Επιστολή διαμαρτυρίας για την επίλυση του προβλήματος των ειδικών λεωφορείων ΑμεΑ του ΟΑΣΘ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστολή διαμαρτυρίας για την επίλυση του προβλήματος των ειδικών λεωφορείων ΑμεΑ του ΟΑΣΘ προς Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, Υπουργό μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ.α Πατουλίδου Παρασκευή, πρόεδρο ΕΣΑμεΑ, κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη και όλων των αρμόδιων φορέων

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας κοινοποιήσουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τα ΑμεΑ της Θεσσαλονίκης και αφορά τις μετακινήσεις μας με τα ειδικά αναπηρικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ, τα οποία επισκευάστηκαν και ξανά χάλασαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα λόγω παλαιότητας τους και το κόστος για να αποκατασταθεί η ζημιά είναι δυσβάσταχτη. Ζητάμε λοιπόν να αγοραστούν τρία νέα ειδικά οχήματα καθώς η συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη είναι πάρα πολύ δύσκολη με τα αστικά λεωφορεία της γραμμής διότι ο κόσμος είναι πολύς και τα αναπηρικά αμαξίδια δεν χωράνε στο κανονικό λεωφορείο παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Επίσης δεν λειτουργούν οι ράμπες όλων των αστικών και το αμαξίδιο δεν μπορεί να μετακινηθεί με ασφάλεια επειδή δεν υπάρχουν ειδικοί ιμάντες ασφάλισης στο λεωφορείο της γραμμής.

Αυτή τη στιγμή στην πόλη μας λειτουργεί μόνο ένα εφεδρικό όχημα στο οποίο χωράνε μόνο δύο αμαξίδια και κάποιο άτομο που χρειάζεται να έχει συνοδό μαζί του δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει γιατί δεν υπάρχει κάθισμα για να μπορέσει ο συνοδός να είναι κοντά στο άτομο για να το εξυπηρετήσει. Έχουμε αποκλειστεί από κάθε εργασιακή και όχι μόνο δραστηριότητα καθώς δεν μπορούμε να μετακινηθούμε.

Ως πολίτες με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μπει εισιτήριο στην υπάρχουσα υπηρεσία λεωφορείων των ΑμεΑ για να καλύπτονται κάποια λειτουργικά έξοδα του οχήματος και να λειτουργεί απρόσκοπτα η υπηρεσία.

Θα επιθυμούσαμε όλα τα αστικά λεωφορεία να έχουν την κατάλληλη πρόσβαση και ασφάλεια ώστε να μετακινούμαστε απρόσκοπτα όμως αυτό δεν είναι εφικτό ειδικά για άτομα με βαριά τετραπληγία. Η υπηρεσία των ειδικών λεωφορείων ήταν πραγματικά πρότυπο όμως τα λεωφορεία είναι πολύ παλιά και είναι πολύ δύσκολο να επιδιορθωθούν, θεωρούμε λοιπόν ότι είναι απαραίτητο να αγοραστούν τα νέα οχήματα καθώς και να επισκευαστεί το ήδη υπάρχον ώστε να λειτουργεί ως εφεδρικό για να μπορούν να γίνονται οι μετακινήσεις όλων των ατόμων την εβδομάδα ώστε να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Γνωρίζουμε ότι ο οργανισμός έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθούν τα παλιά λεωφορεία με καινούργια χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα διότι δεν υπάρχει κάποια χρηματοδότηση.

Επίσης και ο Σύλλογος Παραπληγικών – Παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να επιλυθεί το πρόβλημα, έχει ενημερώσει την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία και έχει πραγματοποιήσει και συναντήσεις με τη διοίκηση του οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι του οργανισμού κάνουν ότι καλύτερο μπορούν ώστε να μπορέσουν οι πολίτες με αναπηρία στην Θεσσαλονίκη να εξυπηρετούνται όμως αυτό πλέον είναι ανέφικτο.
Η παρούσα επιστολή προσφάτως είχε κοινοποιηθεί στην ΕΣΑμεΑ η οποία την κοινοποίησε αντίστοιχα στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό μεταφορών επειδή όμως το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και η κατάσταση δυσχεραίνει όλο και περισσότερο ξανά κοινοποιούμε την επιστολή μας στους αρμόδιους φορείς ελπίζοντας να βρεθεί το συντομότερο λύση.

Είμαστε μία ομάδα νέων ενεργών πολιτών στη Θεσσαλονίκη και παρακάτω σας αναφέρουμε τα ονόματα κάποιων από εμάς.

Έλενα Καραγιαννίδου Χριστιάνα Μητσικούδη Φανή Αθανασιάδου Ιωάννα Θεοδωρίδου Φωτεινή Πισπίλη Δήμητρα Ραπάι
Μάρθα Σαββίδου Στέφανος Χατζηγεωργίου Ιωάννης Πιστολας Ευτέρπη Χατζοπουλου Εύη Τσιαφιτσα
Ελένη Μπαχτσεβανοπούλου Χαρά Δημητράκη
Ελισάβετ Καρσέλα Δέσποινα Πολύζου Αποστόλης Βαλάρης
Στέλλα Καραμιχάλη Αριστείδης Μπιτζέλης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ