Ο πληθωρισμός στο 3% ειναι ένα σενάριο πέρα απο καθε φαντασία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει η Ιωάννα Λιούτα

Το καλάθι της νοικοκυράς δεν μπορεί να γεμίσει με τα πενιχρά εισοδήματα της πλειοψηφίας των πολιτών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, στο αυξημένο λειτουργικό κόστος και στους υπέρογκους λογαριασμούς. Η αγορά υπολειτουργεί καθώς έχει μειωθεί η κατανάλωση και θα μειωθεί ακόμη περισσότερο..

Όσο η κατάσταση δυσχεραίνει, ο κίνδυνος για να κλείσουν επιχειρήσεις είναι μεγάλος.Αυτό θα σημάνει την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και την εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους.

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις που δίνουν μεγάλο αγώνα για να παραμείνουν σε λειτουργία και τα νοικοκυριά που τα εισοδήματα τους εξανεμίζονται.Αντίθετα τροφοδοτεί την καλοζωισμένη ολιγαρχία.Επιδοτεί με κρατικό χρήμα τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας.Υπέρογκα ποσά διατίθενται σε λίγους και εκλεκτούς ενώ θα έπρεπε να διατεθούν στην αγορά για να ανακάμψει η κατανάλωση.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει στο πολλαπλάσιο της επιπτώσεις της κρίσης ακρίβειας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Ο πληθωρισμός καταγράφει ρεκόρ δεκαετιών στη χώρα ξεπερνώντας το 12% και βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 10%ι .
Την ίδια ώρα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 εμπεριέχει σταδιακή εξασθένηση του πληθωρισμού στο 3% από τη νέα χρονιά.

Είναι ένα σενάριο πέρα από κάθε φαντασία. Ακόμα και αν η αυξητική τάση του κάποια στιγμή σταματήσει, θα είναι πολύ μεγάλη η απόσταση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών από το νέο επίπεδο τιμών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ