Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε τα σενάρια που θα εφαρμοστούν, αν η χώρα μας αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης στο φυσικό αέριο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανου Σίσκου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΡΑΕ έχει τρία επίπεδα συναγερμού, με το τρίτο επίπεδο συναγερμού να είναι αυτό που απεύχονται όλοι: το να υπάρξει, δηλαδή, σοβαρή έλλειψη στο φυσικό αέριο. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου, η οποία θα ξεκινήσει πρώτα από τις μεγάλες βιομηχανίες, στη συνέχεια στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, εφόσον έχει διασφαλιστεί ότι υπάρχει ρεύμα, και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε εμπορικούς καταναλωτές εκτός «προστασίας», δηλαδή με πολύ υψηλή κατανάλωση φυσικού αερίου, ενώ θα σταματήσουν και οι εξαγωγές.

Όλα αυτά θα γίνουν προκειμένου να μην κοπεί το αέριο στους προστατευόμενους καταναλωτές, που, σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΡΑΕ, είναι νοικοκυριά, νοσοκομεία, σχολεία, αεροδρόμια, πρατήρια εφοδιασμού, κτίρια του δημοσίου (π.χ. η Βουλή). Πριν φτάσουμε, πάντως, στο έσχατο σημείο παροχής φυσικού αερίου με δελτίο, υπάρχει μία σειρά μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν, όπως η εθελοντική μείωση της κατανάλωσης, η μεταστροφή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν αέριο σε ντίζελ, αύξηση του λιγνίτη, κ.ά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ