Εκκλησία: Υπό το φως των κεριών οι Λειτουργίες λόγω της ενεργειακής κρίσης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση καλείται και η εκκλησία και ήδη πολλές είναι οι Μητροπόλεις που αποφάσισαν να χρησιμοποιούν περισσότερο το φως των κεριών από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Έτσι με απόφαση του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, οι Εφημέριοι και Εκκλησιαστικοί Επίτροποι καλούνται, να μην κάνουν χρήση όλων των πολυελαίων και προβολέων που υπάρχουν στους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως. Με στόχο να μειωθεί κατά το δυνατόν ο φωτισμός, στον βαθμό που είναι απαραίτητος για την ανάγνωση και τα τελούμενα κατά τις Ιερές Ακολουθίες και τη Θεία Λειτουργία. «Το να μη διαθέτουμε τον λαμπρό φωτισμό, δεν στερεί σε τίποτα τη Χάρη του Θεού» δήλωσε ο Δέσποτας Ιγνάτιος.

Από την απόφαση βεβαίως εξαιρούνται η τέλεση των Μυστηρίων του Γάμου και της Βάπτισης και οι Ακολουθίες της πανηγύρεως του Ιερού Ναού ή της Μονής, ενώ θα υπάρχει ο αναγκαίος φωτισμός τις βραδινές ώρες για λόγους ασφαλείας.

«Θα εισέλθουμε σε μια δύσκολη περίοδο, όπου θα είναι έντονο το ενεργειακό πρόβλημα, ως προς την αύξηση του κόστους και την απειλή του φυσικού περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, η υπερβολή της χρήσης φέρνει πολλά προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά από τον άμβωνα ο Ιγνάτιος, σημειώνοντας πως σε όλους τους ναούς της δικαιοδοσίας του και κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών δεν θα υπάρχουν αναμμένοι πολυέλαιοι, ούτε μεγάλοι προβολείς: «Οχι γιατί, με τον τρόπο αυτό, θα λύσουμε το ενεργειακό πρόβλημα, αλλά γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη που έχουμε όλοι μας ν’ αντιμετωπίσουμε και αυτή τη κατάσταση», όπως είπε.

Και τόνισε: «Θα υπάρχει κατάνυξη και θα δίνεται ένα μήνυμα ότι, πρώτοι εμείς, μέσα στην Θεία Λατρεία, κάνουμε αυτό βήμα, για να μπορέσουμε, όλοι μαζί, ν’ αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Αν δεν ενεργήσουμε έτσι, θα υπάρξουν συνάνθρωποί μας, στο επόμενο διάστημα, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ