Σειεται το Ιράν: Κύμα οργής για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Φουντώνει» η «επανάσταση των γυναικών» για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί, με τους νεκρούς στις διαδηλώσεις να αγγίζουν μέχρι τώρα τους 8. Όλο και αυξάνονται οι φονικές συγκρούσεις στους κεντρικούς δρόμους μετά την δολοφονική επίθεση της Αστυνομίας Ηθών που στοίχισε τη ζωή στην 22χρονη, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της! Τη συνέλαβαν, την ξυλοκόπησαν και αφού έπεσε σε κώμα, άφησε λίγο μετά την τελευταία της πνοή.

Από εκείνη τη στιγμή, γυναίκες σε διάφορες πόλεις του κουρδικού Ιράν κατά βάση έχουν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενες για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το σκληρό θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν,καίγοντας τα σύμβολα καταπίεσης, τις μαντήλες του, ενώ κόβουν και τα μαλλιά τους. Διαδηλώσεις και φονικές συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν ξεσπάσει σε πόλεις σε όλο το Ιράν, παρά τις προσπάθειες των αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση των διαδηλώσεων ρίχνοντας το ίντερνετ.

iran2

Η καταστολή εδώ και μέρες είναι άγρια. Έως τώρα έχουν καταγραφεί οκτώ θάνατοι στους «δρόμους της φωτιάς». Το καθεστώς ακόμα αποφάσισε να κλείσει την πρόσβαση στο ίντερνετ με τους πολίτες να μην έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο όμιλος παρακολούθησης διαδικτύου NetBlocks με έδρα το Λονδίνο έγραψε στο τουίτερ την Τετάρτη το βράδυ πως τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν πέσει ενώ σε μεγάλο βαθμό η πρόσβαση σε Instagram και Whatsapp έχει περιοριστεί.

iran3

Υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε περιοχές της επαρχίας του δυτικού Κουρδιστάν του Ιράν από το βράδυ της Δευτέρας και περιφερειακά μπλακ άουτ σε άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Σαναντάι και της Τεχεράνης. Αυτή ήταν μια πρώτη προειδοποίηση του Υπουργού Επικοινωνιών του Ιράν ότι ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές στο διαδίκτυο «για λόγους ασφαλείας και συζητήσεις που σχετίζονται με πρόσφατα γεγονότα», όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA της χώρας.

Συγκλονίζει ο πατέρας της άτυχης 22χρονης

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του πατέρα της ο οποίος κατήγγειλε ότι οι αρχές δεν τον άφησαν να δει την κόρη του μετά τον θάνατό της. Όπως είπε οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι η κοπέλα έπαθε καρδιακή προσβολή και στην συνέχεια έπεσε σε κώμα. Όμως, η οικογένειά της υποστηρίζει ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας. «Λένε ψέμματα. Όλα είναι ένα ψέμα. Όσο και αν παρακάλεσα δεν με άφησαν να την δω αφότου πέθανε. Δεν έχω ιδέα τι της έκαναν», δήλωσε ο πατέρας της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ