Στις 27 Σεπτεμβρίου 1941 ιδρύεται στην κατεχόμενη Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), το οποίο θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη πανελλαδικά αντιστασιακή οργάνωση.
Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας την επέτειο αυτή, παρουσιάζει το 3ο επεισόδιο της ιστορικής σειράς ντοκιμαντέρ «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης», στο οποίο παρουσιάζεται η οργάνωση της Αντίστασης στις τρεις ζώνες κατοχής κατά την περίοδο 1941-1942 μέσα από τις μαρτυρίες των μελών των αντιστασιακών οργανώσεων.
«Ο σημερινός αγώνας του λαού μας στο περιεχόμενο του δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο, παρά απελευθερωτικός. Στη μορφή του, δεν μπορεί παρά να είναι παλλαϊκός, να αγκαλιάσει όλα τα στρώματα του λαού».
27 Σεπτεμβρίου 1941,στην καρδιά της Κατοχικής Αθήνας ιδρύεται το ΕΑΜ.
https://twitter.com/marka2_/status/1574735115741433861?s=21&t=eLaxGiaLFYJJK1V3Z6eSqw
Το 3ο επεισόδιο της σειράς «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» παρουσιάζει το αντιστασιακό κύμα που κατακλύζει τις τρεις ζώνες κατοχής (γερμανική, ιταλική και βουλγαρική) την περίοδο του 1941, και ενώ είναι γεγονός η γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση (Ιούνιος 1941).
Γίνεται μια αντιπροσωπευτική παρουσίαση των σημαντικότερων αντιστασιακών οργανώσεων που δρουν την περίοδο αυτή και θα αναλάβουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο το 1942, έτος κατά το οποίο το αντάρτικο οργανώνεται και ο ένοπλος αγώνας του επισημοποιείται. Κυριότερες οργανώσεις αναδεικνύονται το «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο» (ΕΑΜ) και ο «Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος» (ΕΔΕΣ), ενώ λόγος γίνεται και για τη δράση της «Εθνικής Αλληλεγγύης», της «Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιζομένων Νέων» (ΠΕΑΝ), που θα προβεί στην ανατίναξη των γραφείων της ναζιστικής «Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης» (ΕΣΠΟ), των τοπικών οργανώσεων ανά τη χώρα και των νεολαιών.
Γίνονται αναφορές στην εμπλοκή της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος στα δραματικά γεγονότα της βουλγαροκρατούμενης Δράμας (28-29 Σεπτεμβρίου 1941) και στη συνεισφορά των οργανώσεων στις αντικατοχικές διαδηλώσεις και τη γενικότερη αφύπνιση του ελληνικού λαού.
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου μιλούν οι: Γεράσιμος Μαλτέζος, Θόδωρος Μυλωνάς, Βασίλης Μελίδης, Ευάγγελος Μαχαίρας, Πάνος Δημητρίου, Γιώργος Κουτσομάρκος, Αντώνης Γλύκας, Νίκος Καλογερόπουλος, Γιώργος Μεσσηνέζης, Σταύρος Μπίρης, Στάθης Γαλανάκης, Χρήστος Μόσχος, Παντελής Χαμαλίδης, Θεόφιλος Μάλιος, Σταύρος Κανελλόπουλος, Κώστας Παπαγιαννάκης, Τάκης Μιχαηλίδης, Γιώργος Βήχος, Σταύρος Κασιμάτης, Κώστας Φίλης, Φώφη Λαζάρου, Θρασύβουλος Τσακαλώτος.
Τις κινηματογραφημένες συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών της Αντίστασης συνοδεύει πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό.
Δείτε το σχετικό ντοκιμαντέρ ΕΔΩ