Βαγγέλης Βενιζέλος: Προσόντα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι συναρπαστική προσωπικότητα και μαγικός ομιλητής. Όπως έλεγαν για τον Ανδρέοτι: «τόσο ικανός, ώστε είναι ικανός για όλα».

Γραφει ο Γιώργος Λακόπουλος απο το ieidiseis.gr

Ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -αλλά «δεν το είχε ανάγκη» και έφυγε όταν δεν τον διόρισε η Φώφη βουλευτή- λέγοντας ότι δεν φεύγει από τη πολιτική αλλά «δεν τη χρειάζεται, γιατί έχει την επιστήμη του» και κήρυξε την επιστροφή του στο Πανεπιστήμιο, αλλά διαρκώς στην πολιτική γυροφέρνει.

Ως «υπερκομματικός» πλέον. Ως «εθνικό κεφάλαιο» – έτοιμος να μιλήσει με την Ιστορία. Και να ξαναδιασώσει τη χώρα, όπως είναι πεπεισμένος ότι έκανε ήδη μια φορά.

Κυρίες και κύριοι υποδεχθείτε τον Βαγγέλη Βενιζέλο, με αφορμή το διήμερο συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών» του, για την «εθνική ανασυγκρότηση».

Συμμετείχε πολύς κόσμος – αλλά μόνο ένας εν ενέργεια βουλευτής. Πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, πρώην πολιτικοί.

Προσωπικότητες και υπερτιμημένοι, ενδιαφέροντες και ξοφλημένοι, δραστήριοι και αργόσχολοι, πρόσωπα της ενημέρωσης και κολαούζοι πάσης εξουσίας.

Ως σούπερ σταρ, επανέλαβε τον εαυτό του υποδηλώνοντας ότι λύσεις πλέον δεν κομίζουν τα κόμματα, αλλά οι εκτός κομμάτων. Αυτοαναφορικό – και όχι πολύ κοινοβουλευτικό.

Πάντως το πιάσαμε το υπονοούμενο: είναι πάλι πρόθυμος να βγάλει τα προσόντα του από τον τόκο, αλλά υπέρ του έθνους και όχι υπέρ κάποιου κόμματος. Δεν τον θέλει κανένα άλλωστε.

«Προσόντα». Από χρόνια η λέξη-κλειδί, στην έξοχη ρητορική του. Ποια ακριβώς όμως είναι;

Το 1974, ήταν αλλού από τη γενιά του και έλεγε τα χειρότερα για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τον ανακάλυψε το 1988, αζημίως: πορτ-παρόλ του, υπουργός και -διαπλεκόμενος- δελφίνος.

Αλλά το 1996 στη διαδοχή του δεν είχε προσανατολισμό: λίγο με τον Σημίτη, στην πρωθυπουργία και λίγο με τον Άκη, στο κόμμα.

Επί «εκσυγχρονισμού» δεν πήρε μεγάλους ρόλους και στη διαδοχή Σημίτη δεν τόλμησε. Απλώς ειρωνευόταν τον Γ. Παπανδρέου: «να ασκήσει το κληρονομικό του δικαίωμα να τελειώνουμε».

Στο τέλος τέλειωσε ο ίδιος και έγινε υπουργός του. Όταν τον διαδέχθηκε έκανε το ΠΑΣΟΚ ουρά του Σαμαρά και το χαντάκωσε. Για να φύγει κακήν-κακώς υπέρ της Φώφης, που τον έστειλε στα αποδυτήρια

Έτσι τον πήρε η αποκάτω: μένει εκτός Βουλής και δεν «αξιοποιείται» από κανέναν: σε υπουργείο, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στην Κομισιόν.

Αφ΄ υψηλού ο Μητσοτάκης τον εξίσωσε με την αποσυνάγωγη Διαμαντοπούλου, με έναν υπεροριακό διορισμό, κοινού «πρώην».

Λένε ότι ετοιμάζει κόμμα. Ποιο κόμμα, όταν στην περιφέρειά του βρίσκεται στο έλεος του Καστανίδη και δεν μπορεί να βγει βουλευτής; Το Πολίτευμα δεν έγινε ακόμη αριστοκρατικό.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι συναρπαστική προσωπικότητα και μαγικός ομιλητής. Όπως έλεγαν για τον Ανδρέοτι: «τόσο ικανός, ώστε είναι ικανός για όλα».

Στα 65 του, βουλημικός, αλαζόνας, χωρίς ιδεολογία και με ανθρωποδιώχτη πάνω του, δεν κάνει για την πολιτική.

Παρά τα προσόντα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ