Απεργούν οι γιατροί στο Παίδων Αγία Σοφία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ατελείωτος είναι ο κατάλογος με τις ελλείψεις που απαριθμούν οι εργαζόμενοι του μεγαλύτερου Παιδιατρικού Νοσοκομείου της χώρας, του Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Με αιχμή του δόρατος την έλλειψη αναισθησιολόγων που οδήγησε σε αναστολή των χειρουργείων, οι γιατροί εξήγγειλαν κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τετάρτη 28/9, οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12:00. Με μία μακροσκελή τους ανακοίνωση, καταγράφουν τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, πολλών ειδικοτήτων. «Στο μεγαλύτερο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Ελλάδας εμείς οι εργαζόμενοι δουλεύουμε με αυταπάρνηση, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με χρωστούμενες άδειες και ρεπό, με απάνθρωπα ωράρια (πχ 36 ώρες συνεχόμενα οι ειδικευόμενοι ιατροί)», αναφέρουν οι γιατροί. Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, και καλούν τους πολίτες να μην παραμένουν «παθητικοί θεατές, ούτε ως γονείς ούτε ως εργαζόμενοι», όταν στο νοσοκομείο υπάρχουν οι εξής ελλείψεις:

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ, η οποία οδήγησε σε ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ όλων των ειδικοτήτων.

Είναι απόλυτα σαφές πόσο επικίνδυνη για την υγεία ενός ασθενούς είναι η συνεχής αναβολή ενός χειρουργείου και τι αντίκτυπο θα έχει στη μετέπειτα ζωή του. Πώς αυτή η απόφαση του ΛΟΥΚΕΤΟΥ υποβαθμίζει την εκπαίδευση των ειδικευόμενων, των αυριανών χειρουργών. Πώς αυτή η απόφαση ωθεί πολύ κόσμο στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ τομέα βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη για άλλη μια φορά.

Για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ πραγματοποίησε συνάντηση σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την 5μελή επιτροπή γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων, στην οποία αποφασίστηκαν «πυροσβεστικές λύσεις» για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν, όμως, σχεδόν σε όλα τα τμήματα:

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ-ΒΙΟΛΟΓΩΝ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ.

Αυτή την στιγμή λόγω έλλειψης βιολόγων το εργαστήριο της μοριακής υπολειτουργεί με συνέπεια να μην βγαίνουν αποτελέσματα PCRγια τον COVID-19τα Σαββατοκύριακα(ακόμη και σε γενικές εφημερίες). Επιπλέον , λόγω αναρρωτικής άδειας δύο ιατρών που προστέθηκε στις χρόνιες ελλείψεις (το εργαστήριο λειτουργεί με το 1/3 των ιατρών που προβλέπεται) πλέον θα μπορούν να δουλεύονται μόνο τα εξαιρετικά επείγοντα δείγματα ενώ από 1/10 δεν θα είναι δυνατή η κάλυψη των μισών εφημεριών!

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ στο ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ και το ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΤΜΗΜΑ, με αποτέλεσμα τα δείγματα στην βραδινή βάρδια κλειστής εφημερίας να στέλνονται στο διπλανό νοσοκομείο και να μην γίνονται κάποιες σημαντικές εξετάσεις.

Ιατρών στην ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ κλινική, με αποτέλεσμα την τεράστια δυσκολία λειτουργίας του τμήματος που παρακολουθεί εκατοντάδες παιδιά.

Ιατρών στην ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ κλινική και στο αιμοδυναμικό εργαστήριο (το μοναδικό στην Ελλάδα) από τις 12 κενές θέσεις, υπηρετούν μόνο 6 γιατροί, ιατρών στην ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ που υπηρετούν μόνο 3 μόνιμοι ( ο ένας είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης), ιατρών στην ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ που υπηρετούν μόνο 3 μόνιμοι από τις 10 θέσεις που υπάρχουν. Παράλληλα κενές θέσεις ΙΑΤΡΩΝ υπάρχουν και στο ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ τμήμα που είναι το μοναδικό δημόσιο πανελλαδικά όπως αντίστοιχα και στις ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ κλινικές που έχουν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια πολλοί μόνιμοι ιατροί , θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί με μόνιμο προσωπικό.

Ιατρών στην ΠΥΡΗΝΙΚΗ ιατρική, όπου υπηρετεί μόνο ένας επικουρικός ιατρός, το τμήμα δεν είναι καν στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί μόνιμη θέση. Αποσπούν εδώ και καιρό γιατρό από το «Λαϊκό» για να προχωρήσει στη διάγνωση και θεραπεία κυρίως ογκολογικών περιστατικών.

Ιατρών στα δύο τμήματα ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ, που εξυπηρετούν περίπου 850 ασθενείς, κυρίως ενήλικες.

Επιπρόσθετα η καθυστέρηση σε μεταγγίσεις στο τμήμα λόγω ελλείψεων σε φιάλες αίματος, απόρροια της έλλειψης προσωπικού στην αιμοδοσία, στο ΕΚΕΑ και γενικώς της έλλειψης συγκροτημένου σχεδίου κάλυψης των αναγκών σε αίμα αυτών των ασθενών.

«Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ελλείψεις σε κάθε τμήμα, που συνειδητά η διοίκηση μας τις αποκρύπτει συγκαλύπτοντας την άσχημη κατάσταση που υπάρχει. Ζητάμε εκ νέου από τη διοίκηση ως εκλεγμένο επίσημο όργανο των ιατρών του νοσοκομείου μας να μας δώσει αναλυτικά τον αριθμό των υπηρετουντών ιατρών (μόνιμων, επικουρικών κτλ) , τις βαθμίδες τους, τα κενά των μόνιμων θέσεων που υπάρχουν, πόσες από αυτές έχουν προκηρυχθεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και προσθέτουν πως, όλες οι κυβερνήσεις συνειδητά και διαχρονικά δεν προχώρησαν στις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων «με σκοπό την υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την τροφοδότηση των επιχειρηματιών της υγείας».

«Ακολουθούν πιστά την κάλυψη των ελάχιστων κενών προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Στο χέρι μας είναι να μπει ένα φρένο! Ας μην συμβιβαστούμε εν έτει 2022 σε αυτή την κατάσταση!», καταλήγουν οι εργαζόμενοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ