Η ενσωμάτωση του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια στο ενεργειακό σύστημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ενσωμάτωση του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια (ZNPP) στο ρωσικό ενεργειακό σύστημα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες , δήλωσαν εμπειρογνώμονες του κλάδου που ρωτήθηκαν από την Izvestia, σχολιάζοντας τα νέα για τη μεταφορά της εγκατάστασης στον έλεγχο της Ρωσικής Ομοσπονδίας – το σχετικό διάταγμα υπογράφηκε στις 5 Οκτωβρίου. 

Και παρόλο που ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται τώρα σε «κατάσταση ύπνου», οι συνεχείς προκλήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ατύχημα με ραδιενέργεια, επεσήμαναν οι ειδικοί. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση για τη ζώνη πυρηνικής ασφάλειας γύρω από το ZNPP δεν σταματά. 

Όπως αναφέρεται, ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι πήγε ξανά στο Κίεβο και στο τέλος της εβδομάδας θα μεταβεί στη Μόσχα. 

 

Η προσάρτηση στη Ρωσία

 

Μετά την προσάρτηση των περιοχών – Ζαπορόζια, Χερσώνα, Ντόνετσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ – στη Ρωσική Ομοσπονδία, οι αρχές δρομολόγησαν αμέσως μηχανισμούς ολοκλήρωσης. Παράλληλα , ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο ZNPP, η κατάσταση γύρω από το οποίο εξακολουθεί να είναι ασταθής λόγω των αδιάκοπων βομβαρδισμών .

Έτσι, στις 5 Οκτωβρίου, ο αρχηγός του κράτους Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να μεταφερθεί η πυρηνική εγκατάσταση, καθώς και η περιουσία που είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του έργου της, σε ομοσπονδιακή ιδιοκτησία.

 Επιπλέον, έως το 2028 η ρωσική κυβέρνηση πρέπει, μεταξύ άλλων, να καθορίσει τις ιδιαιτερότητες της χρήσης οικονομικών και άλλων πόρων για τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του εργοστασίου.

 

Ποιος θα χειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό

 2


Η προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία έθεσε το ερώτημα στις αρχές: ποιος θα χειριστεί τον σταθμό, δεδομένου του γεγονότος ότι πριν από αυτό, de jure, η ουκρανική Energoatom ήταν υπεύθυνη για αυτό.

 Ως αποτέλεσμα, την προηγούμενη μέρα, η Rosenergoatom ανακοίνωσε ότι η εταιρεία που έλαβε το δικαίωμα λειτουργίας της εγκατάστασης ήταν η «Zaporozhye NPP Operating Organisation JSC» .

«Στο άμεσο μέλλον όλοι οι εργαζόμενοι του NPP θα απασχοληθούν στο δυναμικό του νέου οργανισμού λειτουργίας με διατήρηση των μισθών και των κοινωνικών εγγυήσεων. Παράλληλα, θα αξιολογηθεί η κατάσταση του εργοστασίου και θα αποκατασταθεί η κατεστραμμένη υποδομή, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία λειτουργίας πυρηνικών μονάδων στη Ρωσία», ανέφερε ο  Όλεγκ Ρομανένκο, επικεφαλής της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο εμπειρογνώμονα του Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας και του Χρηματοοικονομικού Πανεπιστημίου υπό την κυβέρνηση της Ρωσίας Στάνισλαβ Μιτραχόβιτς,  η ενσωμάτωση του ZNPP στο ενεργειακό σύστημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.

«Το προσωπικό εκεί είναι ακόμα ως επί το πλείστον Ουκρανοί, λαμβάνουν μισθό από την Energoatom. Τα έγγραφα θα πρέπει να ξαναγραφτούν στο εγγύς μέλλον, θα πρέπει να κατασκευαστούν άλλα συστήματα λήψης κεφαλαίων και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη. Νομίζω ότι όλα αυτά θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες », δήλωσε σε συνέντευξή του στην Izvestia. 

« Ένας μεγάλος πυρηνικός σταθμός έχει τεθεί υπό τον έλεγχο άλλου κράτους, και αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Αυτή είναι μια εντελώς νέα μοναδική εμπειρία», είπε χαρακτηριστικά.

Οι φόβοι από την Ουκρανία δεν έχουν εκλείψει

3


ΥΗΣ Δνείπερου


Αν η  Ζαπορόζια ενσωματώθηκε στη Ρωσία, οι κίνδυνοι προκλήσεων στην πυρηνική εγκατάσταση δεν έχουν μειωθεί και οι αρχές στην περιοχή συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για αυτό.

Ο πρόεδρος του κινήματος «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία» Βλαντιμίρ Ρογκόφ παραδέχτηκε ότι η ουκρανική πλευρά προετοιμάζει μια πρόκληση με πλημμύρα της πυρηνικής εγκατάστασης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας συλλέγει δεδομένα σχετικά με τις δυνατότητες του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σε περίπτωση ανεξέλεγκτης απόρριψης νερού στον καταρράκτη HPP – Kremenchugskaya, Srednedneprovskaya και DneproGES.

Izvestia

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ