Βασιλισσα Ελισαβετ: Τελος εποχής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μ. Βρετανία και συλλήβδην το Ην. Βασίλειο διάγουν μέρες αλλαγής και περνούν στην επόμενη φάση της ιστορίας τους σε μια εποχή προκλήσεων και εντάσεων παγκοσμίως αλλά και ειδικότερα για το μέλλον του Αγγλοσαξονικού έθνους. Μία από τις κραταιότερες και μακροβιότερες μοναρχίες του πλανήτη όπως η Βρετανική, καλείται μετά το θάνατο της εκλιπούσης Ελισάβετ να σκιαγραφήσει και να θέσει εκ νέου το βηματισμό της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι κάνοντας σαφές τις διαθέσεις της.

Αδιαμφισβήτητα μιλώντας για την Ελισάβετ, τη μακροβιότερη γυναίκα μονάρχη στην ιστορία του Αγγλικού θρόνου, δεν μπορούμε να μην παραδεχθούμε πως πρόκειται για μια προσωπικότητα ισχυρή, σταθερή και πιστή στις παραδόσεις του στέμματος. Ανήλθε στο θρόνο αρχές τις δεκαετίας του 50 σε μια εποχή ανασυγκρότησης και αναδιάταξης όλου το πλανήτη αλλά κυρίως σε διαδικασία αναστήλωσης του πληγωμένου βρετανικού λαού. Κατέλαβε τα σκήπτρα όταν έδυε ο ήλιος της Pax Βritannica, της άλλοτε παγκόσμιας υπερδύναμης με συνέπεια τη χαμένη αίγλη και τη διάλυση των αποικιών.

Παρόλα ταύτα, η μονάρχης, ως η κορωνίδα του Αγγλοσαξονικού σθένους, κατάφερε να διασώσει και να εξασφαλίσει την επιβίωση της κοινοπολιτείας από την πλήρη εξαθλίωση και εξαφάνιση. Στήριξε με όλες τις δυνάμεις της την διασφάλιση του Ην. Βασιλείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την άμβλυνση των εντάσεων χρησιμοποιώντας κατασταλτικά μέτρα έναντι κυρίως των Ιρλανδών και τις αποσχιστικές τάσεις της Σκωτίας. Όπως όλοι οι μονάρχες, έτσι και ο Βρετανικός θρόνος, φέρει το βάρος πολλών ευθυνών για την καταπίεση εις βάρος λαών που επιθυμούν την ανεξαρτησίας τους.

Εμείς οι Έλληνες το βιώσαμε στο πετσί μας αναφορικά με την Κύπρο, τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη μεγαλόνησο με τον απελευθερωτικό αγώνας της ΕΟΚΑ που κατάφερε να πληγώσει το φρόνημα και να χαμηλώσει αισθητά το ανάστημα την βρετανικής αλαζονείας. Αποδείχθηκε άλλωστε περίτρανα πως κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, η Ελισάβετ επισκέφθηκε πάνω από 120 χώρες στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα και το Ισραήλ. Δύο έθνη που αντιμετώπισαν τη βρετανική λαίλαπα προς επίτευξη της ελευθερίας τους. Είναι οξύμωρο αν αναλογιστεί κανείς πως έλαβαν τιμές κράτη τα οποία ήταν εχθροί της Βρετανίας στους παγκοσμίους ενώ η πατρίδα μας που έχυσε ποταμούς αίματος στο ίδιο στρατόπεδο με τους Αγγλοσάξονες παραγκωνίστηκε. Διδάγματα της ιστορίας!

Η αρχή της εξουσίας της αυτού μεγαλειότητας, την βρήκε να αναζητεί το μονοπάτι της επόμενης μέρας της άλλοτε κοσμοκράτειρας. Τώρα στην εξόδιο ακολουθία της, το Ην. Βασίλειο, πιο εύθραυστο επιχειρεί να λάβει ρόλο στο παγκόσμιο παίγνιο και να διεκδικήσει ξανά όσα της αναλογούν σύμφωνα με το θυμικό και το υπερφίαλο της ψυχοσύνθεσης του. Έξοδος από ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη και του παλατιού, ψυχρολουσία στις σχέσεις με τη Μόσχα, αντιμετώπιση του ακανθώδους ενεργειακού ζητήματος, αντιμετώπιση της πλέον ορατής εσωτερικής κρίσης με την αναζωπύρωση κινήσεων απαγκίστρωσης Ιρλανδίας και Σκωτίας και ανακατάταξη του διεθνούς status quo της Βρετανίας αποτελούν μέρος των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει ο διάδοχος σε συνεργασία με την τωρινή πρωθυπουργό.

Αναστάσιος Β. Κακαράντζας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ