Ρωσια: Κλειστός ο Nord Stream 1 μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα επανέλθει πλήρως έως ότου η «συλλογική Δύση» άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέδωσε εκ νέου την ευθύνη για την αποτυχία της Ρωσίας να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού στις κυρώσεις της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά. «Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα».

Τα σχόλια του Πεσκόφ αποτελούν την πιο αυστηρή διατύπωση του Κρεμλίνου για άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, με αντάλλαγμα τη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, σημειώνουν οι FT.

Υπενθυμίζεται ότι η κρατικά ελεγχόμενη Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο κεντρικός αγωγός προς τη Γερμανία θα παραμείνει κλειστός επ’ αόριστον, προκαλώντας σοκ στους πελάτες που περίμεναν να ανοίξει ξανά το Σάββατο μετά από τρεις ημέρες εργασιών συντήρησης.

Από την πλευρά της η ΕΕ έχει αναστείλει ορισμένες κυρώσεις για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η επισκευή του εξοπλισμού, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «όπλο» και να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom να προμηθεύσει την Ευρωπη με φυσικό αέριο. Μάλιστα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να στοιχίσει φέτος τον χειμώνα στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας λόγο για «σκληρή δοκιμασία».

Η Ρωσία εξακολουθεί να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω αγωγών της σοβιετικής εποχής που περνούν από την Ουκρανία, οι οποίοι παρέμειναν ανοιχτοί παρά την εισβολή, καθώς και μέσω του αγωγού μέσω της Τουρκίας. Όμως ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει πλήρως τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις. Κατηγόρησε επίσης τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν «αναταραχή» αρνούμενοι τις νομικές εγγυήσεις της Gazprom ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.

Στο μεταξύ, «οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κρύψει ελάχιστα τις τελευταίες εβδομάδες την ελπίδα τους ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα μειώσει την υποστήριξη της ΕΕπρος την Ουκρανία», σημειώνουν οι FT. «Προφανώς η ζωή επιδεινώνεται για τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη», είπε ο Πεσκόφ. «Φυσικά, οι απλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ