Πορτοσαλτε δίνει οδηγίες για το χειμώνα: Βάλτε κανένα πουλοβεράκι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οδηγίες δίνουν τα καναλια πλέον στον κόσμο πως να προσπατμοστει ώστε να μην πεθάνει απο το κρυο τιν χειμώνα που έρχεται καθως οπως φαινεται η θέρμανση θα αποτελεί παρελθόν για την πλειοψηφία του κοσμου.

https://twitter.com/marka2_/status/1569937394828476417?s=21&t=b4kWKpyb5Us0bIJBMH4AFA

Από 2.000 έως 5.000 ευρώ το κόστος αλλαγής καυστήρα από φυσικό αέριο πίσω σε πετρέλαιο.

Να ζεσταθούν θα θέλουν (και) φέτος τον χειμώνα οι πολίτες και δεν θα ξέρουν με ποιο τρόπο, καθώς όλοι οι συνήθεις τρόποι φαντάζουν απλησίαστοι, όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της… εξίσωσης, με την κατάσταση για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα να εξελίσσεται σε γρίφο από τον επόμενο μήνα, όπου την οριζόντια επιδότηση διαδέχεται η κλιμακωτή.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι θα δίνεται μπόνους για τη μείωση της κατανάλωσης, καθώς θα υπάρχει ένα «ταβάνι» κι από εκεί και πέρα, εάν υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας, θα ανεβαίνει το ύψος της επιδότησης. Οι καταναλωτές που ζεσταίνονται με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή, θα πρέπει να ανοίγουν ηλεκτρικά καλοριφέρ ή air condition κοιτώντας το ρολόι, ώστε να μην ξεφύγει από το όριο, ενώ θα πρέπει να ανασύρουν και τους περσινούς λογαριασμούς για να δουν εάν, στο τέλος, θα έχουν φτάσει να μειώσουν την κατανάλωση. Τότε θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το αν θα είναι αυξημένη η επιδότηση.

Η ενεργειακή ακρίβεια είναι τόσο μεγάλη που, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ οι Έλληνες δίνουν αυτή τη στιγμή δύο κατώτατους μισθούς το χρόνο, για να πληρώσουν το ρεύμα.

Όσον αφορά στις αυξήσεις στο πετρέλαιο, αλλά και στα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση, δηλαδή το αυξημένο – διπλό επίδομα για όσους γυρίσουν τώρα στο πετρέλαιο δείχνουν ότι ούτε αυτό αποτελεί μια οικονομική λύση. Η επιδότηση θα είναι οριζόντια 0,25€ το λίτρο, το οποίο σημαίνει ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα πέσει αρκετά, ωστόσο οι προβλέψεις κάνουν λόγο για τιμή εκκίνησης -μαζί με την οριζόντια επιδότηση- στο 1,35€ το λίτρο, που είναι και πολύ υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Υπάρχει, δε, ακόμα ένα πρόβλημα. Πολλές πολυκατοικίες, μέχρι να καταλήξουν στο ποιος έχει χρήματα να διαθέσει για πετρέλαιο και ποιος όχι, δεν γεμίζουν τον καυστήρα για πολλούς μήνες και, στο τέλος, φτάνουν και παγώνουν ολόκληρα τα κτίρια.

Αδιέξοδο στο φυσικό αέριο, ασύμφορη η αλλαγή καυστήρα

Το μεγάλο αγκάθι των καταναλωτών αυτή τη στιγμή, ωστόσο, είναι το αδιέξοδο με το φυσικό αέριο, το οποίο αφορά περίπου 1.400.000 καταναλωτές. Η κυβέρνηση, από τη μία, περιμένει μία πανευρωπαϊκή απάντηση, ώστε οι τιμές του φυσικού αερίου να αποκλιμακωθούν κάπως, με όλα τα βλέμματα να είναι, πλέον, στραμμένα στις προτάσεις που θα καταθέσει η Κομισιόν μέσα στην εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα δοθεί επιδότηση στην τιμή φυσικού αερίου, ωστόσο η αύξηση είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και με την επιδότηση, όσο γενναία και να είναι, οι μεγάλες αυξήσεις είναι αναπόφευκτες για όσους θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μάλιστα, επεσήμανε ότι η τιμή του φυσικού αερίου, αυτή τη στιγμή, είναι σαν να πληρώνουμε τη βενζίνη 10€ το λίτρο.

Από την άλλη πλευρά, η προτροπή να αλλάξει ο καυστήρας από φυσικό αέριο πίσω σε πετρέλαιο, στοιχίζει από 2.000 έως 5.000 ευρώ, επομένως είναι ασύμφορη για τα περισσότερα νοικοκυριά. Ακόμα και στα καυσόξυλα, όμως, υπάρχουν μεγάλες ανατιμήσεις, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, θα υπάρχει διατίμηση περίπου 50% στην αύξηση του κόστους.

Αν, δηλαδή πέρυσι κόστιζαν 100 ευρώ ο τόνος, φέτος δε θα μπορεί να ξεπεράσει τα 150 ευρώ. Ωστόσο, και πάλι, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και γίνεται μία κίνηση από την κυβέρνηση, προκειμένου να κατεβάσει τις τιμές και να μπορέσει ο κόσμος να ζεσταθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ