Το υπουργείο εθνικής άμυνας αποκαλύπτει ότι η νησίδα με τους μετανάστες στον Έβρο είναι και ελληνική

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για την εδαφική κυριότητα της νησίδας στον Εβρο ανατολικά του χωριού Κισσάρι, όπου είχαν εντοπιστεί οι 38 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες τον Αύγουστο.

Τα νέα στοιχεία, που προκύπτουν από επίσημη απάντηση του Υπ. Εθνικής Άμυνας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις 17 Αυγούστου, δείχνουν πως η νησίδα είναι μισή τουρκική – μισή ελληνική και όχι τουρκική όπως είχαν ισχυριστεί οι ελληνικές αρχές για να υποστηρίξουν την άρνηση παρέμβασης και διάσωσης.

«Από τα προδιαληφθέντα ευχερώς διαπιστώνεται ότι, η υπόψη νησίδα τέμνεται από την Ε/Τ συνοριακή γραμμή, δημιουργώντας το ελληνικό και το τουρκικό τμήμα αυτής, καθώς και ότι τα σημεία «1», «2» και «3» βρίσκονται στο τουρκικό τμήμα της. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα “maps.gov.gr” απεικονίζονται τα πολύγωνα των γεωτεμαχίων του Κτηματολογίου, όπου στην περιοχή του Κισσαρίου εντοπίζεται το γεωτεμάχιο με ΚΑΕΚ 11035ΕΚ00075 που περιλαμβάνει την έκταση του ελληνικού τμήματος της εν λόγω νησίδας», παραδέχεται το υπουργείο Άμυνας, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Δηλαδή, όπως φαινόταν και στο Κτηματολόγιο. H επίμαχη νησίδα δεν είναι τουρκική, όπως υποστήριζε η κυβέρνηση παραδίδοντάς την εξ ολοκλήρου στην Τουρκία, αλλά τέμνεται από τη συνοριακή γραμμή που τη χωρίζει σε δύο μέρη, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό. Η απάντηση φέρει ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2022 και δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Υπενθυμίζεται πως σε σχετική ανακοίνωση των ελληνικών αρχών, στις 15 Αυγούστου, είχε ανακοινωθεί: «Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών».

tvxs.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ