Δύσκολες ώρες στους New York Times μετά την οργή του Κυριάκου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δια της απουσίας του από το Athens Democracy Forum επιλέγει να απαντήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, με της οποίας την αρωγή διοργανώνεται τα τελευταία δέκα χρόνια η διεθνούς εμβέλειας εκδήλωση, σε μια κίνηση που μαρτυρά τον εκνευρισμό της ελληνικής κυβέρνησης για τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναδεικνύουν τις ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών από την ΕΥΠ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για «σήψη στην καρδιά της Ελλάδας».

Ειδικότερα, ο έλληνας πρωθυπουργός απουσιάζει από το πρόγραμμα των ομιλητών παρότι είχε αναγγελθεί και επρόκειτο να απευθύνει ομιλία από το βήμα του Athens Democracy Athens. Αυτό άλλωστε καταμαρτυρά και ο σχετικός κατάλογος των ομιλητών για την εφετινή χρονιά που έχει δημοσιεύσει στον ιστότοπο του φόρουμ, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται μεταξύ της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του τέως γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, καθώς και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν την οποία υποδέχθηκε εχθές ο ίδιος και υπουργοί του, Βέρα Γιούροβα. Το όνομα του Κυρ. Μητσοτάκη βρίσκεται ακόμα αναρτημένο στον σχετικό κατάλογο του φόρουμ.

%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BFATHENS scaled

Ωστόσο, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπαναχώρησε και αποφάσισε να μην παραστεί στην εκδήλωση, ούτε και να παραθέσει ομιλία του, σε αντίθεση με ότι κάνει σταθερά από το 2019 ως πρωθυπουργός μέχρι και σήμερα. Την πρώτη του χρονιά ως πρωθυπουργός συμμετείχε σε συζήτηση με τον Ρότζερ Κοέν, αρθρογράφο των New York Times. Το 2020, ελέω πανδημίας, με τον ιστορικό και αρθρογράφο, Γιουβάλ Νοα Χαράρι, ενώ πέρυσι συζήτησε με τον δημοσιογράφο των NY Times, Στίβεν Ερλανγκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, η αιτία της εφετινής του απουσίας δεν ήταν το φορτωμένο πρόγραμμά του, αλλά η ενόχλησή του για το  άρθρο «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ορατή σε όλους» του αρθρογράφου Αλεξάντερ Κλαπ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα τον περασμένη Αύγουστο. Το άρθρο που έγινε αιτία για να στοχοποιηθεί την κυβέρνηση και τους μιντιακούς της βραχίονες, αλλά και το διεθνές μέσο ενημέρωσης.

Επίσημη αιτιολόγηση από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου για την ηχηρή απουσία του Έλληνα πρωθυπουργού δεν υπάρχει, αφού η επίμονη προσπάθειά μας να έρθουμε σε επαφή για να μάθουμε γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης απουσιάζει από μία τόσο σημαντική, διεθνούς κύρους και εμβέλειας εκδήλωση απέβη άκαρπη.

Είχε πρόβλημα με τη βράβευση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι από τον ανιψιό του, Κώστα Μπακογιάννη; Ή μήπως φοβήθηκε την παρουσία της Καντίγια Πατέλ, προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου που συχνά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του έχει εξαπολύσει πυρά για τον συνεχή περιορισμό της ελευθεροτυπίας στη χώρα;

Φάουλ και έναντι φον ντερ Λάιεν

Στο μεταξύ, ειδικής μνείας χρήζει και το «επεισόδιο» με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς κάνει την απουσία του πρωθυπουργού «διπλή». Στο πλαίσιο της απουσίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παραβρέθηκε ούτε στην ομιλία της στο Athens Democracy Forum το απόγευμα της Πέμπτης, με το Μέγαρο Μαξίμου να γνωστοποιεί το μεσημέρι της ίδιας ημέρας πως «ο πρωθυπουργός θα παραθέσει σήμερα δείπνο στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα».

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά, το πρωθυπουργικό γραφείο ενημέρωσε «ατύπως» πως το προγραμματισμένο δείπνο δεν θα πραγματοποιηθεί, «λόγω αναχώρησης της Προέδρου της Κομισιόν για τις Βρυξέλλες». Παράλληλα, αναβλήθηκε και η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος στο Αλικάντε, με αποτέλεσμα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Ευρωπαία Πρόεδρο να προαναγγέλλεται για το Σάββατο, και μάλιστα με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Αυτό γιατί, με τυμπανοκρουσίες φρόντισε ο Κυρ. Μητσοτάκης να προβάλλει την «κοινή επιστολή» 15 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς και -φυσικά- την… μητσοτακική πατρότητα του αιτήματος. Με εκκωφαντικό θόρυβο ήρθε ένα 24ωρο αργότερα και η απόρριψη του αιτήματος από την Κομισιόν, μέσω του… άλλου αγαπημένου μέσου του Μεγάρου Μαξίμου, του Politico.

documentonews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ