Μνημόσυνο για τα 66 θύματα της τραγωδίας της πτήσης CY 284 12 Οκτωβρίου 1967

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γραφει η Φανουλα Αργυρου

Στο Εκκλησάκι St. George’s Chapel, την πιο παλαιά Εκκλησία σε αεροδρόμιο στο κόσμο, τελέστηκε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, το πρώτο Μνημόσυνο μετά από 55 χρόνια, για τα 66 θύματα (πλήρωμα και επιβάτες) της μοιραίας πτήσης CY 284.

Το αεροπλάνο Comet 4B, Charlie Oscar, ανήκε στις Βρετανικές Ευρωπαϊκές Αερογραμμές (British European Airways) των σημερινών Βρετανικών Αερογραμμών (British Airways). Εκτελούσε την πτήση BEA 284 από Λονδίνο στην Αθήνα και από την Αθήνα γινόταν πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών CY 284. Το αεροπλάνο ανατινάχτηκε από βόμβα πλησίον του Καστελορίζου μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, με στόχο τον Στρατηγό Γρίβα Διγενή.

Το Μνημόσυνο διοργανώθηκε από τις Βρετανικές Αερογραμμές, οι οποίες τοποθέτησαν και Αναμνηστική Πλακέτα στο Κήπο της Θύμησης (Garden of Remembrance) πλάι στο Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στο Αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου. Ήταν μια γενναιόδωρη ανταπόκριση της εταιρείας στη πρόταση θυγατέρας θύματος από την Αυστραλία, της Christine Malborough.

Παρευρέθηκαν δεκάδες συγγενείς των θυμάτων που ταξίδεψαν στο Λονδίνο ειδικά για το Μνημόσυνο, από την Αυστραλία, τη Κύπρο, την Ελλάδα, από όλα τα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου και αλλού, καθώς και ο συγγραφέας/ερευνητής, βιογράφος του Στρατηγού Γρίβα Διγενή, κ. Λεωνίδας Λεωνίδου που διαμένει στο Λονδίνο, και η γράφουσα.

Η διοργάνωση του Μνημόσυνου, από τις Βρετανικές Αερογραμμές και τους Ιερείς του Αγίου Γεωργίου (St. George’s Chapel) ήταν άψογη και η συγκίνηση ασυγκράτητη από όλους, για τους αδικοχαμένους συγγενείς των, θύματα μιας πολιτικής εγκληματικής πράξης το 1967.

Το Μνημόσυνο τέλεσαν με ευλάβεια, οι Ιερείς, Αιδεσιμοτάτη Ruth Bottoms, Αιδεσιμότατος Bruce Richards, Πάτερ Damian (υπεύθυνος για τις προσευχές και Ύμνους), και ο Πάτερ Κωνσταντίνος Γαριβαλδινός, από τον Καθεδρικό Ναό Παναγίας Wood Green, αντιπροσωπεύοντας την Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος τέλεσε και στα ελληνικά επιμνημόσυνη δέηση. Ψάλθηκε και ο Ύμνος των Αεροπόρων (The Airmen’s Hymn (Melita)) με συνοδεία φιλαρμονικής.

2mnimosino cy284.jpg
Διακρίνονται οι 4 Ιερείς που τέλεσαν το Μνημόσυνο στα αγγλικά και στα ελληνικά ο Πάτερ Κωνσταντίνος

Κατατέθηκαν 66 άσπρα τριαντάφυλλα, ένα για το κάθε θύμα της τραγωδίας με το όνομα του κάθε θύματος. Διαβάστηκαν όλα τα ονόματα των θυμάτων, τα αγγλικά ονόματα από τον συγγραφέα Simon Hepworth και τα ελληνικά ονόματα από τη γράφουσα.

3mnimosino cy284.jpg
Η αναμνηστική πλακέτα με όλα τα ονόματα πληρώματος και επιβατών και το καλάθι με τα 66 ατομικά τριαντάφυλλα εις μνήμη των θυμάτων στο Κήπο της Θύμησης
5mnimosino cy284.jpg
Ο συγγραφέας Λεωνίδας Λεωνίδου, ο συγγραφέας Simon Hepworth, η σύζυγός του Mandy και η Φανούλα Αργυρού

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο συγγραφέας/ερευνητής των πέντε μέχρι σήμερα βιβλίων για την ανατίναξη του αεροπλάνου, Simon Hepworth, είπε μεταξύ άλλων:

«Σας καλωσορίζω όλους για τη προσπάθειά σας να παρευρεθείτε σήμερα εδώ. Η παρουσία σας επιβεβαιώνει τη σημασία της ημέρας. Πολλοί άλλοι που δεν ήσαν εις θέση να παρευρεθούν επικοινώνησαν μαζί μου για να στείλουν τις καλύτερες των ευχές.

»Σήμερα, θυμόμαστε και μνημονεύουμε τους επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης BEA/CY Comet 4B, Charlie Oscar, που χάθηκαν κάτω από εκείνες τις τραγικές συνθήκες πριν 55 χρόνια σήμερα…

»Πολλοί χρειάζονται να μάθουν πρώτον, ποίοι εκτέλεσαν το κακούργημα, και γιατί, και δεύτερον γιατί τα πλήρη στοιχεία δεν έχουν ακόμα αποδεσμευθεί μετά από περισσότερο από μισό αιώνα… Καθώς συνεχίζουμε να απαιτούμε πλήρη διαλεύκανση, ρεαλιστικά ίσως να μην μάθουμε ποτέ, παρόλο που τουλάχιστον πιστεύουμε ότι τώρα έχουμε μια πιθανή εξήγηση.

»Είμαι στην ευχάριστη θέση, όμως, σήμερα να σας πω ότι το Τμήμα Εναντίον της Τρομοκρατίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας (Metropolitan PoliceCounter Terrorist Command) τώρα αναθεωρεί την έρευνα που διεξήχθη αρχικά για να πιστοποιήσει κατά πόσο υπάρχουν πράγματα που μπορούν σήμερα να ερευνήσουν, κάτι που είναι καλή εξέλιξη.

»Παρόλο που οι υπεύθυνοι μάλλον έχουν πλέον αποφύγει την δικαιοσύνη στη Γη, πιστεύω έχουν να λογοδοτήσουν στον Δημιουργό τους για τις κακές των πράξεις.

»Σήμερα, θυμόμαστε το κάθε θύμα, δεν είμαστε μόνοι στη λύπη μας, δεν τους ξεχάσαμε ποτέ.

»Κλείνοντας ευχαριστώ τις Βρετανικές Αερογραμμές, και ειδικά τον Εκτελεστικό Σύμβουλο Sean Doyle, η γενναιοδωρία και συμπόνια του οποίου μας έδωσε την αναμνηστική πλακέτα με την συμβολή της Christine Marlborough.

»Ο κ. Doyle λυπάται που δεν μπόρεσε σήμερα να παρευρεθεί αλλά τον αντιπροσωπεύει η συνάδελφός του Taraneth Azimi, η οποία εργάστηκε σκληρά για τις διευθετήσεις αυτές.

»Όσοι μεγάλωσαν όπως εμένα, στην οικογένεια της BEA και των Κυπριακών Αερογραμμών, γνωρίζουν ότι το προσωπικό μιας αεροπορικής εταιρίας νοιώθει βαθιά ο ένας τον άλλο, και τους επιβάτες που εξυπηρετούν.

»Είμαστε επίσης ευγνώμονες στους Ιερείς του Ναού μαζί με τον Πάτερ Κωνσταντίνο για την λειτουργία αυτή. Μέλλουσες γενιές που θα διαβάζουν τα ονόματα θα διαβεβαιώνουν ότι δεν ξεχάστηκαν ποτέ. Σας ευχαριστώ».

4mnimosino cy284.jpg
Η συγκέντρωση εντός της Εκκλησίας διακρίνονται στη πρώτη γραμμή της πρώτης φωτογραφίας η αξιωματούχος της ΒΑ Taraneh Azimi (με το παλτό) με συνάδελφό της
6mnimosino cy284.jpg
Η κα Μαίρη Τζακούρη από την Αθήνα, θυγατέρα του θύματος Γιάννη Τζιακούρη

Στον επίσης σύντομο και συγκινητικό χαιρετισμό της η κα Christine Malborough (η μητέρα της οποίας ήταν ένα από τα θύματα) είπε:

«Δεν πίστευα ότι θα ερχόταν αυτή η ημέρα, όταν τα αγαπημένα μας πρόσωπα τελικά θα τιμούνται και θα τους θυμόμαστε με Αναμνηστική Πλακέτα. Τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στις Βρετανικές Αερογραμμές, Η Πλακέτα είναι μεγάλης σημασίας. Είναι αναγνώριση ότι 66 αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα χέρια ανθρώπων που ακόμα δεν τους γνωρίζουμε. Οι ένοχοι δεν αντιμετώπισαν τη δικαιοσύνη, προστατευμένοι από επίσημους φακέλους κλειστούς μέχρι το 2066. Η μεγαλύτερη μου ευχή τώρα είναι να φανερωθεί όλη η αλήθεια και παρηγοριά μου ότι η Μητέρα μου βρισκόταν με τόσο καλούς ανθρώπους τις τελευταίες της ώρες. Ευχαριστώ τον Σάιμον για το βιβλίο και για το ότι μας έφερε όλους μαζί και ευχαριστώ όλους που μοιράζεστε μαζί μας αυτή την ειδική ημέρα.»

Ακολούθησε δεξίωση από τις Βρετανικές Αερογραμμές στο πλησίον ξενοδοχείο Hilton Garden Inn.

* Σημ. Το τέταρτο βιβλίο του Simon Hepworth, «BealineCharlie Oscar – FLIGHT 284 THE REAL STORY BEHINDA FORGOTTEN ATROCITY» («Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΌ ΜΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΘΗΡΙΩΔΙΑ» όσο και το πέμπτο «Η καταστροφή της Πτήσης 284 – Με πλήρη ελληνική μετάφραση» μπορείτε να τα εξασφαλίσετε από το Amazon.co.uk.

simerini.sigmalive.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ