Σε κλοιό η κυβερνηση Μητσοτακη απο την κίνηση Ανδρουλακη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία ημέρα πριν την κατάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κατέθεσε στη Βουλή 3 τροπολογίες για την ΕΥΠ.

Με τον τρόπο αυτό προλειαίνει το έδαφος για όσα θα πει αύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην Εξεταστική, καθώς θα μπορεί να καταγγείλει την ΝΔ που δεν θα έχει κάνει αποδεκτές καμία από τις 3 τροπολογίες.

Σημειώνεται και οι 3 τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, ενώ υπενθυμίζεται ότι για να μπει σε ψηφοφορία μία τροπολογία της αντιπολίτευσης πρέπει να γίνει δεκτή από τον υπουργό.
Με την πρώτη τροπολογία ζητείται η υπαγωγή της ΕΥΠ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όπως ίσχυε έως το 2019 όταν την ανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης.

Με την δεύτερη τροπολογία ορίζεται ότι στις άρσεις του απορρήτου που εγκρίνει ο εισαγγελέας της ΕΥΠ θα αναφέρεται το όνομα του παρακολουθούμενου προσώπου και η αιτιολογία της παρακολούθησης ακόμα και στις περιπτώσεις διακρίβωσης εγκλημάτων και της εθνικής ασφάλειας.

Με την τρίτη τροπολογία η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αποκτά εκ νέου δικαίωμα να γνωστοποιεί σε πολίτες που παρακολουθήθηκαν ότι υπήρξε παρακολούθησή τους η οποία ολοκληρώθηκε και ότι η ΕΥΠ δεν θα μπορεί να επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφαλείας για να μην ενημερώσει την ανεξάρτητη αρχή. Αυτή η δυνατότητα υπήρχε από το 1994 έως τον Μάρτιο του 2021, όταν η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο για να μην ενημερώσει τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη ότι παρακολουθήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ