Αυξήσεις-φωτιά στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν περισσότεροι από 1200000 μη μισθωτοί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές θα ξεπεράσουν το 9%, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη – Αφωνία από Κωστή Χατζηδάκη.

Αυξήσεις-φωτιά στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν περισσότεροι από 1.200.000 μη μισθωτοί ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση από το νέο έτος.

Σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση (νόμος 4670/2020), οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες «προσαυξάνονται κατ’ έτος, με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους» για το 2023 και το 2024. Επομένως, και με τον πληθωρισμό να παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη για όλη τη μέχρι στιγμής διάρκεια του έτους, δεν αποκλείεται να «κλείσει» σε ποσοστό άνω του 7%, οδηγώντας σε ανάλογη αύξηση τις εν λόγω ασφαλιστικές εισφορές.

Εάν, δε, επιβεβαιωθούν τα πλέον δυσμενή σενάρια, ενδέχεται να ξεπεράσουν το 9%, καθώς ο μέσος πληθωρισμός για το διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος ανήλθε σε 7,9%. Από την 1η Ιανουαρίου του 2025, ωστόσο, η φόρμουλα αλλάζει εκ νέου και εφεξής τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών θα προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το θέμα, που πρώτη η «δημοκρατία» είχε αναδείξει τον περασμένο Μάιο, ρωτήθηκε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος, όμως, διέψευσε κατηγορηματικά οποιοδήποτε σενάριο περί «παγώματος» της συγκεκριμένης διάταξης.

Επιχειρηματολογώντας ο υπουργός τόνισε ότι «αν παγώσουμε τις εισφορές, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πάρουν υψηλές συντάξεις, διότι για να πάρεις σύνταξη πρέπει να καταβάλεις προηγουμένως εισφορές. Δεν μπορεί ο εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό να δίνει υψηλότερες εισφορές από ό,τι δίνει ένας γιατρός, ένας δικηγόρος και ένας μηχανικός. Μπορεί να διανύουμε το τελευταίο έτος πριν από τις εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε υπεύθυνοι». Υπενθυμίζεται πως ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών από την 1η Ιανουαρίου 2020, αποσυνδέοντάς τες από το φορολογητέο εισόδημα. Εισήγαγε έξι ασφαλιστικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων καλούνται οι μη μισθωτοί να επιλέξουν κάθε χρόνο τις εισφορές που θα καταβάλλουν, αφού, όμως, πρώτα αύξησε την κατώτατη εισφορά.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο νόμος Βρούτση θα οδηγήσει και σε αύξηση των εισφορών για επικούρηση για τους περίπου 220.000 μη μισθωτούς, που υπάγονται σε αυτή. Για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, η μηνιαία εισφορά ανέρχεται σε 210 ευρώ (155 για την κύρια σύνταξη και 55 για την υγειονομική περίθαλψη), ενώ για την έκτη κατηγορία φτάνει στα 566 ευρώ (500 για κύρια σύνταξη και 66 για υγειονομική περίθαλψη). Από την 1η Ιουνίου 2022 και έπειτα οι εισφορές για επικούρηση χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, η 1η μηνιαία εισφορά ανέρχεται σε 39 ευρώ τον μήνα και η 3η σε 56 ευρώ τον μήνα.Τ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ