Καταγγελία για μεγάλη απάτη με την τιμή του ρεύματος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για «απάτη» με την τιμή του ρεύματος εν μέσω θέρους, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, από το βήμα της Ολομέλειας.

«Δεν υπάρχει άλλη λέξη να περιγράψουμε αυτό που συμβαίνει» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που οι λογαριασμοί του ρεύματος εκτοξεύτηκαν στα ουράνια, το ΜέΡΑ25 είχε πει να υπάρξει ένα πλαφόν ανά μονάδα παραγωγής: η τιμή της ενέργειας να υπολογίζεται δηλαδή με βάση τον τρόπο παραγωγής ανά μονάδα κι έτσι η τιμή της κιλοβατώρας να μην ξεπερνά το μέσο κόστος παραγωγής της συν ένα λογικό ποσοστό κέρδους (πχ 5%).

Προσέθεσε πως αν η κυβέρνηση είχε εφαρμόσει αυτή την απλή μέθοδο τιμολόγησης από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, θα είχαμε έως σήμερα τιμές ρεύματος τουλάχιστον 50% χαμηλότερες, χωρίς καμία απολύτως επιδότηση -και άρα χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή του δημόσιου χρέους, δηλαδή των πολιτών- και ιδιαίτερα των νέων και καμία ζημιά για τους παραγωγούς ενέργειας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε πως την 6η Ιουλίου που μας πέρασε, η κυβέρνηση νομοθέτησε κάτι που, φαινομενικά, έμοιαζε θετικό κι όταν το είδε, αναθάρρησε, όπως είπε. Με υπουργική απόφαση (που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, Φύλλο 3517, 6η Ιουλίου 2022), καθορίστηκε διαφορετική σταθερή διοικητική χονδρική τιμή για μεγαβατώρες από υδροηλεκτρικά (112 ευρώ) και από ΑΠΕ (85 ευρώ) ενώ για λιγνιτικές μονάδες και μονάδες φυσικού αερίου καθορίστηκε κυμαινόμενη διοικητική χονδρική τιμή μέσω αριθμητικού τύπου που δίνει τιμές οι οποίες δεν ξεπερνούν σημαντικά το μέσο κόστος παραγωγής.

«Η μεγάλη απάτη όμως είναι πως εισήγαγε μια φόρμουλα που φαινομενικά είναι στην κατεύθυνση της πρότασης του ΜέΡΑ25 για πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, όμως στην πραγματικότητα μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που διατηρήσατε, επιστρέφετε τη διαφορά από το πλαφόν πίσω στους ολιγάρχες. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει διοικητικά μέγιστη τιμή, θα περίμενε κανείς (έστω και τον προσωρινό) παροπλισμό του Χρηματιστήριου Ενέργειας -του οποίου λόγος ύπαρξης ήταν να καθορίζει μέσα από δημοπρασίες την χονδρική. Κι όμως. Δεν παροπλίστηκε αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί καθορίζοντας εξωφρενικές τιμές χονδρικής, πχ, 700 ευρώ. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ποια χονδρική τιμή ισχύει, πχ για τις μεγαβατώρες που παράγει η CVC-ΔΕΗ από τα υδροηλεκτρικά; Τα 700 ευρώ του Χρηματιστήριου; Ή τα 112 ευρώ που είναι, λένε, η διοικητική τιμή;

Αυτό που γίνεται είναι το εξής τραγελαφικό: η CVC-ΔΕΗ εισπράττει 700 ευρώ ανά μεγαβατώρα που παρήχθη από μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, δηλαδή την χονδρική του Χρηματιστήριου, αλλά αποδίδει στο κράτος 588 ευρώ, δηλαδή την διαφορά αυτής της τιμής από την διοικητική μέγιστη (112 ευρώ). Το κράτος, με την σειρά του, αποδίδει αυτά τα 588 ευρώ στους παρόχους ελπίζοντας ότι, μειώνοντας το κόστος των παρόχων, ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων θα μειώσει την λιανική τιμή που πληρώνουν πολίτες και επιχειρήσεις» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο γραμματέας του ΜέΡα25.

«Παίρνετε λοιπόν, 1,1 δισ. από τους παραγωγούς για να δώσετε 2 δισ. στους παρόχους και γίνεται το εξής απίστευτο αλισβερίσι … Όλοι αυτοί οι ολιγάρχες είναι ταυτόχρονα και παραγωγοί και πάροχοι, να η μεγάλη απάτη λοιπόν: προσποιήστε ότι βάζετε πλαφόν, τους παίρνετε τα χρήματα από τη μία τσέπη και τους τα βάζετε από την άλλη και ταυτόχρονα δανείζεστε από την ΕΚΤ, την κ. Λαγκάρντ, για να τους επιδοτείτε φεσώνοντας τα παιδιά μας. Αυτό είναι απάτη και το ΜέΡΑ25 το καταγγέλλει», συνέχισε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης απαίτησε προς την κυβέρνηση «αν έχει έστω λίγη τσίπα» να πάρει πίσω αυτό που νομοθέτησε το καλοκαίρι και να βάλει πλαφόν στη χονδρική και πλαφόν στη λιανική, αλλά και στο «καλάθι των αχρήστων γενικά» το ψευτο-Χρηματιστήριο της Ενέργειας. «Σήμερα. Τώρα. Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Το ΜέΡΑ25 είναι εδώ για να αποκαλύπτει την απάτη που κάνετε» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ