Αμερικανική εφημερίδα έσπασε το άβατο στην Χερσώνα και αποκαλύπτει τις τεράστιες απώλειες των Ουκρανών που κρύβει ο Ζελένσκι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post παίρνει συνεντεύξεις από τους τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες και αποκαλύπτει τις μεγάλες απώλειες του ουκρανικού στρατού.

«Οι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες αποκαλύπτουν τον απολογισμό της επίθεσης στη Χερσώνα»

Με αυτό το ενδεικτικό τίτλο, ο δημοσιογράφος John Hudson που βρίσκεται στο ουκρανικό μέτωπο, σπάει το άβατο της ενημέρωσης και αποκαλύπτει για πρώτη φορά τις τεράστιες απώλειες των ουκρανών, κατά την πρόσφατη αντεπίθεση που διεξάγουν στα νότια της χώρας.

Το ρεπορτάζ είναι εξαιρετικά αναλυτικό με μαρτυρίες και φωτογραφίες των τραυματιών, τις οποίες δεν αναπαράγουμε. Διαβάστε:

ΝΟΤΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ — Σε δωμάτια με χαμηλό φωτισμό νοσοκομείων στη νότια Ουκρανία, στρατιώτες με κομμένα άκρα, τραύματα από θραύσματα, σπασμένα χέρια και σπασμένες αρθρώσεις εξιστόρησαν τα ασαφή μειονεκτήματα που αντιμετώπισαν οι μονάδες τους τις πρώτες ημέρες μιας νέας επίθεσης για την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από τη στρατηγική πόλη Kherson .

Οι στρατιώτες είπαν ότι τους λείπει το πυροβολικό που απαιτείται για να εκτοπίσουν τις εδραιωμένες δυνάμεις της Ρωσίας και περιέγραψαν ένα τεχνολογικό χάσμα με τους καλύτερα εξοπλισμένους αντιπάλους τους. Οι συνεντεύξεις παρείχαν μερικές από τις πρώτες άμεσες αναφορές της αντεπίθεσης για ανακατάληψη κατεχομένων εδαφών που είναι τόσο ευαίσθητα, ώστε οι Ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές έχουν απαγορεύσει στους δημοσιογράφους να επισκέπτονται τις πρώτες γραμμές.

«Χρησιμοποιούσαν τα πάντα πάνω μας», είπε ο Ντένις, ένας 33χρονος Ουκρανός στρατιώτης του οποίου η μονάδα έπεσε πίσω από ένα χωριό που κατείχε η Ρωσία μετά από ένα μακρύ μπαράζ βομβών διασποράς, πυρομαχικών φωσφόρου και όλμων. «Ποιος μπορεί να επιβιώσει από μια επίθεση για πέντε ώρες έτσι;».

Ο Ντένις και άλλοι οκτώ Ουκρανοί στρατιώτες από επτά διαφορετικές μονάδες παρείχαν σπάνιες περιγραφές της αντεπίθεσης της Χερσώνας στο νότο, της πιο φιλόδοξης στρατιωτικής επιχείρησης από το Κίεβο από την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων στην περίμετρο της πρωτεύουσας την άνοιξη. Όπως και στη μάχη για το Κίεβο, η επιτυχία της Ουκρανίας είναι ελάχιστα εξασφαλισμένη και οι απώλειες των στρατιωτών σηματοδοτούσαν ότι ένας μακρύς αγώνας, και πολλά περισσότερα θύματα, είναι μπροστά.

«Χάσαμε πέντε ανθρώπους για κάθε ένα που έχαναν!», είπε ο Ihor, ένας 30χρονος διοικητής διμοιρίας που τραυμάτισε την πλάτη του όταν το τανκ στο οποίο επέβαινε συνετρίβη σε ένα χαντάκι.
Ο Ihor δεν είχε καμία στρατιωτική εμπειρία πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Έβγαζε τα προς το ζην πουλώντας ζωοτροφές σε φάρμες χοίρων και αγελάδων. Ο αντικαταστάτης του ως διοικητής διμοιρίας επίσης δεν έχει προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία.

Οι στρατιώτες έδωσαν συνεντεύξεις σε κρεβάτια και σε αναπηρικά καροτσάκια καθώς ανέρρωσαν από τους τραυματισμούς που υπέστησαν στην επίθεση. Κάποιοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να αποφύγουν την πειθαρχική δίωξη. Άλλοι, όπως ο Ντένις και ο Ιχόρ, συμφώνησαν να αποκαλύψουν μόνο τα μικρά τους ονόματα. Αλλά οι περισσότεροι μίλησαν ξεκάθαρα για τα μειονεκτήματα που αντιμετώπιζαν.
Τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Orlan εξέθεσαν τις ουκρανικές θέσεις από πάνω από ένα χιλιόμετρο πάνω από τα κεφάλια τους, είπαν, ένα ύψος που σήμαινε ότι δεν άκουσαν ποτέ το βόμβο του αεροσκάφους που παρακολουθούσε τις κινήσεις τους.

Ρωσικά τανκς αναδύθηκαν από νεόκτιστες τσιμεντένιες οχυρώσεις για να ανατινάξουν το πεζικό με πυροβολικό μεγάλου διαμετρήματος, δήλωσαν οι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες. Στη συνέχεια, τα οχήματα θα επέστρεφαν πίσω κάτω από τα τσιμεντένια καταφύγια, προστατευμένα από όλμους και πυραύλους.

Τα συστήματα ραντάρ αντι-πυροβολικού εντόπισαν αυτόματα Ουκρανούς που στόχευαν τους Ρώσους με βλήματα, εξαπολύοντας καταιγισμό πυρών πυροβολικού ως απάντηση.
Ρώσοι χάκερ κατέλαβαν τα drones των Ουκρανών χειριστών, οι οποίοι είδαν τα αεροσκάφη τους να απομακρύνονται αβοήθητα πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Η Ουκρανία έχει απαγορεύσει την κάλυψη της επίθεσης, με αποτέλεσμα μια υστέρηση πληροφοριών σε ένα δυνητικά κομβικό σημείο καμπής στη σχεδόν επτάμηνη σύγκρουση.

Όταν ο Ihor πυροβόλησε εναντίον Ρώσων στρατιωτών με το τουφέκι του Καλάσνικοφ αυτή την εβδομάδα, είπε, ήταν η πρώτη φορά που πυροβόλησε εναντίον ανθρώπου. «Δεν σκέφτεσαι τίποτα», είπε. «Καταλαβαίνετε, αν δεν το κάνετε, θα το κάνουν».
Παρά τις προκλήσεις, ο Ihor είπε ότι είναι πρόθυμος να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή μόλις θεραπευτεί. «Οι δικοί μου άνθρωποι είναι εκεί. Πώς μπορώ να τους αφήσω;»

Άλλοι στρατιώτες δεν θα επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης.

Ο Oleksandr, ένας 28χρονος πρώην εργάτης στις κατασκευές, έχασε το χέρι του σε έκρηξη όλμου κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης την περασμένη εβδομάδα. Στριφογύρισε από αφόρητο πόνο στο κρεβάτι του στο νοσοκομείο την Κυριακή, λέγοντας ότι ένιωσε ένα τσίμπημα από τα δάχτυλα και το χέρι που δεν ήταν πλέον συνδεδεμένα με το σώμα του.

Ο Oleksandr είπε ότι τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού ήταν ανελέητα. «Απλώς μας χτυπούσαν όλη την ώρα», είπε. «Αν ρίξουμε τρεις όλμους, ρίχνουν 20 σε απάντηση».
Οι Ουκρανοί στρατιώτες είπαν ότι έπρεπε να μεριμνήσουν προσεκτικά τη χρήση των πυρομαχικών τους, αλλά ακόμη και όταν πυροβόλησαν, είχαν πρόβλημα να χτυπήσουν στόχους. «Όταν δίνετε τις συντεταγμένες, υποτίθεται ότι είναι ακριβείς, αλλά δεν είναι», είπε, σημειώνοντας ότι ο εξοπλισμός τους χρονολογείται από το 1989.

Ο Oleksandr δεν είχε ταξιδέψει ποτέ στη Χερσώνα πριν από τον πόλεμο, αλλά είπε ότι ο στόχος της εκδίωξης των Ρώσων εισβολέων άξιζε να θυσιαστεί ένα μέλος. «Είναι η χώρα μας».

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανακατέλαβαν δύο χωριά στην περιοχή Kherson και ένας από τους βοηθούς του δημοσίευσε μια εικόνα της ουκρανικής σημαίας να υψώνεται πάνω από το χωριό Vysokopillya το Σαββατοκύριακο.
«Οι σημαίες της Ουκρανίας επιστρέφουν στα μέρη όπου θα έπρεπε να βρίσκονται», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοκλίπ. Αλλά ήταν αδύνατο να μετρηθεί η πρόοδος που σημείωσαν οι ουκρανικές δυνάμεις στην ώθησή τους να εκδιώξουν τους Ρώσους εισβολείς από τη Χερσώνα.

Η περιοχή, η οποία καταλήφθηκε από τη Ρωσία νωρίτερα στον πόλεμο, αποτελεί κρίσιμο μέρος της πολυπόθητης «χερσαίας γέφυρας» του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς την Κριμαία, τη χερσόνησο που η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου το 2014.

Όσο αιματηρός κι αν ήταν ο αγώνας, οι Ουκρανοί στρατιώτες είπαν ότι δεν έβλεπαν εναλλακτική λύση.

«Αν δεν τους σταματήσουμε, απλώς θα βιάσουν και θα δολοφονήσουν τους ανθρώπους μας όπως έκαναν οπουδήποτε αλλού», είπε ο συγκάτοικος του Oleksandr στο νοσοκομείο, ένας 49χρονος στρατευμένος στρατιώτης που ζήτησε να τον αποκαλούν με το παρατσούκλι του. , «Πινοσέτ».
Ο Πινοσέτ είπε ότι το γόνατό του έσπασε από σκάγια από όλμο που εκτοξεύτηκε όταν ένα drone τον εντόπισε στην αντεπίθεση. Είπε ότι ενώ οι ουκρανικές απώλειες είναι σημαντικές, η πλευρά που διεξάγει μια επίθεση χάνει πάντα περισσότερους στρατιώτες.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό», είπε ο Πινοσέτ. «Και μπορούμε ακόμα να κερδίσουμε».

Ο ρωσικός ηλεκτρονικός πόλεμος αποτελούσε επίσης μια συνεχή απειλή. Οι στρατιώτες περιέγραψαν ότι τελείωσαν τις βάρδιές τους και άνοιξαν τα τηλέφωνά τους για να καλέσουν ή να στείλουν μήνυμα στα μέλη της οικογένειας – μια απόφαση που προκάλεσε αμέσως τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού.
«Όταν ενεργοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα ή το ραδιόφωνο, μπορούν να αναγνωρίσουν την παρουσία μας αμέσως», είπε ο Ντένις. «Και μετά αρχίζουν τα χτυπήματα».

Παρά την απαγόρευση των επισκέψεων των μέσων ενημέρωσης στην πρώτη γραμμή, υπήρχαν ενδείξεις ότι η λαβή της Ρωσίας στη Χερσώνα μπορεί να χαλαρώσει.
Στην σκληρά αμφισβητούμενη Χερσώνα, η Ουκρανία πιέζει να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα εδάφη

Σε δήλωση τη Δευτέρα, μια κατοχική αρχή υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο είπε ότι τα σχέδια για ένα οργανωμένο δημοψήφισμα στην περιοχή Χερσώνα, προάγγελος της ρωσικής προσάρτησης, τέθηκαν σε αναμονή λόγω ζητημάτων ασφαλείας. Η ρωσική δήλωση αργότερα ανακλήθηκε, αλλά έδωσε στους Ουκρανούς αισιοδοξία και υποδηλώνει ότι, τουλάχιστον, η αντεπίθεση προκαλούσε κάποια αναστάτωση στους Ρώσους.
Το Κίεβο ελπίζει ότι η αντεπίθεση της Χερσώνας θα τονώσει το εθνικό ηθικό και θα δείξει στις δυτικές κυβερνήσεις ότι τα δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια αποδίδουν, ακόμη και όταν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν αυξήσει τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό και έχουν εντείνει τους φόβους για έναν ακόμη πιο ακριβό χειμώνα.

Οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας για ανακατάληψη χωριών όπως η Βυσοκοπίλια δεν μπόρεσαν να επιβεβαιωθούν, αν και οι στρατιώτες που έδωσαν συνέντευξη είπαν ότι μπόρεσαν να προχωρήσουν σε κάποια χωριά που προηγουμένως ελεγχόταν από τη Ρωσία. Αυτοί οι στρατιώτες αρνήθηκαν να ονομάσουν τα χωριά, επικαλούμενοι οδηγίες από τους ανωτέρους τους.
Μια ομάδα δημοσιογράφων της Washington Post που ταξίδεψαν σε απόσταση τριών μιλίων από τη Βυσοκοπίλια, στο βόρειο Χερσώνα, τη Δευτέρα, εμποδίστηκαν να εισέλθουν στο χωριό από ουκρανικά στρατεύματα και δεν μπόρεσαν να εξακριβώσουν την κατάστασή του. Ένας τοπικός αξιωματούχος είπε ότι οι ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να μάχονται για τον έλεγχο.

Σαφής εικόνα των απωλειών της Ουκρανίας δεν μπορούσε να εκτιμηθεί.

Ο Ντένις, καθισμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου, είπε ότι σχεδόν όλα τα μέλη της μονάδας του με 120 άτομα τραυματίστηκαν, αν και μόνο δύο σκοτώθηκαν.

Ένας 25χρονος στρατιώτης που νοσηλεύεται για τραύματα από θραύσματα είπε ότι, στη μονάδα του με 100 στρατιώτες, επτά σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν. Ο Ιχόρ, ο διοικητής της διμοιρίας, είπε ότι 16 από τους 32 άνδρες υπό τις διαταγές του τραυματίστηκαν και ένας σκοτώθηκε.

Οι τραυματισμένοι στρατιώτες της Ουκρανίας έχουν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία στη νότια Ουκρανία για να ελευθερώσουν τις κύριες ιατρικές εγκαταστάσεις κοντά στην περιοχή Χερσώνα για τους εισερχόμενους ασθενείς.
Η Post αποκρύπτει τα ονόματα των νοσοκομείων που νοσηλεύουν στρατιώτες επειδή τέτοιες ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν γίνει στόχος των ρωσικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Την Κυριακή, ένα νοσοκομείο στο Mykolaiv, μια πόλη κοντά στη Χερσώνα, δέχτηκε ρωσικό βομβαρδισμό. Η παιδιατρική κλινική της εγκατάστασης χτυπήθηκε τόσο σοβαρά που δεν ήταν πλέον λειτουργική.
Όσον αφορά τις απώλειες, ο Ρομπ Λι, στρατιωτικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να βεβαιωθεί ότι διατηρεί μια μαχητική δύναμη αρκετά μεγάλη για να αποκρούσει τις ρωσικές εφόδους στα ανατολικά, δεδομένων των πολύ μεγαλύτερων ενόπλων δυνάμεων της Μόσχας.
«Αν έχουν μεγάλες απώλειες και συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι πρόβλημα», είπε ο Λι.

Η εξάρτηση της Ουκρανίας από άπειρους στρατιώτες είναι επίσης ένα ευάλωτο σημείο.

Στην αρχή της σύγκρουσης, η Ρωσία και η Ουκρανία πολέμησαν με επαγγελματικές στρατιωτικές μονάδες. Αφού υπέστη μεγάλες απώλειες στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, κάθε πλευρά άρχισε να αναπτύσσει μονάδες εθελοντών ή εφέδρων με λιγότερη εμπειρία.

Η αντεπίθεση της Kherson δοκιμάζει τώρα τις δυνάμεις της Ουκρανίας με νέους τρόπους, είπε ο Lee.

Ουκρανοί στρατιώτες που αντιμετώπισαν Ρώσους τους τελευταίους μήνες απέκτησαν νέα οξυδέρκεια στο πεδίο της μάχης, «αλλά μεγάλο μέρος αυτής της εμπειρίας πιθανότατα περιελάμβανε αμυντικές θέσεις», είπε. «Η διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων είναι πολύ πιο δύσκολη και απαιτεί χρόνο και εκπαίδευση».

Η αναταραχή στα νοσοκομεία κατέστησε σαφές ότι οι στρατιώτες δεν ήταν μόνοι στον αγώνα. Γιατροί, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό του νοσοκομείου εργάζονταν όλο το εικοσιτετράωρο για να παρέχουν φροντίδα στη μεγάλη εισροή τραυματισμένων στρατευμάτων. Μια νοσοκόμα έβαλε κρυφά ένα γατάκι στη μονάδα τραυμάτων για έναν στρατιώτη ονόματι Oleh, ο οποίος έσωσε το αιλουροειδές από την πρώτη γραμμή μετά τον θάνατο της μητέρας του από θραύσματα.

Οι εθελοντές έφεραν προϊόντα περιποίησης, συμπεριλαμβανομένων οδοντόβουρτσες και αποσμητικό, και τσάντες με καινούργια ρούχα για να φορέσουν οι στρατιώτες, αφού οι γιατροί χρησιμοποίησαν ψαλίδι για να κόψουν τα πουκάμισα και τα παντελόνια τους για να αποκαλύψουν τις πληγές τους.
Κάθε στρατιώτης είπε ότι ήταν αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα μπορούσε να απελευθερωθεί η Χερσώνα, και πολλοί είπαν ότι θα εξαρτηθεί από το πότε οι Ουκρανοί θα λάβουν αρκετό πυροβολικό από τους συμμάχους.

Όταν ένας στρατιώτης φάνηκε αβέβαιος εάν η αντεπίθεση θα άξιζε τον φόρο που είχε, ο Oleksandr, ο οποίος έχει καλλιεργήσει τη φήμη του «κωμικού του νοσοκομείου», είπε ότι ήταν σημαντικό να διατηρήσουμε μια θετική στάση.

«Πρέπει να κάνεις αστεία για να διατηρήσεις τη διάθεση σου. Μπορούμε να έχουμε αυτή την προοπτική επειδή είμαστε Ουκρανοί», είπε. «Είμαστε ευγενικοί αν δεν μας αγγίξετε».

Ο Steve Hendrix στην περιοχή Kherson της Ουκρανίας και η Isabelle Khurshudyan στην Τιφλίδα της Γεωργίας συνέβαλαν σε αυτήν την έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ