Η Ρωσία στρώνει το έδαφος για αναγνώριση του ψευδοκράτους;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ορθάνοιχτη άφησε την πόρτα για απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς τη «Βόρεια Κύπρο» ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ερωτώμενος σχετικά με τα σενάρια που διακινήθηκαν το τελευταίο διάστημα από τουρκικά μέσα και συγκεκριμένα από την εφημερίδα «Μιλιέτ», ο Ντμίτρι Πέσκοφ απάντησε ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το θέμα αυτό», γεγονός που σημαίνει αν μη τι άλλο πως αυτό το ενδεχόμενο -που, σύμφωνα με τους Τούρκους, θα οδηγήσει στην αναγνώριση των Κατεχομένων από τη Ρωσία- είναι υπό συζήτηση.

Είχαν προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν την πιθανή έναρξη πτήσεων από τη Ρωσία προς τα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η πρώτη πτήση θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου, επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους αλλά και εγκαινίων του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Κύπρο, και σε αυτήν θα επιβαίνει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν για να συμμετέχει και στα εγκαίνιά του.

Το πρώτο βήμα

Σύμφωνα με τη ρητορική που αναπτύσσεται από την τουρκική πλευρά, οι απευθείας πτήσεις είναι το πρώτο βήμα για την αναγνώριση των Κατεχομένων από την Τουρκία και συνδέεται με την άρση του εμπάργκο όπλων που οι ΗΠΑ επέβαλαν στην Κύπρο.
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η οποία μάλιστα υποστηρίζει ότι αυτή η κίνηση εντάσσεται στον ρωσικό σχεδιασμό κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο καθηγητής Ατούν τονίζει ότι «η Τουρκία είναι ο μόνος σύμμαχος της Ρωσίας στο μπλοκ του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία δεν θέλει να χάσει την Τουρκία». Σημειώνεται ακόμη ότι οι πτήσεις θα έχουν οικονομικές και διπλωματικές επιπτώσεις. Η εφημερίδα υπογραμμίζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα, εκτός από την Τουρκία, που να αναγνωρίζει την «ΤΔΒΚ», επισημαίνοντας πως αυτό το βήμα που έκανε η Ρωσία μπορεί να ερμηνευτεί ως διπλωματική εξέλιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ