Ρωσικό σφυροκόπημα στις ουκρανικές υποδομές από τα ξημερώματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με έκτακτη ανακοίνωση πριν από λίγο το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών καλεί τους Έλληνες πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Μετά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας, ήρθαν οι πυραυλικές επιθέσεις. Στόχος από τα ξημερώματα, οι κρίσιμες υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής και μόνο σήμερα έχουν βληθεί τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια σε Κίεβο και Δνείπερο, σε Ζιτομίρ και Χάρκοβο.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, λόγω των πρόσφατων χτυπημάτων στις ουκρανικές υποδομές, η δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας είχε μειωθεί κατά 1/3. Βάζοντας τέλος σε όποια σκέψη είχε το Κίεβο για εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που θα του εξασφάλιζε πάνω από 6 δισεκατομμύρια $ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

66143D15 212B 4503 AEDF 0E5D3FF72BE8
Χτύπημα στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Κίεβο σήμερα το πρωί

Έπειτα από τα σημερινά χτυπήματα, είναι πλέον αμφίβολο εάν η Ουκρανία θα μπορέσει να καλύψει τις βασικές τις ανάγκες, ειδικά ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Πρόκειται σαφέστατα για ένα συντονισμένο ρώσικο σχεδίου προκειμένου να διαλύσει τις παραγωγικές υποδομές της Ουκρανίας, να προκαλέσει εκτός από το ενεργειακό πλέγμα και ένα τεράστιο οικονομικό χτύπημα, προκειμένου να υποχρέωση τον Ζελένσκι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Είναι ξεκάθαρο πως ακόμα και αν οι ΗΠΑ δεχθούν να δώσουν την επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια που ζήτησε ο Ζελένσκι για να μπορέσει να καλύψει τις τρέχουσες χρηματοοικονομικές ανάγκες του Κιέβου, είναι αδύνατο να μπορέσει να αντικαταστήσει την τροφοδοσία ρεύματος, ειδικά εάν τα χτυπήματα αυτά συνεχιστούν.

Παράλληλα, πλήθος χωρών απαίτησαν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία. Την αρχή έκαναν οι συμμαχικές προς την Ρωσία χώρες, όπως η Κίνα, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, η Αίγυπτος, παρόμοιες ανακοινώσεις όμως εξέδωσε χθες η Ιταλία και πριν από λίγη ώρα η Ελλάδα.

https://twitter.com/azgeopolitics/status/1582265960891047936?s=61&t=lsRjKuUhnrRj2BbhywWZIg

ΔΗΜΟΦΙΛΗ