Μεγάλα μυαλά: Πέρσι Πίλτσερ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πέρσι Σινκλαίρ Πίλτσερ (αγγλικά: Percy Sinclair Pilcher‎, 16 Ιανουαρίου 1866 – 2 Οκτωβρίου 1899) ήταν Βρετανός εφευρέτης και πρωτοπόρος της αεροπορίας ο οποίος ήταν ο σημαντικότερος πειραματιστής της μη τροφοδοτούμενης πτήσης στη χώρα του στα τέλη του 19ου αιώνα.

Σχεδίαζε να πετάξει με ένα μηχανοκίνητο αιωρόπτερο, αλλά σκοτώθηκε σε συντριβή ανεμοπτέρου λίγο πριν το πραγματοποιήσει. Μνημείο προς τιμήν του βρίσκεται σε χωράφι κοντά στο Στάνφορντ Χολ.

Ο Πέρσι Πίλτσερ γεννήθηκε στο Μπαθ το 1866, και υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό για επτά χρόνια από το 1880. Στη συνέχεια έγινε μαθητευόμενος ναυπηγός, στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Σταδιοδρομία

Το 1891 ο Πίλτσερ άρχισε να εργάζεται ως βοηθός υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και άρχισε να αναπτύσσει το ενδιαφέρον του για την αεροπορία. Κατασκεύασε ένα αιωρόπτερο το οποίο ονόμασε The Bat, με το οποίο πέταξε για πρώτη φορά το 1895.

Αργότερα την ίδια χρονιά ο Πίλτσερ συνάντησε τον Ότο Λίλιενταλ, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος στα ανεμόπτερα στη Γερμανία. Οι συζητήσεις μαζί του οδήγησαν τον Πίλτσερ στην κατασκευή άλλων δύο ανεμοπτέρων, των The Beetle και The Gull. Βασισμένος στο έργο του μέντορά του Ότο Λίλιενταλ, ο Πίλτσερ κατασκεύασε το 1897 ένα ανεμόπτερο με όνομα The Hawk με το οποίο έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ απόστασης πετώντας για 250 μέτρα στο Λέστερσαϊρ της Αγγλίας.

Ο Πίλτσερ στράφηκε στη μηχανοκίνητη πτήση: ανέπτυξε ένα τριπλάνο το οποίο τροφοδοτούνταν από κινητήρα 4 ίππων (3 kW). Ωστόσο, η κατασκευή του τριπλάνου το προκάλεσε οικονομική κατάρρευση, και έτσι ο Πίλτσερ χρειάστηκε χορηγία για την ολοκλήρωση του έργου του.

Ο Πίλτσερ σχημάτισε εταιρεία μαζί με τον Γουόλτερ Γκόρντον Γουίλσον, ο οποίος στη συνέχεια έγινε επιτυχημένος μηχανολόγος.

Θάνατος

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1899, ενώ είχε ολοκληρώσει το τριπλάνο του, σκόπευε να το παρουσιάσει σε θεατές και πιθανούς χορηγούς σε χωράφι κοντά το Στάνφορντ Χολ. Ωστόσο, μερικές μέρες πριν, ο στροφαλοφόρος άξονας του κινητήρα είχε σπάσει, και για να μην απογοητεύσει τους επισκέπτες του, αποφάσισε να πετάξει με το Hawk. Ο καιρός ήταν βροχερός, αλλά στις 4 μ.μ. ο Πίλτσερ αποφάσισε πως ο καιρός ήταν αρκετά καλός για να πετάξει. Ενώ πετούσε, η ουρά έσπασε και ο Πίλτσερ έπεσε στο έδαφος από υψόμετρο 10 μέτρων. Πέθανε δύο μέρες αργότερα από τα τραύματά του και το τριπλάνο του να μην έχει παρουσιαστεί.

Τάφηκε στο Κοιμητήριο Μπρόμπτον, στο δυτικό Λονδίνο.

wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ