Εκτοξεύονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά το διαγγελμα Πούτιν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σεισμό» προκάλεσε το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στις διεθνείς αγορές ενέργειας, με τις -όποιες- ελπίδες υπήρχαν για τερματισμό του πολέμου πριν την έλευση του σκληρού φετινού χειμώνα να εξανεμίζονται.

Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσε άλμα 2,96% στα 93,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 3,07% στα 86,52 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή, ανοδική είναι η πορεία στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, καθώς οι traders αξιολογούν την ασφάλεια του χειμερινού εφοδιασμού. Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Οκτωβρίου -ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς- σημειώνει άνοδο 7,6% στα 209 ευρώ η μεγαβατώρα. Νωρίτερα, μάλιστα, η μεγαβατώρα «άγγιξε» κέρδη 10% στα 213 ευρώ.

Η ενεργειακή κρίση, η οποία έχει διατηρήσει τις τιμές πάνω από επτά φορές υψηλότερα από τα τυπικά εποχικά τους επίπεδα, έχει ήδη φέρει την ευρωπαϊκή οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης. Τα κράτη λαμβάνουν πρωτοφανή μέτρα για να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει επαρκής παροχή ενέργειας με την επίσημη περίοδο θέρμανσης να ξεκινά τον επόμενο μήνα.

Ο ρόλος των αποθεμάτων

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θετικό στοιχείο για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι η σταθερή πλήρωση αποθεμάτων, με τις αποθήκες να είναι γεμάτες κατά 86%, πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας. Οι ισχυρές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συνέβαλλαν, επίσης, στην αποκλιμάκωση των τιμών από τα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου.

Ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας, όμως, θα μπορούσε γρήγορα να εξαντλήσει τα αποθέματα, η αναπλήρωση των οποίων θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για την Ευρώπη το επόμενο έτος καθώς θα έχει «ξεμείνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ