Έφτασαν στην Ουκρανία τα ελληνικά άρματα BMP-1;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια αποκάλυψη που χρήζει άμεσων απαντήσεων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκανε η ενημερωτική ιστοσελίδα militaire. gr. Η ανάρτηση αφορά τα ελληνικά άρματα BMP-1, τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με τον καγκελάριο της Γερμανίας να σταλούν στην Ουκρανία και σε αντάλλαγμα η χώρα μας θα παραλάμβανε ίσο αριθμό αρμάτων τύπου Marder.

Το militaire.gr δημοσίευσε φωτογραφίες και ένα βίντεο από το ΤikΤok, που δείχνει ελληνικά άρματα BMP-1 να επιχειρούν ήδη στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Στις φωτογραφίες και στο βίντεο διακρίνονται καθαρά το εθνόσημο της Ελλάδας και ο αριθμός ενός από τα άρματα. Βεβαίως μοιάζει περίεργο να έχουν σταλεί στην Ουκρανία ελληνικά άρματα χωρίς καν να έχει σβηστεί το εθνόσημο!

Απίστευτη δήλωση της Γερμανίδας ΥΠΕΘΑ

Η υπουργός της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, η οποία περιοδεύει στην Ουκρανία, βρέθηκε εχθές σε πολεμική βάση κοντά στην Οδησσό και στις κοινές της δηλώσεις με τον Ουκρανό ομόλογό της Ολέξι Ρέζνικοφ τόνισε ότι «η Ουκρανία θα εφοδιαστεί γρήγορα με άρματα μάχης από την Ελλάδα και τη Σλοβακία για τον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας» ενώ συμπλήρωσε: «Η Γερμανία από την πλευρά της βοηθά να κλείσουν τα κενά σε Ελλάδα και Σλοβακία» ενώ χαρακτήρισε την ανταλλαγή «πολύ σημαντική».

Δηλαδή μάθαμε από την Γερμανίδα υπουργό άμυνας ότι τα άρματα είναι καθοδόν για Ουκρανία, χωρίς ακόμα να έχουμε παραλάβει τα αντίστοιχα γερμανικά. Το ελληνικό υπουργείο εθνικής άμυνας τι ακριβώς ισχυρίζεται;

Η κυβέρνηση, από τον Μάιο που έγινε γνωστό το θέμα της ανταλλαγής BMP-1 με Marder, διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους και μέσα από τα φιλικά της ΜΜΕ ότι η συμφωνία έχει θετικό πρόσημο για την Ελλάδα. Διαβεβαίωνε μάλιστα δια των αρμόδιων υπουργών της ότι τα άρματα BMP-1 θα φύγουν μόνο όταν έρθουν στην Ελλάδα τα αντίστοιχα γερμανικά.

Τα ερωτήματα αν το βίντεο και οι φωτογραφίες, απεικονίζουν την πραγματικότητα είναι πλέον αμείλικτα. Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα πρέπει να απαντήσει καταρχάς αν το δημοσίευμα και το σχετικό βίντεο είναι αληθή. Επίσης, αν άρματα BMP-1 έχουν μεταφερθεί στην Ουκρανία και πόσα, από ποια σημεία έχουν αποχωρήσει αυτά τα άρματα, καθώς ήταν τοποθετημένα στα νησιά μας.

C883B15D 9FB2 43E9 954E 6BA1504905C8

Φωτογραφίες που -υποτίθεται ότι- δείχνουν ελληνικά άρματα μάχης BMP-1 στο ρωσοουκρανικό μέτωπο.

Το επόμενο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (αν αληθεύει το δημοσίευμα) είναι πόσα Marder παρέλαβε η Ελλάδα! Διότι υποτίθεται δεν θα παραχωρούσαμε κανένα άρμα, αν ταυτοχρόνως δεν το αντικαθιστούσαμε με γερμανικό τεθωρακισμένο.

Το λιγότερο επικίνδυνη κάθε αποδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας

Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο με την αυξανόμενη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις απειλές της Αγκυρας κάθε αποδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας είναι το λιγότερο επικίνδυνη. Και για να μην υπάρξει αμφισβήτηση όσων έχουν υποστηρίξει κυβερνητικά στελέχη, ακολουθούν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στις 8 Ιουνίου στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νικος Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωνε πως η παραχώρηση των τανκς BMP-1 θα είναι επωφελής και συμφέρουσα, καθόσον τα γερμανικά έχουν σαφώς καλύτερα χαρακτηριστικά. «Αυτό βέβαια», συνέχισε, «δεν είναι τελειωμένη υπόθεση, διότι πρέπει να διευθετηθούν συγκεκριμένα ζητήματα. Για παράδειγμα, υπάρχουν αγκάθια στους τεχνικούς όρους μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής πλευράς. Πρέπει να διασαφηνιστεί ότι ο αριθμός των τεθωρακισμένων που θα παραδοθεί στην Ουκρανία να είναι ο ίδιος με αυτά που θα αντικατασταθούν (σ.σ.: τα νεότερης τεχνολογίας γερμανικά που θα πάρουμε). Πρέπει να διευθετηθεί ότι τα γερμανικά πρέπει να είναι σε κατάσταση λειτουργική και να αξιοποιηθούν άμεσα ώστε να μην υπάρξει επιχειρησιακό κενό. Επίσης είναι σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού, για να μην υπάρξει ούτε μία ώρα κενό στη διάταξη των ελληνικών δυνάμεων. Αυτό θα διαπραγματευτούμε. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι απαιτείται εκπαίδευση του προσωπικού σε θέμα χρήσης και επισκευών. Είναι προφανές ότι επίκειται μία επίσκεψη των επιτελών του Γενικού Επιτελείου Στρατού στη Γερμανία».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, την 1η Ιουνίου, ο Γιάννης Οικονόμου είπε στον ΣΚΑΪ: «Η απόφαση να στείλουμε στην Ουκρανία τα πεπαλαιωμένα τεθωρακισμένα εντάσσεται στη θέση της χώρας για ουσιαστική στήριξη της Ουκρανίας», ενώ επισήμανε ότι η απόφαση αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με πρακτικές άλλων κρατών. «Οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και οτιδήποτε πεπαλαιωμένο στέλνουμε στην Ουκρανία και το αντικαθιστούμε με πιο σύγχρονα όπλα. Είναι οχήματα προσωπικού τα οποία η Ελλάδα παρέλαβε το 1992, παραγωγής 40 και 50 χρόνων και επί της ουσίας είναι αδρανοποιημένα και η Γερμανία θα μας τα αντικαταστήσει με πιο σύγχρονα», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου. «Πρώτα θα έρθουν τα πιο σύγχρονα και μετά θα φύγουν τα πεπαλαιωμένα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οχι μόνο δεν θα μας λείψουν, αλλά θα πάρουμε και πιο σύγχρονα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ