Γερουλανος: Η κυβέρνηση σχεδιάζει στο κενό, νομίζοντας ότι βρίσκεται σε άλλη χώρα, χωρίς να υπολογίζει τις ανάγκες του τόπου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει στο κενό, νομίζοντας ότι βρίσκεται σε άλλη χώρα, χωρίς να υπολογίζει τις ανάγκες του τόπου», επισήμανε σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο», ο Παύλος Γερουλάνος.

Ο ίδιος τόνισε ότι είχε εκφράσει την ανησυχία του για την πλήρη άρση των μέτρων και έκανε λόγο για τεράστιες πολιτικές ευθύνες, μετά τα σοκαριστικά στοιχεία της μελέτης Λύτρα: «Από την αρχή του καλοκαιριού, στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας είχα πει: ”Παιδιά, προσέξτε. Ο κόσμος που θα έρθει, θα εντείνει το πρόβλημα στο ήδη εξασθενημένο σύστημα υγείας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε’‘. Το καλοκαίρι πέρασε και λίγα στοιχεία είχαν βγει σχετικά με την επιβάρυνση των ΜΕΘ.

Τώρα βγήκε και η μελέτη Λύτρα, ανακοινώνοντάς μας πράγματα τα οποία αν επιβεβαιωθούν υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, καθώς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Επίσης δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο ότι ακόμα ένα καλοκαίρι ανοίξαμε τα πάντα, πράγμα το οποίο έπρεπε να κάνουμε για να δουλέψει η οικονομία, δεν αντιλέγω. Καταργήσαμε όμως κάθε στοιχειώδες μέτρο προστασίας αναιτιολόγητα, και χωρίς να έχουμε προετοιμαστεί αρκετά για να αντιμετωπίσουμε την επιπλέον επιβάρυνση που θα δεχόταν το ΕΣΥ. Προς τι όλα αυτά, ενώ το σύστημα υγείας πιέζονταν τόσο πολύ» σημείωσε.

«Στα θέματα της υγείας και της οικονομίας, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η απάντηση είναι λογιστική. Ότι μπορείς με τα νούμερα να πεις την ιστορία του τόπου. Τα νούμερα, μπορείς να τα διαβάσεις όπως θες. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι αν δεν έχεις όραμα, αν δεν είσαι σωστά προετοιμασμένος, αν δεν σχεδιάσεις σωστά, αν δεν εφαρμόσεις σωστές πολιτικές, ό,τι και να λένε τα νούμερα, η κοινωνία θα λέει κάτι διαφορετικό. Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, στις γειτονιές, στις λαϊκές, καταλαβαίνεις εύκολα ότι το αφήγημα της Κυβέρνησης βρίσκεται πολύ μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα αυτών των ανθρώπων» επισήμανε ο κ. Γερουλάνος.

Επιπλέον, σχολίασε την ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην προστασία των νοικοκυριών από το κύμα της ακρίβειας στην ενέργεια: «Έχουμε ένα άμεσο πρόβλημα και ένα πιο μεσοπρόθεσμο πρόβλημα. Το άμεσο πρόβλημα αφορά την τεράστια ακρίβεια και τη δυσβάσταχτη καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών. Απαιτείται κάθε δυνατό μέτρο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Έχουμε αργήσει, διότι η κυβέρνηση ολιγώρησε σε πολλά επίπεδα στο θέμα της ακρίβειας. Όμως, μεσοπρόθεσμα, ο στόχος μας πρέπει να είναι εντελώς διαφορετικός. Να πάμε την παραγωγή της ενέργειας όσο πιο κοντά γίνεται στον καταναλωτή. Ο καταναλωτής ενέργειας πρέπει να είναι και παραγωγός της. Και πρέπει να δώσουμε όλα τα κίνητρα για να φτάσουμε εκεί. Μόνο έτσι δημιουργείς εκδημοκρατισμό της ενέργειας» είπε και τόνισε:

«Θέλουμε μια ΔΕΗ χωρίς πολιτικά ρουσφέτια, που δεν θα ανεβάζει το κόστος στον καταναλωτή, αλλά αντίθετα θα το μειώνει και προοδευτικά θα ανεξαρτητοποιηθεί ο πολίτης από τους μεγάλους παίκτες. Χρειαζόμαστε μια πρόταση, η οποία θα εξασφαλίζει ότι τα ολιγοπώλια της ενέργειας θα περιοριστούν και τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν. Μια τέτοια πρόταση, θα θέσει μια σοβαρή βάση συζήτησης και είμαστε πρόθυμοι να τη συζητήσουμε. Είναι σημαντικό λοιπόν να μην γίνονται απλές εξαγγελίες, αλλά να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ