Το μυστήριο της υποχώρησης των Ρώσων το τελευταίο 3ημερο – Το Κίεβο ανέκτησε 3 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουκρανία έσπασε τις τελευταίες ημέρες το επί μήνες αδιέξοδο, στον πόλεμο με τη Ρωσία, μέσω μιας αντεπίθεσης κατά την οποία ανέκτησε τον έλεγχο μεγάλων περιοχών μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας, σε μια καμπή του πολέμου που χαρακτηρίζεται ως “μυστήριο”.

Εξηγώντας το θέμα, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωλσε ότι το στοιχείο του αιφνιδιασμού ήταν καθοριστικό στην επίθεση στις ρωσικές δυνάμεις , ενώ ένας στρατηγός δήλωσε ότι δύο πράγματα οδήγησαν στην ουκρανική προέλαση, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών όπλων που παρέλαβε το Κίεβο .

Οι Ουκρανοί ελπίζουν στο τέλος του πολέμου

 

Την Κυριακή, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της ανακατέλαβαν περιοχές άνω των 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες, ως μέρος μιας αντεπίθεσης που συγκεντρώθηκε στα βορειοανατολικά της χώρας.

 Ο Ουκρανός στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι  ανακοίνωσε, στα κοινωνικά δίκτυα, ότι «από τις αρχές Σεπτεμβρίου, περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν επιστρέψει στον ουκρανικό έλεγχο. Στην περιοχή του Χάρκοβο , έχουμε αρχίσει να προελαύνουμε όχι μόνο στο νότο και ανατολικά, αλλά και προς τα βόρεια μέχρι 50 χλμ. από τα σύνορα.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, τόνισε ότι η ουκρανική στρατιωτική πρόοδος που επιτεύχθηκε στο έδαφος την πρόσφατη περίοδο μπορεί να οδηγήσει στο τέλος του πολέμου πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, εάν συνεχιστεί η ροή όπλων που στέλνουν οι δυτικές δυνάμεις.

3

Σχετικά με τους λόγους της ουκρανικής προόδου και την πραγματικότητα του τι συμβαίνει επί τόπου, ο Γεβγέν Μικιτένκο, σύμβουλος του ουκρανού Υπουργού Εξωτερικών, είπε ότι «πριν από λίγες ημέρες, το Κίεβο ξεκίνησε μια κεραυνοβόλο αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων κοντά στο Χάρκοβο και μέσα σε μόλις 3 ημέρες ανακτήθηκαν περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Ο Ουκρανός αξιωματούχος απέδωσε αυτή την πρόοδο στο στοιχείο της «έκπληξης, του αιφνιδιασμού και της εξαπάτησης του εχθρού».

Όπως δήλωσε: «Ο ουκρανικός στρατός ξεκίνησε την αστραπιαία επίθεσή του στα βορειοανατολικά της χώρας, σε αντίθεση με ό,τι πίστευε η ρωσική πλευρά ότι η πιθανή επίθεση θα ήταν από το νότο».

Ο Μικιτένκο τόνισε ότι «τα ουκρανικά όπλα και η ισχυρή επίθεση οδήγησαν στην υποχώρηση του ρωσικού στρατού και την απόσυρσή του στο ρωσικό έδαφος και πολλές περιοχές  συνεχίζεται να απελευθερώνονται καθημερινά.

 Οι ουκρανικές δυνάμεις κινούνται για να ανακτήσουν τον έλεγχο πόλεων και χωριών στην περιοχή της στρατηγικής πόλης  Ίζιουμ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ήταν πρόθυμος να τονίσει ότι η χώρα του θα ανακτήσει την Κριμαία και τις περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στα ανατολικά της χώρας «με κάθε δυνατό τρόπο».

1

«Ο πόλεμος ξεκίνησε στην Κριμαία και θα τελειώσει μαζί της», είπε, δεσμευόμενος να αποκαταστήσει τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον υποστράτηγο Σαμίρ Φάραγκ, Αιγύπτιο στρατηγικό εμπειρογνώμονα, η ουκρανική προέλαση στα νότια και ανατολικά της χώρας, και η ανάκτηση 3.000 χιλιομέτρων, αποδόθηκε σε δύο παράγοντες.

Ο πρώτος παράγοντας: τα νέα όπλα που απέκτησε πρόσφατα η Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά οι εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς, που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην προέλαση των δυνάμεων στα ανατολικά και νότια της χώρας, και η απειλή επίσης για τη διακοπή των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού.

Σχετικά με αυτό, σημείωσε ότι «το Κίεβο ώθησε μεγάλο αριθμό στρατευμάτων προς το Χέρσον για να κόψει το δρόμο για τις ρωσικές δυνάμεις μεταξύ Μαριούπολης και Οδησσού».

Ο δεύτερος παράγοντας: Μετά από 6 μήνες εχθροπραξιών στην Ουκρανία, η Ρωσία απέσυρε τις τακτικές της δυνάμεις μάχης στα ανατολικά της χώρας και αντικαταστάθηκαν από νέες δυνάμεις, αλλά ήταν ανοργάνωτες και λιγότερο έμπειρες και αποτελεσματικές, γεγονός που οδήγησε σε την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων.

4


 Ο Φάραγκ σημείωσε ότι η αντικατάσταση των δυνάμεών της από τη Ρωσία στα ανατολικά της χώρας με άλλες, λόγω της γνωστής ως «ασθένειας των χαρακωμάτων», μιας ασθένειας που επηρεάζει τους στρατιώτες αφού παραμείνουν για μεγάλες περιόδους σε υπόγειες τοποθεσίες, όπου το ηθικό και η ετοιμότητά τους να πολεμήσουν επηρεάζονται με την πάροδο του χρόνου.

Ο στρατηγικός εμπειρογνώμονας προειδοποίησε ότι «η πρόοδος της Ουκρανίας είχε πολύ σημαντικό ηθικό αντίκτυπο, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, το οποίο παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στη χώρα».

 Αλλά από την άλλη πλευρά, ο Φάραγκ πιστεύει ότι η Μόσχα θα επανακινητοποιήσει και θα ανασυντάξει τις δυνάμεις της και θα εξαπολύσει αντεπιθέσεις, αναμένοντας μια νέα αλλαγή που θα συμβεί στο έδαφος κατά την επόμενη περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι οι Ρώσοι δεν θα επιτρέψουν νέα προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων, και δεν θα δεχτούν νέα ήττα και απώλεια στα ανατολικά της χώρας.

Τόνισε επίσης ότι η σύγκρουση θα επεκταθεί, αφού η Ρωσία άλλαξε τη στρατηγική της προς την παράταση των μαχών και των συγκρούσεων, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τον ερχόμενο χειμώνα για να πιέσει τη Δύση με το όπλο του φυσικού αερίου.

Την Κυριακή, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, ότι ο ρωσικός στρατός ‘ανασυγκροτείται’.

Επισημαίνεται ότι από τις 6 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, οι ουκρανικές δυνάμεις υπέστησαν απώλειες στους νότιους και βορειοανατολικούς άξονες, οι οποίες ανήλθαν σε 4.000 νεκρούς και 8.000 τραυματίες.

Πραγματοποίησε επιδρομές από αέρος, με πυραύλους και πυροβολικό που στόχευσαν τις θέσεις των ουκρανικών μονάδων και ένα προσωρινό σημείο ανάπτυξης ξένων μισθοφόρων, στον άξονα Χάρκοβο, σκοτώνοντας περισσότερα από 450 άτομα και καταστρέφοντας περισσότερα από 30 τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού, 3 πυροβόλα όπλα, έναν εκτοξευτήρα ρουκετών και 17 οχήματα την προηγούμενη μέρα.

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την ανασύνταξη των δυνάμεών του στην Πλακλιά και στο Ιζιούμ στο Χάρκοβο για την ενίσχυση του μετώπου του Ντονέτσκ.

Sky News Arabia

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ