Ιταλικές εκλογές: Ολοταχώς για την πρωθυπουργία η Τζόρτζια Μελόνι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εκλογές που την οδηγούν στη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση στη σύγχρονη ιστορία της.

Η επικεφαλής της παράταξης «Αδέλφια της Ιταλίας» διεκδίκησε τις πρώτες πρωινές ώρες την ηγεσία της επόμενης κυβέρνησης της χώρας. Η 45χρονη Τζόρτζια Μελόνι θα αποτελέσει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της Ιταλίας!

«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφιών της Ιταλίας», είπε η Τζόρτζια Μελόνι, κατά τη διάρκεια σύντομης δήλωσής της στον Τύπο στη Ρώμη, «Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς, υποσχέθηκε. Το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας επικράτησε ξεκάθαρα στις εκλογές της γείτονος χώρας με ποσοστό 26,47 στο 61% της ενσωμάτωσης. Η Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαίωσε τον τίτλο της ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Μετά τη Σουηδία, η ακροδεξιά σημειώνει νέα νίκη στην Ευρώπη, καθώς στην Ιταλία για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται στην εξουσία. Παραμένοντας στην αντιπολίτευση, απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν η μια την άλλη μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2018, το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia, FdI) επιβλήθηκε ως η βασική εναλλακτική και είδε το ποσοστό του να απογειώνεται από το 4,3% πριν από τέσσερα χρόνια σχεδόν στο ένα τέταρτο των ψήφων σήμερα (περί το 27%), ή, με άλλα λόγια, μετατρέπεται στο πρώτο κόμμα του κοινοβουλίου της χερσονήσου. «Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς, υποσχέθηκε. «Θα το κάνουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», πρόσθεσε σε σύντομη τοποθέτησή της καλώντας για «ενότητα» και κατευνασμό, αναγνωρίζοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν «βίαιη και επιθετική». Διαβεβαίωσε πως «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας».

Η συμμαχία που σχημάτισε με το άλλο κόμμα της ιταλικής ακροδεξιάς, τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, και με τη Φόρτσα Ιτάλια (FI), τη δεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκεντρώνει περί το 44% των ψήφων και αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία. Η παράταξη που ίδρυσε στα τέλη του 2012 η Τζόρτζια Μελόνι με συνοδοιπόρους της διαφωνούντες του μπερλουσκονισμού ξεπέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ενρίκο Λέτα, που δεν κατάφερε να φράξει τον δρόμο της άκρας δεξιάς και πέφτει κάτω από το φράγμα του 20% των ψήφων, με φόντο τη συγκριτικά χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος στη διαδικασία (64,07%, από 73,86% το 2018). Η αντιπρόεδρος του PD Ντέμπορα Σερατσιάνι αναγνώρισε τη «νίκη της δεξιάς υπό την Τζόρτζια Μελόνι», κάνοντας λόγο για «βραδιά θλίψης για τη χώρα».

Ποσοστό – ρεκόρ

Το FdI και η Λέγκα μαζί θα έχουν εξασφαλίσει «το υψηλότερο ποσοστό ψήφων σε κόμματα της δεξιάς που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της δυτικής Ευρώπης από το 1945 μέχρι σήμερα», επισήμανε το Ιταλικό Κέντρο Εκλογικών Μελετών (CISE). Η παράταξη που ίδρυσε στα τέλη του 2012 η Τζόρτζια Μελόνι με συνοδοιπόρους της διαφωνούντες του μπερλουσκονισμού ξεπέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ενρίκο Λέτα, που δεν κατάφερε να φράξει τον δρόμο της άκρας δεξιάς και περιορίζεται στο 19% των ψήφων.

Αποτελέσματα στις 5 το πρωί:

Ακροδεξιά συμμαχία: 44,30%
Fratelli d’Italia 26,74%
Lega 9%
Forza Italia 7,91%
Noi Moderati 0,93%

Κεντροαριστερά 26,71%
PD 19,4%
Verdi + Sinistra 3,,7%
+Europa 2,9%
Impegno Civico 0,6%

ΔΗΜΟΦΙΛΗ