Μόλις 41 χρόνων παλικαρακι, σταρ παγκοσμίου εμβέλειας κατερρευσε πάνω στη σκηνή και έφυγε απο τη ζωη σε συναυλία στο Παρίσι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλος ενος αιφνίδιος θανατος νέου ανθρώπου. Ο 41χρονος τραγουδιστής Mikaben από την Αιτή, υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε πάνω στη σκηνή στο Accor Arena στο Παρίσι, χθες το βράδυ, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων θαυμαστών του.

Ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς της γενιάς του, του οποίου η ωδή στη χώρα του — το Ayti Se (η Αϊτή) — δύο χρόνια μετά την πιο καταστροφική τραγωδία, τον σεισμό του 2010, άγγιξε τις καρδιές της Αϊτής σε όλο τον κόσμο.

Ο Michael Benjamin, ο οποίος ήταν περισσότερο γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα, Mikaben, πέθανε το Σάββατο αφού κατέρρευσε στη σκηνή στο Παρίσι ενώ έπαιζε με το συγκρότημα Konpa της Αϊτής Carimi. Ήταν 41.

«Είναι ένα σοκ», είπε ο γεννημένος στην Αϊτή καλλιτέχνης χιπ χοπ και βραβευμένος με Grammy Wyclef Jean y στη Miami Herald.

Ο Jean είπε ότι αυτός και ο Mikaben έκαναν παρέα μαζί στη Νέα Υόρκη με τον καλλιτέχνη Michael Brun στο Bayo. Ο Brun είχε βγάλει τον Jean ως ειδικό καλεσμένο και αργότερα έφερε τον Mikaben και τους άλλους καλλιτέχνες για ένα jam session.

«Το μόνο που μπορούσα να θυμηθώ ήταν το χαμόγελό του», είπε ο Ζαν, θυμούμενος πώς τον τράβηξε στην αγκαλιά του και είπε: «Αυτός είναι ένας από τους νέους καλλιτέχνες με τη μεγαλύτερη επιρροή και έμπνευση της γενιάς μας».

Ο θάνατος του Mikaben επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά σε ένα tweet από τον επηρεαστή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Carel Pedre και τον Frantz Duval, συντάκτη της εφημερίδας Le Nouvelliste της Αϊτής.

Η προσπάθεια αναβίωσής του έγινε ζωντανά στο Twitter καθώς ο Duval, κάνοντας tweet ζωντανά από τη συναυλία, ειδοποίησε τους θαυμαστές ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ο τραγουδιστής Mickael Guirand ζήτησε από όλους να φύγουν. «Τέλος της συναυλίας. Πρέπει να εκκενώσουμε το δωμάτιο, ανακοινώνει ο Mickael Guirand. «Είναι πολύ περίπλοκο», είπε. «Χρειαζόμαστε προσευχές» για τον Mikaben, είπε ο τραγουδιστής Carimi. Οι άνθρωποι λιποθύμησαν στο δωμάτιο.

Ο καλλιτέχνης προφανώς είχε λιποθυμήσει αφού ολοκλήρωσε την παράσταση και προχώρησε να φύγει από τη σκηνή. Αργότερα, ο Pedre, που ήταν στη συναυλία, μετέδωσε ότι λάμβανε ΚΑΡΠΑ. Καθώς επιβεβαίωσε τον θάνατό του, ο μουσικός κόσμος της Αϊτής, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων του καλλιτεχνών και της διοίκησης του Carimi, ήταν σοκαρισμένος.

«Είμαι σε δυσπιστία», είπε ο τραγουδιστής Ρομπέρτο ​​Μαρτίνο μέσα σε δάκρυα. «Είναι κάποιος με τον οποίο δούλευα για χρόνια και θεωρούσα αδερφό, καλό φίλο. Μιλούσαμε σχεδόν καθημερινά. Κάνουμε μια κουβέντα μαζί».

Ο Martino είπε στην Herald ότι αυτός και ο Mikaben μίλησαν ακριβώς πριν ανέβει στη σκηνή στο Παρίσι. «Ήταν τόσο χαρούμενος. Ανυπομονούσε να ανέβει σε εκείνη τη σκηνή με τον Carimi. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη ζωή του. Είναι ένα συγκρότημα που λάτρεψε. Είμαι στα χαμένα λόγια. Είμαι κομμάτια.

«Ο Mika ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες που είχα γνωρίσει ποτέ στη ζωή μου», πρόσθεσε ο Martino. «Ένας από τους πιο ταπεινούς τύπους. δεν τον άκουσες ποτέ να είναι τρελός ή να βρίζει κανέναν. Είναι απλώς λυπηρό. απίστευτος.”

Γεννημένος στο Πορτ-ο-Πρενς από τον γνωστό τραγουδιστή Lionel Benjamin, ο Mikaben ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς της Αϊτής. Άρχισε να γράφει σε ηλικία 15 ετών και συνέχισε να ακονίζει τις δεξιότητές του ενώ φοιτούσε στο κολέγιο στο Μόντρεαλ του Καναδά. Αργότερα θα συμμετείχε σε έναν δημοφιλή διαγωνισμό τραγουδιού, το Christmas Telemax, και κέρδισε την τέταρτη θέση με το τραγούδι του “Nwel Tristes” (Θλιμμένα Χριστούγεννα).

Σύντομα, θα ξεκινούσε μια σόλο καριέρα, δημιουργώντας μια βάση θαυμαστών στην Αϊτή, την Ευρώπη, τη Γαλλική Καραϊβική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2004 θα κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ του και ένα χρόνο αργότερα δημιούργησε το συγκρότημα konpa Krezi Mizik με τον ξάδερφό του, David Dupoux. Θα κυκλοφορούσαν δύο άλμπουμ πριν ο Mikaben αποφασίσει να επιστρέψει ως σόλο καλλιτέχνης το 2009. Ενώ θα συνέχιζε να παίζει σόλο, θα δούλευε επίσης ως παραγωγός με αρκετούς καλλιτέχνες όπως οι T-VIce και Carimi, ενώ θα περιοδεύσει με τον τελευταίο και μάλιστα συμπληρώνοντας.

Μετά τον σεισμό του 2010, ηχογράφησε το «Ayti Se» (η Αϊτή) και το ερμήνευσε ενώπιον του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον και πλήθους θρηνητών κατά τη διάρκεια του εορτασμού της καταστροφής που σκότωσε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και άφησε 1,5 εκατομμύριο άστεγους. Το τραγούδι και αργότερα το βίντεο υπενθύμισαν την ομορφιά της χώρας.

Πάντα προσιτός και ευγενικός, ο Mikaben αντλούσε την έμπνευσή του για το τραγούδι από την ίδια την τραγωδία και την επιθυμία να υπενθυμίσει στους Αϊτινούς ότι ήταν μεγαλύτεροι από αυτό που είχε συμβεί. Τραγούδησε για τα διάφορα πολιτιστικά στοιχεία που θα μπορούσαν να βρεθούν σε ολόκληρη τη χώρα και με τα οποία οι Αϊτινοί μπορούσαν να ταυτιστούν ανεξάρτητα από το πού κατάγονταν ή πού ζούσαν.

«Το τραγούδι είναι πραγματικά εκπληκτικό», είπε ο αδερφός του Lionel στην Herald το 2012, «μια υπενθύμιση σε όλους τους Αϊτινούς και θέλουμε όλοι οι Αϊτινοί να γνωρίσουν το τραγούδι και να θυμούνται να στηρίζουν πάντα τη χώρα!»

Με πληροφορίες απο το miamiherald.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ