Τρόμος για νέο Τσερνόμπιλ στη Ζαπορίζια: «Οι Ουκρανοί επιτίθενται με drones στο πυρηνικό εργοστάσιο»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αποκάλυψε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις γύρω από τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια και ότι εξαπέλυσαν οκτώ «καμικάζι» μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εργοστάσιο.

Οι ρωσικές δυνάμεις τα κατέρριψαν όλα και τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα, πρόσθεσε το υπουργείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Süddeutsche Zeitung: Οι Offshore εταιρείες του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Βομβαρδισμοί κατέστρεψαν καλώδια τροφοδοσίας

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είπε ότι ο βομβαρδισμός ανάγκασε προσωρινά τον αντιδραστήρα υπ’αριθμόν έξι «να βασίζεται σε γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης για την ισχύ που χρειάζεται για βασικές λειτουργίες ασφάλειας».

Οι άλλοι πέντε αντιδραστήρες δεν επηρεάστηκαν και συνέχισαν «να λαμβάνουν ρεύμα απευθείας από την εκτός έδρας γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας του εργοστασίου που αποκαταστάθηκε την περασμένη εβδομάδα», πρόσθεσε η ΙΑΕΑ

Το εργοστάσιο στη νότια Ουκρανία, με έξι αντιδραστήρες, είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη. Χτίστηκε ως επί το πλείστον στη Σοβιετική εποχή και έγινε ιδιοκτησία της Ουκρανίας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

«Γίνονται εργασίες για την επισκευή των κατεστραμμένων καλωδίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας. «Αυτό καταδεικνύει για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας μιας τέτοιας ζώνης γύρω από τη Ζαπορίζια»

Μέχρι χθες, φαινόταν να υπήρχαν λιγότεροι βομβαρδισμοί στο εργοστάσιο ή κοντά στο εργοστάσιο, αλλά αυτό το τελευταίο επεισόδιο δείχνει ότι ο κίνδυνος παραμένει πολύ πραγματικός, δεν έχει εξαφανιστεί και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι.

Από την Παρασκευή (23/9) μέχρι και την Τρίτη (27/9), τέσσερις περιφέρειες στη νότια και ανατολική Ουκρανία, που βρίσκονται υπό τον πλήρη ή μερικό έλεγχο της Μόσχας, θα ψηφίσουν στα δημοψηφίσματα με τα οποία οι κάτοικοί τους θα αποφασίσουν για την ένταξη των περιοχών τους στην Ρωσικής Ομοσπονδία.

Από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία είναι ρωσόφωνοι και ρωσικής εθνικής συνείδησης αναμένεται να ψηφίσουν θετικά.

Οι ρωσόφωνες αρχές των εδαφών αυτών και η Μόσχα ξεκαθάρισαν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει.«Η ψηφοφορία ξεκινά αύριο (σ.σ.Παρασκευή 23/9) και τίποτα δεν θα την εμποδίσει» είπε χθες στη ρωσική τηλεόραση ο επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο.

Zelensky - Mitsotakis ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ OFFSHORE ΟΦΣΟΡ PANDORA PAPERS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ