Ταφόπλακα και στα περίπτερα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαριστική βολή στους περιπτερούχους οι χρεώσεις των τραπεζών που βαζουν ταφόπλακα στη λειτουργία τους, καθώς εξαφανίζουν το ελάχιστο κέρδος.

Στη λίστα των επαγγελμάτων που θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά POS βάζει η Εφορία τους ιδιοκτήτες περιπτέρων.

Ωστόσο, οι χρεώσεις των τραπεζών για τη χρήση των συγκεκριμένων μηχανημάτων συναλλαγής εξανεμίζει ένα τεράστιο ποσοστό του κέρδους, βάζοντας «ταφόπλακα» στη λειτουργία τους. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας πάνω από το 50% των περιπτέρων έχει κλείσει λόγω ελαχιστοποίησης των περιθωρίων κέρδους. Όπως αναφέρουν οι περιπτερούχοι, από την πώληση του 80%-90% των προϊόντων, το οποίο απαρτίζεται κυρίως από καπνικά προϊόντα, κάρτες κινητής τηλεφωνίας, έντυπο Τύπο κλπ., το ποσοστό κέρδους τους κυμαίνεται σε 0,25% στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας, 5% στον Τύπο και 3,5% έως 4,5% στα καπνικά προϊόντα.

Αν και το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν πρέπει να προσφέρουν ή να απαιτούν διατραπεζική προμήθεια ανά συναλλαγή που να υπερβαίνει το 0,2% της αξίας της για οποιαδήποτε συναλλαγή με χρεωστική κάρτα, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: Οι τραπεζικές προμήθειες ακόμη και σήμερα είναι πολλαπλάσιες των παραπάνω δεσμευτικών περιθωρίων, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την τήρηση των ορίων προμήθειας στις συναλλαγές μέσω POS.

Για παράδειγμα, από τα 0,50 ευρώ κέρδος του λιανοπωλητή, η τράπεζα θα παίρνει τα 0,26 ευρώ. Δηλαδή, με την υποχρεωτική χρήση POS η τράπεζα θα πάρει το 51% των καθαρών κερδών και υπολείπεται το 49% για το περίπτερο και, μάλιστα, μεικτό! Η ένωση περιπτέρουχων Πειραιώς και Περιχώρων Αγία Τριάς ζητά με ανακοίνωσή της τη χρήση POS στα περίπτερα με μηδενική προμήθεια προς τις τράπεζες, όπως στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ