Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας πρέπει να είναι «οι καλύτερα εξοπλισμένες στην Ευρώπη»… λέει ο Σόλτς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε για άλλη μια φορά την Παρασκευή ότι, η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ήταν ένα σημείο καμπής στην ευρωπαϊκή ιστορία, υπογραμμίζοντας τη σημασία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στη νέα κατάσταση.

Ανέφερε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προσπαθεί να ξαναχαράξει τα σύνορα με στόχο να κάνει τη Ρωσία μια «αυτοκρατορική δύναμη» για άλλη μια φορά στην Ευρώπη. “Το ΝΑΤΟ παραμένει υπεύθυνο για τη συλλογική άμυνα ολόκληρης της συμμαχίας με επίκεντρο την Ευρώπη.

Η αξιόπιστη αποτροπή παραμένει το βασικό στοιχείο”, δήλωσε ο Scholz. «Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει ωστόσο να αναλάβουμε πολύ περισσότερες ευθύνες εντός του ΝΑΤΟ».

Ο Σολτς μίλησε τη δεύτερη ημέρα μιας διήμερης διάσκεψης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων με τίτλο «Η Μπούντεσβερ σε μια νέα εποχή — Κάνοντας κρίσιμο απολογισμό σε μια περίοδο πολέμου στην Ευρώπη».

Τι είπε ο Scholz για τον γερμανικό στρατό

Ο Scholz είπε ότι η Γερμανία έπρεπε να συνηθίσει στο γεγονός ότι η Ρωσία του Πούτιν, θα αυτοπροσδιοριστεί ως αντίπαλος της, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο άμεσο μέλλον. Δήλωσε ότι ενόψει της κατάστασης, η στρατιωτική δύναμη της Γερμανίας πρέπει να γίνει η καλύτερα εξοπλισμένη στην Ευρώπη. «Το καθιστούμε πειστικά σαφές: η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει την ηγετική ευθύνη για την ασφάλεια της ηπείρου μας»

«Ως η πολυπληθέστερη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη και ως χώρα στη μέση της ηπείρου, ο στρατός μας πρέπει να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της συμβατικής άμυνας στην Ευρώπη: η καλύτερα εξοπλισμένη δύναμη στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο Σολτς ανέφερε ότι η Γερμανία από καιρό «απέφυγε να δώσει προτεραιότητα στα καθήκοντα της Bundeswehr». Αλλά, είπε, αν και ένας καλός στρατός θα μπορούσε να ανοίξει πηγάδια, να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να βοηθήσει στον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια πανδημιών, αυτό δεν ήταν το «βασικό καθήκον». «Το βασικό καθήκον της Bundeswehr είναι να υπερασπιστεί την ελευθερία στην Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας ότι όλες οι άλλες δουλειές έπρεπε να έχουν δευτερεύοντα ρόλο.

Η γερμανική κυβέρνηση ήταν επίσης έτοιμη να επανεξετάσει τις επιφυλάξεις σχετικά με τους κανόνες στρατιωτικών εξαγωγών που επηρεάζουν τα κοινά αμυντικά έργα, είπε ο καγκελάριος.

dw.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ