Γιώργος Βενετσανος: Κύριε Ερντογάν, σας ευχαριστούμε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γραφει ο Γιώργος Βενετσανος

Κύριε Ερντογάν σας ευχαριστούμε

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, παρακολουθούμε με ανησυχία τον ολισθηρό δρόμο του επεκτατισμού στον οποίο βαδίζετε, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης περικυκλώνουν την χώρα σας στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή, και όπου αλλού νομίζει η ζωηρή φαντασία σας.

Κύριε πρόεδρε ζητάτε από τους Έλληνες να αποστρατικοποίησουν νησιά του Αιγαίου και το Καστελόριζο. Λυπάμαι αλλά έχετε ασθενή μνήμη και ξεχνάτε ότι η χώρα της οποίας ηγείστε, έχει κάνει το αδιανόητο για υποτιθέμενο «συμμαχικό» κράτος. Έχει παρατάξει χιλιάδες στρατιώτες, αποβατικές δυνάμεις και κάθε είδους επιθετικά όπλα, σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά νησιά, ενώ σχεδόν καθημερινά μας υπενθυμίζεται την καταστροφή της Σμύρνης και απειλείται να τα καταλάβετέ. Μέσα στον μεγαλοϊδεατισμό σας αγνοείται ότι αναφέρεστε σε νησιάπου μπόλιασαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, σε νησιά που είναι ελληνικά για χιλιάδες χρόνια, πολλούς – πολλούς αιώνες πριν οι πρόγονοί σας συναντήσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, τα γαλανά χρώματα του Αιγαίου πελάγους.

Ξεχνάτε εσκεμμένα και εσείς αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση της γείτονας χώρας, ότι καθαρά Ελληνικά ήταν και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος. στα οποία όχι μόνο δεν εφαρμόσατε αυτά που προβλέπει το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης: «…θα έχουν ειδική διοικητική οργάνωση αποτελούμενη από τοπικά στοιχεία…Η διατήρηση της τάξης, θα διασφαλίζεται από μια αστυνομική δύναμη τα μέλη της οποίας θα προσλαμβάνονται μεταξύ του τοπικού πληθυσμού από την προαναφερθείσα τοπική διοίκηση και θα τοποθετούνται κάτω από τις διαταγές της», δηλαδή έπρεπε να είχαν καθεστώς τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης. Αντί για αυτό φροντίσατε (ως Τουρκικό κράτος) να γίνουν ανοικτές φυλακές, κατατρομοκρατήσατε και κυνηγήσατε τον αυτόχθονα ελληνικό πληθυσμό, ενώ προχωρήσατε στην πλήρηστρατικοποίηση τους, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους συνθήκες και υπογραφές.

Έρχονται λοιπόν τώρα οι επιλήσμονες πολιτικοί σας,ζητώντας από την Ελλάδα να εφαρμόσει διεθνείς συνθήκες που σημειωτέων δεν αφορούν την Τουρκία, μια και δεν έχει συμμετάσχει στην υπογραφή τους,εφόσον δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος. Εδώ να σημειώσουμε ότι τα νησιά μας τα έχει βάλει στο μάτι,ειδικά τα Δωδεκάνησα από τον Β’ παγκόσμιο. Την ώρα που η Ελλάδα είχε πολεμήσει κατά δύο πολεμικών κολοσσών της φασιστικής Ιταλίας και της Ναζιστικής Γερμανίας μετά των συμμάχων των και στέναζε κάτω από τριπλή κατοχή, μετρώντας χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες, η Τουρκία διαπραγματευόταν τα Δωδεκάνησα με αντάλλαγμα να βγει στον πόλεμο!. Η Αγγλία μέσω του Τσώρτσιλ είχε συμφωνήσει λέγοντας μάλιστα προς τον Ρούσβελτ: «διότι το τίμημα δεν ήταν ακριβό»!(βλέπεται δεν ήταν Φώκλαντ), ευτυχώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ το αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να μείνουν στην Ελλάδα και να ενωθούν με τον κυρίως κορμό της.

Ξεχνάει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας των γειτόνων μας, ότι στο διεθνές δίκαιο, ισχύει η αρχή «rebussicstantibus» που σημαίνει ότι οι αντικειμενικέςσυνθήκες υπό τις οποίες υπογράφηκαν οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί θεμελιωδώς, αρχή που έγινε αποδεκτή στην σύνοδο της Βιέννης για τις Διεθνείς Συνθήκες του 1969. Εφόσον λοιπόν η Ελλάδα απειλείται ανοικτά με πόλεμο, άρα και οι τυχόν όροι (όπως της αποστρατικοποίησης) αλλάζουν και παύουν να ισχύουν.

Για ποιο λόγο παύουν να ισχύουν; Στην αντίπερα όχθη των Ελληνικών νησιών υπάρχει η λεγομένη «στρατιά του αιγαίου», με μια τεράστια δύναμη αποβατικών, ειδικών δυνάμεων, πυροβολικού, εκατοντάδων ελικοπτέρων και πολεμικών πλοίων. Αλήθεια πως θα αισθάνονταν η χώρα του τούρκου προέδρου, αν βρίσκονταν στην θέση της Ελλάδος και είχε απέναντι της όλη αυτή την τεράστια στρατιωτική δύναμη, η οποία κύριε πρόεδρε δεν μας τρομάζει, συνηθισμένοι είμαστεκαι η ιστορία μας το έχει αποδείξει. Εσείς όμως είστε έτοιμος να βυθίσετε στο πένθος χιλιάδες μάνες και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, να βυθίσετέ σε εξαθλίωση τους λαούς μας, (και ειδικά τον δικό σας) να προχωρήσετε σε καταστροφή πόλεων, υποδομών και στην τελική να προσπαθήσετε να υφαρπάξετε ξένο πλούτο, (κάτι καθόλου σίγουρο με εμάς αντιπάλους) που ήδη έχετε κάνει σε Κύπρο, Συρία, Ιράκ, Κούρδους, κ.λ.π.

Πιστεύεται ότι είναι εύκολος ο Έλληνας και θα τον καταβάλλεται έτσι απλά, ώστε να παρουσιάσετε μια «νίκη» στο εσωτερικό σας, τώρα που η δημοτικότητα σας είναι στο ναδίρ; Κύριε πρόεδρε και κύριοι πρόεδροι των υπολοίπων κομμάτων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης που συμπλέετέ και ενίοτε γινόσαστεβασιλικότεροι του βασιλέως σε απαιτήσεις υποχώρησης και απειλές απέναντι στην πατρίδα μας, να θυμάστε αυτό μόνο. Εμείς οι Έλληνες είμαστε λάτρεις της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των δυο λαών μας και το έχουμε αποδείξει στην πράξη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια αν αποφασίσετε να ανοίξετε την πόρτα του φρενοκομείου και όσο για τις χιλιάδες στρατιώτες σας και τα εκατομμύρια λόγχες σας,που θα κάνουν περίπατο στην χώρα μου, να σας θυμίσω τα λόγια κάποιων άλλων που το επιχείρησαν:

·        «Οι Έλληνες είναι αδύναμοι και θα έχουμε εύκολη νίκη».

·         «Οι Έλληνες έχουν χάσει το ηθικό τους»,

·        «είναι αδιάφοροι για την εισβολή μας»,

·         «Θα σας δούμε πάλι μετά από 2 εβδομάδες».

Με την τελευταία  φράση αποχαιρετούσαν τις οικογένειες τους γιατί θεωρούσαν τους Έλληνες μη αξιόμαχους και εύκολη λεία, βασιζόμενοι στο ότι ήταν μία χώρα που είχε 40 εκατομμύρια πληθυσμό, 8 εκατομμύρια λόγχες, πολεμική αεροπορία με 2000 αεροπλάνα και ένα ισχυρότατο πολεμικό ναυτικό, έναντι μιας Ελλάδος μόλις 7 εκατομμυρίων κατοίκων,που κουβαλούσε το βάρος της μικρασιατική καταστροφής μόλις πριν από 18 χρόνια, και όμως αυτή η Ελλάδα που δεν είχε αυτάρκεια ούτε καν σε στάρι, είπε όχι στον εισβολέα, αποτέλεσμα; Αντί να κάνουν περίπατο μέχρι την Αθήνα να βρεθούν να κολυμπάνε στην Αδριατική. Αυτό ας το έχετε στο νου σας όχι μόνο εσείς κ. Ερντογάν αλλά και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας σας.

Σταματήστε πριν να είναι αργά και πάθετε ζημιά ανεπανόρθωτη, μια και δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν να δώσετε την ευκαιρία να ξεκοκαλίσουν τον τόπο σας. Εμείς εδώ έχουμε μια παροιμία «λαγός την φτέρη κούναγε, κακό της κεφάλης του», αν λοιπόν θέλετε το κεφάλι σας ήσυχο, μην σκαλίζεται το παρελθόν και τα ιστορικά πάθη, γιατί στην δική σας «Γαλάζια πατρίδα», μπορούμε και εμείς να αντιτάξουμεόλη την Μικρά Ασία και την ίδια την Κωνσταντινούπολη καθώς και νησιά και νησίδες που βρίσκονται έξω των 3νμ των χωρικών σας υδάτων και παρότι δεν σας ανήκουν τις έχετε στην κατοχή σας, «Ειρήνη στη χώρα,ειρήνη στον κόσμο» είχε πει ο Μουσταφά Κεμάλ που τον έχετε ως πρότυπο. Εσείς όμως κάνετε το ακριβώς αντίθετο, υποδαυλίζετε το μίσος και λειτουργείτεδιαλυτικά για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, παράλληλα προσπαθείτε με γκεμπελική προπαγάνδα ναπροβοκάρεται την Ελλάδα, για πράγματα που εσείς και το σύνολο σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι και υπόλογοι στην διεθνή κοινότητα.

Κύριε πρόεδρε της Τουρκικής Δημοκρατίας, να είστεαπολύτως σίγουρος ότι όχι μόνο εκτίθεστε με όσα λέτε, αλλά θα φέρεται και τα αντίθετα αποτελέσματα για την χώρα σας και τον λαό σας. Όσο για εμάς τους Έλληνεςθα πρέπει να σας πούμε ένα μεγάλο, ένα τεράστιοευχαριστώ, γιατί με τις πρακτικές σας καταφέρατε να ξυπνήσετέ την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμφότερες είχανεπαναπαυθεί πίσω από δήθεν φιλικά αισθήματα. Τους δείξατε με τον καλύτερο τρόπο, (βέβαια ήταν λίγο οδυνηρό το ξύπνημα, αλλά ας είναι) όχι ποιον, αλλάποιους έχουν απέναντί τους. Άθελα σας κάνατε μια σημαντική προσφορά προς τους Έλληνες και τον ελληνισμό, για αυτό σας ευχαριστούμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ