Ένα μεγάλο φαγοπότι έχει στηθεί μέσα στο 2022, με επίκεντρο τη θεραπεία και τη νοσηλεία ανηλίκων και παίδων – Πως οι “κομάντος” του ΛΑΟΣ διέλυσαν την υγεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στενοί δεσμοί… εκατομμυρίων ευρώ φαίνεται πως έχουν φέρει πιο κοντά από ποτέ το υπουργείο Υγείας, μια μερίδα πανεπιστημιακών καθηγητών Ιατρικής, αλλά και τις ιδιωτικές παιδιατρικές κλινικές της Αθήνας. Αιτία, το μεγάλο φαγοπότι που έχει στηθεί τον τελευταίο χρόνο με επίκεντρο τη θεραπεία και τη νοσηλεία μικρών παιδιών.

Σε αυτή την τριγωνική σχέση μπίζνας και νεοφιλελευθερισμού, το κάθε σκέλος της αλυσίδας έχει τον δικό του ρόλο και εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα. Το υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει εργολαβία τη «διάλυση» των δημόσιων νοσοκομείων, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια βλέπουν την πελατεία τους να πολλαπλασιάζεται, ενώ ορισμένοι μεγαλοκαθηγητάδες, παίζοντας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυξάνουν τα έσοδά τους.

Πηγη: Εφημεριδα Δημοκρατια

Η περίπτωση της καθηγήτριας και μέλους της επιτροπής Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία αποφάσισε να μεταφέρει νοσηλευτές και γιατρούς από το Αττικόν στο θεραπευτήριο ΙΑΣΩ, λες και το ΕΣΥ είναι «τσιφλίκι» της, φαίνεται πως είναι μονάχα η κορυφή ενός παγόβουνου που κρύβει μέσα του ανθρώπινο πόνο, δυστυχία, αλλά και μπίζνες εκατομμυρίων.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» φέρνει στο φως της δημοσιότητας ακράδαντα στοιχεία που αποδεικνύουν το έγκλημα που συντελείται στα παιδιατρικά νοσοκομεία για χάρη των ιδιωτικών συμφερόντων, ενώ ξεδιπλώνει μέσα από ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ αλλά και μαρτυρίες υγειονομικών την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στα τρία μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής.

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία στο… απόσπασμα!

SOS εκπέμπουν τα μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, καθώς το «Αγλαΐα Κυριακού», το «Αγία Σοφία» αλλά και το Πεντέλης βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη λειτουργική κατάρρευση, αν δεν έχουν ήδη καταρρεύσει. Η υποχρηματοδότηση των συγκεκριμένων νοσοκομειακών ιδρυμάτων έχει προκαλέσει «τσουνάμι» προβλημάτων για τους ασθενείς, αλλά και τη σωματική εξόντωση των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, η πολιτική της υποστελέχωσης έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στη λειτουργία των συγκεκριμένων νοσοκομείων.

Οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές έχουν χτυπήσει «κόκκινο», προκαλώντας ασφυξία. Τα στοιχεία και τα δεδομένα που η «κυριακάτικη δημοκρατία» φέρνει στο φως προκαλούν σοκ: απίστευτες καθυστερήσεις στα τακτικά χειρουργεία, εφημερίες τρόμου, με αριθμό γιατρών και νοσηλευτών κάτω από το όριο ασφαλείας, αλλά και υπονοσηλεία των ασθενών, και στη συγκεκριμένη περίπτωση μικρών παιδιών.

Οι γιατροί και τα μέλη του ΕΣΥ που συνέφεραν σε αυτό το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, επώνυμα ή ανώνυμα, κατέληξαν ίσως στο πιο ανησυχητικό συμπέρασμα. Και αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός πως τα συγκεκριμένα νοσοκομεία, με τον τρόπο που λειτουργούν, συνιστούν ένα τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

«Αγλαΐα Κυριακού»: Από τα έξι χειρουργεία λειτουργούν μόνο τα δύο

Το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» βρίσκεται εδώ και εβδομάδες σε καθεστώς υπολειτουργίας. Από τις έξι χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόλις οι δύο, καθώς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί. Αποτέλεσμα είναι τα τακτικά χειρουργεία να έχουν «παγώσει». Οπως πληροφορούμαστε, αν ένας γονιός θέλει να κλείσει σήμερα ραντεβού για χειρουργείο στο νοσοκομείο, θα χρειαστεί να περιμένει έναν ολόκληρο χρόνο, καθώς οι πρώτες διαθέσιμες ημερομηνίες είναι για τις αρχές του 2024!

Την ίδια ώρα, οι εφημερίες παίρνουν χαρακτηριστικά… τρόμου, καθώς γίνονται με γιατρούς και νοσηλευτές που είναι κάτω από το όριο ασφαλείας, ενώ για να γίνονται οι εφημερίες οι γιατροί δεν παίρνουν ρεπό. Από τους 11 αναισθησιολόγους που διαθέτει το νοσοκομείο, οι δύο είναι εκτός εφημερίων για ιατρικούς λόγους, οι τρεις είναι άνω των 60 ετών, ενώ οι δύο εξ αυτών παίρνουν σύνταξη μέσα στους επόμενους μήνες.

Τα προβλήματα, όμως, του νοσοκομείου δεν τελειώνουν εδώ, καθώς δεν υπάρχουν εργαστήρια στις εφημερίες λόγω έλλειψης προσωπικού, η αιμοδοσία έχει μείνει μόνο με δύο γιατρούς, ενώ το Καρδιολογικό είναι υποστελεχωμένο με τρεις γιατρούς.

«Τα προβλήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε ξαφνικά. Δεν προκηρύσσονται θέσεις γιατρών και δεν καλύπτονται τα κενά που δημιουργούνται από συνταξιοδοτήσεις ή παραιτήσεις. Αποτέλεσμα είναι τα νοσοκομεία, πέρα από υποχρημαμοδοτούμενα, να είναι και υποστελεχωμένα. Αυτό το ΕΣΥ, με τους όρους που λειτουργεί, είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία» είπε η Ντουζέπη Κατερίνα, αναισθησιολόγος – εντατικολόγος, επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού».

Ενδεικτική για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» είναι μια ανατριχιαστική καταγγελία που έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου από μια γυναίκα που είχε το παιδί της στο νοσοκομείο και έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Η ίδια κατήγγειλε πως στο νοσοκομείο δεν υπήρχαν σεντόνια και θερμόμετρα, ενώ οι κατσαρίδες έκαναν… πάρτι στους διαδρόμους. Η ίδια χαρακτήρισε την εμπειρία της «εφιάλτη».

«Αγία Σοφία»: 3.000 παιδιά στην αναμονή για χειρουργείο

Αν η κατάσταση στο «Αγλαΐα Κυριακού» γεννά προβληματισμό, όσα λαμβάνουν χώρα στο Παίδων «Αγία Σοφία» προκαλούν οργή και αγανάκτηση. Οι ελλείψεις αναισθησιολόγων είναι η κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων, όμως την ίδια στιγμή είναι και η αιτία που θρέφει ένα ντόμινο προβλημάτων που έχει προκαλέσει την ουσιαστική διάλυση του νοσοκομείου.

Σήμερα τα τακτικά χειρουργεία έχουν παγώσει, στις λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία υπάρχουν 2.800-3.000 παιδιά, ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ακόμα και τα παιδιά που εισάγονται και παίρνουν ένδειξη «1», δηλαδή πρέπει να χειρουργηθούν εντός δύο μηνών, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν στη λίστα αναμονής ως και έναν χρόνο.

Τα προβλήματα, όμως, που προκαλεί η έλλειψη αναισθησιολόγων δεν τελειώνουν στα τακτικά χειρουργεία. Οπως μας εξήγησαν γιατροί του νοσοκομείου, στις παιδιατρικές πράξεις ο αναισθησιολόγος χρειάζεται σχεδόν παντού και καλύπτει κενά σε όλα τα τμήματα. «Τα μικρά παιδιά για να μπουν σε έναν μαγνητικό τομογράφο ή να κάνουν μια σημαντική εξέταση στο Αιμοδυναμικό Τμήμα ή στο Ωτολογικό χρειάζονται αναισθησία» μας είπε γιατρός του νοσοκομείου, προσπαθώντας να εξηγήσει το ντόμινο προβλημάτων που προκαλεί η έλλειψη αναισθησιολόγων.

Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν εκεί. Το Μικροβιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου βρίσκεται ένα βήμα πριν από το κλείσιμο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», η υπεύθυνη του τμήματος ανακοίνωσε πως θα κάνει δεκτά δείγματα μονάχα τις ώρες της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, καθώς, αντί για πέντε μικροβιολόγους, έχει μόνο έναν! Αποτέλεσμα αυτής της εξωφρενικής κατάστασης είναι για ένα παιδάκι που εισάγεται στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται να μην μπορεί ο αρμόδιος γιατρός να έχει τις απαραίτητες εξετάσεις.

Την ίδια ώρα τραγική είναι η κατάσταση και στο Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας, το οποίο είναι στελεχωμένο μόνο με δύο επικουρικούς και έναν μόνιμο γιατρό. Οι τρεις αυτοί γιατροί καλούνται κάθε μήνα να μεταγγίζουν αίμα σε 850 ασθενείς!

Για τη δραματική κατάσταση στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» μίλησε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η παιδοχειρουργός επιμελήτρια Α’ Αγγελική Κρίκρη. «Βρισκόμαστε σε ένα πραγματικό τέλμα. Τα παιδιά που εισάγονται στο νοσοκομείο βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο, καθώς μέσα στο “ Αγία Σοφία” δεν μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις ακόμα και στα νοσηλευόμενα παιδιά. Δεν αρκούν οι αποσπάσεις 2-3 αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία. Χρειάζεται πλήρης επάνδρωση του αναισθησιολογικού για να μπορέσει η κατάσταση να αντιρροπήσει».

Χαρακτηριστικό είναι πως στη σύσκεψη της Πέμπτης, η λύση που προέκρινε το υπουργείο Υγείας είναι η μεταφορά 4 αναισθησιολόγων από νοσοκομεία της Αττικής, ώστε να καλυφθούν τα κενά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες δεν έλειψαν και οι εισηγήσεις για μεταφορά ασθενών στον ιδιωτικό τομέα!

Παίδων Πεντέλης: Η κάλυψη των θέσεων φτάνει μετά βίας το 30%

Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τα προηγούμενα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, καθώς ακόμα και σήμερα λειτουργεί. Οπως μας εξήγησε γιατρός του νοσοκομείου, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, «στο νοσοκομείο μας το σύνθημα “προέχει η επικοινωνία της ουσίας” μας κρατάει στον πάτο, όμως δεν μας έχει οδηγήσει σε κατάρρευση».

Τα προβλήματα, όμως, είναι πολλά και σημαντικά. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτές είναι τεράστιες, καθώς, όπως πληροφορούμαστε, η κάλυψη των θέσεων φτάνει μετά βίας το 30%. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτές έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία ανάπτυξης των τριών χειρουργικών κλινών που βρίσκονται στο νοσοκομείο. Οσον αφορά τους αναισθησιολόγους, το νοσοκομείο διαθέτει τέσσερις, αριθμό δηλαδή μικρό, αλλά μεγαλύτερο σε σχέση με τα άλλα νοσοκομεία. Ωστόσο, το Πεντέλης έχει χάσει δύο εμπειρότατους βοηθούς αναισθησιολόγους με μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία, που έχουν στοιχίσει ακριβά.

«Το Παίδων Πεντέλης έχει δραματικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και μεγάλα χωροταξικά προβλήματα που προκαλούν δυσλειτουργία στο έργο μας» είπε η διευθύντρια Ορθοπεδικής Ιωάννα Πασπάτη, τονίζοντας παράλληλα πως «είναι ακατανόητο το νοσοκομείο να στερείται επτά θαλάμους για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας ανηλίκων μέσω δωρεάς του ροταριανού ομίλου».

Οδοστρωτήρας Πλεύρης – Ο τιμοκατάλογος της απελπισία ασήκωτος για τους γονείς

Ο Θάνος Πλεύρης έχει αποδείξει με την παρουσία του στο υπουργείο Υγείας πως δικαίως χαρακτηρίζεται «οδοστρωτήρας» της δημόσιας υγείας. Το γεγονός όμως πως θα ενέτασσε στο σχέδιο της νεοφιλελεύθερης αναμόρφωσης του υγειονομικού χάρτη της χώρας ακόμα και τα παιδιατρικά νοσοκομεία ξεπερνάει ακόμα και τον πιο αρρωστημένο νου!

Ο Θάνος Πλεύρης γνωρίζει πως τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία που σηκώνουν τεράστιο φόρτο πίεσης βρίσκονται εδώ και μήνες στην «εντατική», κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης και των δραματικών ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές. Το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιεί το υπουργείο Υγείας για την υποστελέχωση των παιδιατρικών νοσοκομείων είναι, πρώτον, η διατήρηση του εργασιακού μεσαίωνα για τους υγειονομικούς και, δεύτερον, η επιλογή να μην προκηρύσσονται οι θέσεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία.

Η πολιτική αυτή επιλογή αφορά τα τρία μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, όμως αγγίζει και τα περιφερειακά νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Καραμανδάνειο στην Πάτρα, το οποίο ξεμένει από αναισθησιολόγους, όπως όμως και το Νοσοκομείο Καλαμάτας, στο οποίο για οκτώ ολόκληρους μήνες δεν προκηρύσσονταν οι θέσεις παιδιάτρων, ενώ υπήρχαν πρόθυμοι γιατροί να ενταχθούν στο σύστημα.

ΟΕΝΓΕ: Μεθοδευμένο σχέδιο κατεδάφισης της δημόσιας περίθαλψης

Για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία, η «κυριακάτικη δημοκρατία» απευθύνθηκε στην ένωση νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ. Ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, στην ερώτηση αν η υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων πηγαίνει χέρι χέρι με την ενίσχυση και περαιτέρω κερδοφορία των ιδιωτών έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση: «Εδώ και έναν χρόνο βλέπουμε να εξελίσσεται ένα μεθοδευμένο σχέδιο κατεδάφισης της δημόσιας περίθαλψης παιδιών και, από την άλλη, τη σκανδαλώδη εύνοια ιδιωτικών θεραπευτηρίων με προφανέστατο στόχο να αυξηθεί η κερδοσκοπία των δευτέρων με εκβιασμό των οικογενειών μικρών παιδιών με προβλήματα».

Και η πικρή αλήθεια είναι πως η αναφορά του κ. Παπανικολάου είναι απολύτως ακριβής, καθώς μιλάμε για έναν στυγνό εκβιασμό οικογενειών παιδιών με ανάγκη, οι οποίες καλούνται να πληρώσουν αδρά για την υγεία των παιδιών τους. Σύμφωνα με μια μικρή έρευνα στον τιμοκατάλογο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, μια εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας κοστίζει 3.000 ευρώ, μια εγχείρηση βουβωνοκήλης από 1.000 έως 2.500 ευρώ, ενώ μια μαγνητική από 500 έως 1.000 ευρώ.

Το μεγάλο θύμα αυτής της κατάστασης που διαμορφώνεται στην περίθαλψη και νοσηλεία μικρών παιδιών έχει ως μεγάλο θύμα τις οικογένειες των μικρών παιδιών που χρήζουν νοσηλείας και περίθαλψης.

Οι κομάντος του ΛΑΟΣ

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, λέει ο σοφός λαός. Και μάλλον έχει δίκιο. Το γεγονός πως στις τελευταίες κυβερνήσεις της Ν.Δ. το υπουργείο Υγείας διοικείται από τους μουσαφίρηδες του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού αποτελεί μια συνειδητή επιλογή των τελευταίων δύο πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο χώρος της δημόσιας υγείας, εξάλλου, προσφερόταν και… προσφέρεται για μπίζνες, ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και για το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών. Ποιος θα μπορούσε να είναι καλύτερη επιλογή από τους «κομάντος» του ΛΑΟΣ; Προφανώς ουδείς. Γι’ αυτό και οι προσωρινοί «τιμονιέρηδες» της παράταξης επέλεξαν τους για όλα έτοιμους Βορίδη, Αδωνι και Πλεύρη. Γιατί ήξεραν πως ένας πολιτικός με τιμή (κανονική τιμή) δεν θα άφηνε τα παιδιατρικά να σαπίζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ