις.”

kathimerini.com.cy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ