Φήμες για αλλαγή του εκλογικού νόμου με αύξηση του πλαφόν εισόδου στην Βουλή!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάλι συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο

Τελικά αν δεν γίνουν οι εκλογές η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο δεν πρόκειται να σταματήσει. Η φημολογία περί αλλαγών της τελευταία στιγμής δεν λέει να “κοπάσει”, με τις “πηγές” της να μην βρίσκονται στην αντιπολίτευση, αλλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τα τελευταία νέα μιλούν για “διορθώσεις” που δεν θα αγγίζουν τον πυρήνα του εκλογικού νόμου που ψήφισε η Ν.Δ το 2020, αλλά την “περιφέρειά” του. Μεταξύ άλλων κουβεντιάζεται αλλαγή στο “πλαφόν” εισόδου στην Βουλή, που σήμερα είναι στο 3%. Σε συζητήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν είχε προταθεί το γερμανικό παράδειγμα όπου για να εισέλθει κάποιος πολιτικός σχηματισμός στην Βουλή απαιτείται ποσοστό 5%.

Η λογική αυτής της άποψης θέλει να μην ενθαρρύνονται από τον εκλογικό νόμο προσωπικές πλατφόρμες που οδηγουν σε πολυδιάσπαση το πολιτικό σύστημα. Έτσι υπονομεύουν το – ύψιστο για την κυβέρνηση- αγαθό της σταθερότητας και της κυβερνησιμότητας.

Στην πραγματικότητα πάντως η συζήτηση αυτή – που αν κρίνουμε από όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες θα διαψευσθεί από τον πρωθυπουργό ή το περιβάλλον του- δείχνουν απλά την αγωνία της Ν.Δ για όσα συμβαίνουν στα δεξιά της. Ιδίως ενόψει της “χαλαρής ψήφου” που αναμένεται στην πρώτη κάλπη και τον φόβο να δώσει αυτή ελπίδες σε ακροδεξιούς σχηματισμούς.

Πώς να σπάσεις τα νεύρα του Κεφαλογιάννη

Να σπάσουν τα νεύρα του Γιάννη Κεφαλογιάννη φαίνεται πώς θέλησαν χθές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αμφότερα τα δύο κόμματα κατέθεσαν τελικά τα πορίσματά τους για τις υποκλοπές μισή ώρα αφού είχε εκπνεύσει η σχετική προθεσμία που είχε ορίσει ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής. Έως τότε “φούντωσαν” όπως αντιλαμβάνεστε τα σενάρια περί “συνεννοήσεων” των δύο χώρων, προκαλώντας την ανάλογη νευρικότητα στο “γαλάζιο” στρατόπεδο.

Άλλωστε εδώ και καιρό η “γαλάζια γραμμή” μιλά για σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ. Όμως από το τελικό αποτέλεσμα δεν φαίνεται πως θα βρεί “πάτημα” η Ν.Δ να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

Από την άλλη πάντως, τα δύο πορίσματα αφήνουν πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για προανακριτική επιτροπή που θα αφορά όλους όσους είχαν σχέση με τις υποκλοπέςς. Το ΠΑΣΟΚ κάνει λογο για αξιόποινες πράξεις όλων των εμπλεκομένων. Δηλαδή κανείς δεν αναφέρει ευθέως τον Κυριακο Μητσοτάκη, κανείς όμως δεν τον εξαιρεί.

Να σημειωθεί ότι τελικά και η Νέα Δημοκρατία δεν …άντεξε στον πειρασμό. Μόλις δημοσιοποίησαν τα πορίσματα τους τα υπόλοιπα κόμματα “διέρρευσε” κι αυτή το δικό της. Είπαμε, πιστεύουν στο θεσμικό απόρρητο για όσα αφορούν την ΕΥΠ, όχι όμως και σε …βάρος της επικοινωνιακής τακτικής.

Βρέθηκε θέση για τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Αξίζει πάντως να καταγραφεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος χώρεσε τελικά στη πορισματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του στο κεφάλαιο που αφορά την νομιμότητα ή όχι της παρακολούθησης πολιτικών προσώπων και βουλευτών, όπου ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, πήρε σαφή θέση κατά των κυβερνητικών ισχυρισμών περί “νόμιμης επισύνδεσης”.

Άλλωστε όπως είχε αναφέρει και ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στην ΔΕΘ ο Ευάγγελος Βενιζέλος “δεν περνά απαρατήρητος” ενώ “έχει εκτόπισμα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη”. Ειδικά μάλλιστα για την εκτίμησή του σχετικα με τις υποκλοπές είχε πεί πως “οι θέσεις που έχει είναι αυτές που περίμενε να ακούσει κάθε πολίτης απο κάθε σκεπτόμενο επιστήμονα και αυτό πιστώνεται θετικά”

Σύνορα στο …Περιστέρι

Μια και αναφέραμε τις εκλογές όμως, ας δούμε ένα χαρακτηριστικό δείγμα του ότι …έρχονται: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας, δηλαδή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο. Τι συζήτησαν; Την στελέχωση των αστυνομικών τμήμάτων στις Δυτικές Συνοικίες της Αθήνας. Στην συνάντηση, μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεσμεύτηκε για την ενίσχυσή τους με 54 αστυνομικούς.

Από όσο γνωρίζουμε ο Κηφισός δεν καθορίζει τα σύνορα της χώρας, ούτε το Περιστέρι και το Αιγάλεω έχουν χαρακτηριστεί …αυτόνομες δημοκρατίες ώστε να προκαλούν το ενδιαφέρον του υπουργείου Εξωτερικών. Λογικά με άλλα έπρεπε να ασχολείται σε μια τέτοια περίοδο έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Προφανώς η λύση του αινίγματος βρίσκεται στο ότι ο ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προτίθεται να πολιτευθεί στην συγκεκριμένη περιοχή, οπότε φροντίζει από τώρα για την επανεκλογή του.

Κάτι τέτοια – φαίνεται- βλέπουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, και γκρινίάζουν (όπως τις προάλλες στην Κ.Ο της Ν.Δ) για υπουργούς που έχουν ξεκινήσει με ισχυρό προβάδισμα την προεκλογική τους εκστρατεία.

Αυτό πως να το ερμηνεύσεις τώρα;

Τα νεύρα του Κεφαλογιάννη και το

Κίτρινοι σταθμοί στο Μετρό του Πειραιά, στο έργο μάλιστα που εγκαινίασε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτακης. Αναμενόμενος ήταν ο χαμός στα social media, αφού είναι πασίγνωστο ότι στον Πειραιά … “ένα είναι το χρώμα”.

Ο πραγματικός “πονοκέφαλος” αυτής της ιστορίας πάντως είναι η …ερμηνεία της. Πως να το εξηγήσει κανείς αυτό που συνέβη; Γιατί η αισθητική των σχεδιαστών του έργου δεν αρκεί από μόνη της. Επίσης το να ήθελε η Νέα Δημοκρατία να “τσιγκλήσει” μοιάζει μάλλον …ουτοπικό. Δεν μας έχει δώσει τέτοιου είδους δείγματα. Το αφήνουμε στην φαντασία σας.

Πηγή: news247.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ