Οι πραγματικοί λόγοι που ο Πούτιν προσάρτησε τις τέσσερις περιοχές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χθες Δευτέρα, η Κρατική Δούμα της Ρωσίας επικύρωσε τις συνθήκες για την προσχώρηση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ (DPR και LPR), καθώς και των περιφερειών Χερσώνα και Ζαπορίζια, στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι περιοχές αυτές της Ουκρανίας, φέρεται να ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία, στα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι η αποκατάσταση των κατεστραμμένων από τις συγκρούσεις εδαφών θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι αποδόσεις μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Το RT (υπό ρωσικό πρίσμα) εξετάζει το οικονομικό κόστος, καθώς και τα οφέλη από την ενσωμάτωση των τεσσάρων εδαφών στη Ρωσία.

Ποιες είναι οι νέες περιφέρειες;

Η συνολική έκταση του Ντονμπάς, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια είναι σχεδόν 109.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (42.085 τετραγωνικά μίλια) ή πάνω από το 15% της συνολικής έκτασης της Ουκρανίας. Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές, που έχουν περισσότερα από 5,6 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης. Η Μόσχα δεν έχει ακόμη καθορίσει τα μελλοντικά σύνορα της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, ενώ τμήματα τους ελέγχονται ακόμη από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ποιοι είναι οι «οδηγοί» της οικονομίας του Ντονμπάς;

Το Ντονμπάς με την οικονομία του που βασιζόταν στον άνθρακα, ήταν η βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας. Η «Λαϊκή Δημοκρατία» του Ντόνετσκ (DPR) αντιπροσώπευε το 20% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας μέχρι το 2014. Η πλούσια σε ορυκτά περιοχή έχει το τέταρτο μεγαλύτερο κοίτασμα άνθρακα στην Ευρώπη, με τα εξορυκτικά αποθέματά της να υπολογίζονται σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια τόνους. Μέχρι τον Φεβρουάριο, 115 ανθρακωρυχεία λειτουργούσαν στο Ντονμπάς, παράγοντας περίπου 70 εκατομμύρια τόνους πρώτης ύλης ετησίως. Οκτώ σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής βρίσκονται επίσης στο έδαφος της περιοχής του Ντόνετσκ.

Η «Λαϊκή Δημοκρατία» του Λουγκάνσκ (LPR) είναι ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών και είναι γνωστή για τη μεταλλουργία, τις μηχανές και τις γεωργικές βιομηχανίες της. Διαθέτει επίσης χημικά και φαρμακευτικά εργοστάσια και αρκετά ανθρακωρυχεία. Διάφοροι σημαντικοί αυτοκινητόδρομοι διέλευσης διέρχονται από την περιοχή. Οι αρχές της LPR λένε ότι το γεωργικό δυναμικό του είναι μεγάλο, με έμφαση στην καλλιέργεια σιτηρών.

Γιατί είναι σημαντική η Ζαπορίζια;

Η περιοχή Ζαπορίζια είναι το κέντρο του ενεργειακού εφοδιασμού, με τους τρεις ισχυρούς παραγωγούς ενέργειας – τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της περιοχής, τη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση στην Ευρώπη, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Dnepr και το αιολικό πάρκο Botievo. Το 2019–2020, η Ζαπορίζια παρήγαγε περίπου 40 δισεκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, που αντιστοιχεί περίπου στο 25–27% του συνολικού ενεργειακού τομέα στην Ουκρανία. Η περιοχή διαθέτει μια σειρά από μεγάλες βιομηχανικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου κατασκευής αυτοκινήτων Ζαπορίζια(ZAZ) με παραγωγή 150.000 οχημάτων ετησίως. Ο ποταμός Dnepr, η δεξαμενή Kakhovka και η Θάλασσα του Αζόφ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία, η οποία έχει επίσης μεγάλες δυνατότητες για βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια.

Ποια είναι η σημασία της Χερσώνας;

Η περιοχή Χερσώνα ειδικεύεται στη ναυπηγική βιομηχανία και είναι γνωστή για τα θέρετρα και τη γεωργία της. Έχει τη μεγαλύτερη έκταση καλλιεργήσιμης γης σε σχεδόν 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η περιοχή παράγει δημητριακά, ηλίανθους και λαχανικά. Η εύφορη γη επιτρέπει δύο, ή μερικές φορές και τρεις, συγκομιδές την εποχή. Άλλες παραδοσιακές βιομηχανίες εκεί είναι η κτηνοτροφία και η οινοποίηση. Υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος θέρετρου και τουριστών στην επικράτεια, η οποία έχει πρόσβαση τόσο στην Αζοφική όσο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η Ρωσία;

Η Ρωσία προσάρτησε γη με απίστευτο γεωργικό και βιομηχανικό δυναμικό, αλλά με εξαιρετικά υποβαθμισμένες υποδομές. Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης της Μόσχας είναι να ενσωματώσει αυτές τις περιοχές και να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν το χάσμα οικονομικής ανάπτυξης και να ανακάμψουν από την καταστροφή που προκλήθηκε από τη σύγκρουση. Αρχικά η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει τους προϋπολογισμούς των τεσσάρων περιοχών. Στο μέλλον, καθώς η ενσωμάτωση βαθαίνει και η οικονομία επανεκκινείται, ο όγκος των μεταφορών από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό θα μειωθεί, λένε οι ειδικοί.

Πώς θα μπορούσαν το Ντονμπάς, η Ζαπορίζια και η Χερσώνα να συνεισφέρουν στη ρωσική οικονομία;

Οι περιοχές έχουν εξαιρετικά πλεονεκτική γεωγραφική θέση. Προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες λόγω της παρουσίας λιμανιών και θαλάσσιων διαδρομών με τη νότια Ρωσία. Η πρόσβαση στο βασικό λιμάνι της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα σημαίνει πιθανή αύξηση του άνθρακα και άλλων προμηθειών στην Αφρική και τις χώρες της Νότιας Ασίας. Οι περιφέρειες μπορούν να συμβάλουν τόσο στη διασφάλιση της επισιτιστικής κυριαρχίας της Ρωσίας όσο και στην αύξηση των εξαγωγικών προμηθειών σε «φιλικά» κράτη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πιθανή συνεισφορά στη ρωσική οικονομία θα μπορούσε να αξίζει τρισεκατομμύρια ρούβλια ή και περισσότερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ