Παλικαρίσια απάντηση Καστανίδη στο μπορει να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ του Ερντογαν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ανάρτηση του ο Χαρης Καστανίδης αναφερει:

Ο Ερντογάν μας απειλεί ότι “μπορεί να έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ”.
Τους περιμένουμε και πρωί και βράδυ, κρατώντας άσβεστη τη μνήμη και για τη Σμύρνη και για την Πόλη.

«Γκαζώνει» η μονταζιέρα της Άγκυρας: «Γιατί η Ελλάδα κλιμακώνει τις εντάσεις με την Τουρκία» – «Απογείωση» της τουρκικής προπαγάνδας από το TRT World – Η Ελλάδα ως «υποχείριο» της Δύσης

Ένα άρθρο-ορισμό του γκαιμπελισμού δημοσίευσε το TRT World, το τουρκικό διεθνές αγγλόφωνο ειδησεογραφικό κανάλι, το οποίο προωθεί την προπαγάνδα της Άγκυρας και με το οποίο γίνεται αισχρή διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, με την υπογραφή του Murat Sofuoglu.

Η Ελλάδα παρουσιάζεται ως υποχείριο τη Δύσης που δέχεται να χρησιμοποιείται σε μια δυτική πολιτική ατζέντα, ώστε να εμποδίσει την ανεξάρτητη πολιτική πορεία της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και σε άλλες περιοχές! Μιλά μάλιστα και για… διακρίσεις που κάνει η Δύση κατά της Τουρκίας. Τι άλλο θα διαβάσουμε δηλαδή με δαύτους.

«Η Αθήνα με τις αυξανόμενες προκλήσεις της κατά της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, παίρνει ένα επικίνδυνο ρίσκο κατόπιν εντολής ξένων δυνάμεων, λένε οι ειδικοί», γράφει χαρακτηριστικά το TRT στο πρόμο του άρθρου στο Twitter:

Γράφουν αναλυτικά οι Τούρκοι:

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αυξανόμενες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από την Ελλάδα είναι μέρος μιας ατζέντας που ενθαρρύνει η Δύση για να στριμώξει την Τουρκία, λόγω της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτική της.

Ενώ η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, είχαν μια σειρά από διαφορές σχετικά με τη σύγκρουση στην Κύπρο, το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, καθώς και τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Τα δύο κράτη έχουν δώσει επίσης έναν αιματηρό πόλεμο πριν από έναν αιώνα, όταν η Ελλάδα γεύτηκε μια τσουχτερή ήττα από τις τουρκικές δυνάμεις. Έκτοτε, σε διαφορετικές περιπτώσεις, και τα δύο κράτη έχουν πλησιάσει πολλές φορές σε στρατιωτική σύγκρουση.

Πιο πρόσφατα, οι διμερείς εντάσεις φούντωσαν, καθώς η Ελλάδα ανέπτυξε επικίνδυνα μια στρατιωτική τακτική «κλειδώματος» τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε διεθνή ύδατα σε πολλές περιπτώσεις. Τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας 1.123 φορές, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Οι Έλληνες χρησιμοποιούνται»

Αλλά, γιατί ένα κράτος που είναι πολύ μικρότερο σε μέγεθος από την Τουρκία να καταφεύγει σε απερίσκεπτες μεθόδους;

Ο Abdullah Agar, Τούρκος αναλυτής ασφαλείας, πιστεύει ότι η Ελλάδα ενεργεί για λογαριασμό μιας δυτικής πολιτικής ατζέντας για να εμποδίσει την ανεξάρτητη πολιτική πορεία της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και σε άλλες περιοχές, σε ολόκληρη τη γεωπολιτική ενδοχώρα της χώρας.

«Δεν νομίζω ότι αυτό το θέμα σχετίζεται μόνο με την Αθήνα. Τον περασμένο αιώνα, η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από τις δυτικές δυνάμεις για να εμβαθύνει έναν γεωπολιτικό θάνατο», λέει ο Agar στο TRT World, αναφερόμενος στην κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία οι Έλληνες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν για να κερδίσουν περισσότερα εδάφη σε όλη τη σημερινή Τουρκία. Αλλά, υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο Τουρκικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας (1919-1922) τελείωσε οριστικά τα ελληνικά όνειρα.

«Στον 21ο αιώνα, αυτή τη φορά οι Έλληνες χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν μια γεωπολιτική γέννηση», λέει ο Agar, αναφερόμενος στην αναζωογονημένη άνοδο της Τουρκίας σε ασταθείς περιοχές από την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Μέση Ανατολή υπό την ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν.

Δυτική πολιτική ατζέντα

Τέτοιες macho στάσεις εκθέτουν όλο και περισσότερο την ανικανότητα της Ελλάδας να ενεργήσει υπεύθυνα απέναντι στον γείτονά της, σύμφωνα με τον Agar. «Η Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί από αυτές ( δυτικές δυνάμεις) σαν κράτος πληρεξούσιο εναντίον της Τουρκίας», λέει. Τον περασμένο μήνα, καθώς η Ελλάδα χρησιμοποίησε ευθαρσώς το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300 κλειδώνοντας τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, οι σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας έπεσαν σε νέο χαμηλό.

Η Ελλάδα ενεργοποίησε τα ρωσικής κατασκευής συστήματα S-300 τη στιγμή που τουρκικά αεροσκάφη συνόδευαν μια πτήση αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52 κοντά στην Κρήτη, ένα ελληνικό νησί της Μεσογείου, σύμφωνα με την Άγκυρα.

Μετά το περιστατικό, η Τουρκία μετέφερε τις καταγγελίες της στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται η διοίκηση του ΝΑΤΟ. Αλλά το ΝΑΤΟ και η ηγετική δύναμη της συμμαχίας, οι ΗΠΑ, δεν έχουν εκδώσει ακόμη δήλωση για να καταδικάσει τη χρήση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας από την Ελλάδα εναντίον ενός συμμάχου κατά τη διάρκεια της κοινής αποστολής αναγνώρισης της συμμαχίας. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει σκληρή κριτική για την αγορά S-400 από την Τουρκία, η σιωπή τους είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, απέναντι στα πρόσφατα επεισόδια.

«Ενώ οι ελληνικοί S-300 εξαιρούνται από τον νόμο CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), η εφαρμογή αυτών των κυρώσεων στους S-400 στην Τουρκία είναι στην πραγματικότητα ένα διπλό πρότυπο των ΗΠΑ», λέει ο Ulas Pehlivan, στρατιωτικός αναλυτής και πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού. «Σημαίνει διάκριση κατά της Τουρκίας», λέει ο Pehlivan στο TRT World. Το CAATSA, είναι ένας νόμος των ΗΠΑ, που στοχεύει χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία και το Ιράν.

Πέρα από το ζήτημα των S-400, η Τουρκία είχε διαφωνίες με τη Δύση και σε άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ, κατά την οποία η Άγκυρα αρνήθηκε στα αμερικανικά στρατεύματα οποιοδήποτε χώρο στο έδαφός της που θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για επίθεση στο κράτος της Μέσης Ανατολής. 2003, σύμφωνα με τον Agar.

Ο αναλυτής πιστεύει ότι οι εντάσεις συνεχίστηκαν σε διαφορετικά μέτωπα, από την ένταξη της ελληνικής διοίκησης της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ με άδικο τρόπο, αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους στο βορρά, μέχρι τη δυτική υποστήριξη στη βόρεια Συρία στο YPG, παρακλάδι της τρομοκρατικής ομάδας PKK η οποία διεξήγαγε μια εκστρατεία τρομοκρατίας επί δεκαετίες κατά της Τουρκίας.

Ο Agar πιστεύει επίσης ακράδαντα ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της ελληνικής επιθετικότητας και των προσπαθειών της Τουρκίας να αποκτήσει πρόσβαση σε αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Άγκυρα έχει κάποιες διαφωνίες με τη Δύση.

Πώς μπορεί να απαντήσει η Τουρκία;

Όλα αυτά προκάλεσαν μια τουρκική «αντίδραση και δυσπιστία» κατά της Δύσης στην Άγκυρα, λέει ο Agar, ωθώντας την Τουρκία να αναπτύξει μια εταιρική σχέση με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση της συριακής σύγκρουσης. «Σε αυτή την προοπτική, η Ελλάδα, βλέποντας διαφορές μεταξύ της Άγκυρας και της Δύσης, θέλησε να χρησιμοποιηθεί από το δυτικό μπλοκ εναντίον της Τουρκίας, με αντάλλαγμα να πάρει κάποια κέρδη».

«Υπολογίζουν ότι επειδή βρίσκονται υπό δυτική προστασία, η Τουρκία δεν θα απαντήσει στις ελληνικές προκλήσεις», λέει ο Agar, αναφερόμενος στην τρέχουσα πολιτική σκέψη στην Αθήνα. Αλλά σε μια πρόσφατη ομιλία, στη Σαμψούντα, μια πόλη της Μαύρης Θάλασσας, όπου ξεκίνησε ο Τουρκικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας κατά της Ελλάδας το 1919, ο Ερντογάν μίλησε ευθέως και σθεναρά κατά της ελληνικής επιθετικότητας.

«Όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Όπως λέμε, μπορεί να κατεβούμε ξαφνικά ένα βράδυ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας έναν στίχο από ένα δημοφιλές τουρκικό τραγούδι για το πώς θα μπορούσε να είναι η τουρκική απάντηση στις προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας κατά της Άγκυρας. «Κοιτάξτε την ιστορία, αν προχωρήσετε παραπέρα, το τίμημα θα είναι βαρύ», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος σε μια σειρά από στρατιωτικές ήττες που έχει υποστεί η Ελλάδα και τα προκάτοχά της κράτη στα χέρια των τουρκικών δυνάμεων την περασμένη χιλιετία.

Η ομιλία του Ερντογάν έγινε κατά τη διάρκεια του τεχνολογικού φεστιβάλ Technofest, το οποίο παρουσίαζε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar της Άγκυρας, ένα προϊόν με αποδεδειγμένο ιστορικό σε διάφορα πεδία μάχης από το Αζερμπαϊτζάν έως τη Λιβύη. Στο Technofest, η Τουρκία αποκάλυψε το πρώτο της μη επανδρωμένο πολεμικό αεροπλάνο, το Kizilelma (Κόκκινο Μήλο), ένα όνομα που εμπνέεται από μια τουρκική μυθολογική μεταφορά για να ακολουθήσεις έναν στόχο ο οποίος συνεχίζει να προχωρά όσο εσύ πλησιάζεις σε αυτόν.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα σχηματίζει έναν συνασπισμό των πρόθυμων στην περιοχή εναντίον της Τουρκίας για να επεκτείνει τα συμφέροντά της χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, είναι ένα τεράστιο στοίχημα», λέει ο Μεχμέτ Εμίν Κοτς, συνταγματάρχης των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας απόστρατος και αναλυτής ασφαλείας. «Οι Έλληνες θα πρέπει να αποφύγουν αυτό το στοίχημα, για χάρη των λογικών διμερών προσπαθειών για τον περιορισμό της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ των δύο χωρών», λέει ο Κοτς στο TRT World.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ