Τί ήταν οι Ελλησποντοφύλακες;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

του Χρυσόστομου Τσιρίδη.
.

Και τα κορυφαία παγκοσμίως ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ χρειάζονται τους…Ελλησποντο-φύλακες (=την Χρηματοδότησή τους).
ΜΟΝΟ η ανέγερση του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ (χωρίς το ΧΡΥΣΕΛΕΦΑΝΤΙΝΟ άγαλμα της ΑΘΗΝΑΣ)
κόστισε πάνω από ΤΕΣΣΕΡΑ εκατομμύρια (4.000.000) ΑΤΤΙΚΕΣ Δραχμές. Ποσό τεράστιο για την εποχή.

54349AA8 AF6A 4A43 9CB1 DA56740F6B14
.
Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, ήταν πάντα στο επίκεντρο του Ελληνικού Μύθου και της Ελληνικής Ιστορίας. Προσεχώς ένα σύντομο σημείωμα. Για σήμερα….Τί ΗΤΑΝ οι Ελλησποντο-φύλακες;
.
Υπάρχει άμεση μονολεκτική απάντηση, αλλά δεν λέει τίποτα χωρίς το ιστορικό.
Για να ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ λοιπόν ΣΩΣΤΑ, πρέπει να ξεκινήσουμε από ΤΗΝ φερόμενη ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ του ΠΕΡΙΚΛΗ στον Εύξεινο Πόντο,
με αρκετούς αστερίσκους.
.
Λ.χ Ως ΜΟΝΑΔΙΚΗ Πηγή αναφέρεται ο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ. ΟΠΟΤΕ ας έχουμε υπόψη επίσης:
.
Πρώτον ο Πλούταρχος γράφει, ΟΤΑΝ η Ελλάδα είναι ΕΠΑΡΧΙΑ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (1ο μ.Χ αιώνα) και δεύτερον δεν αναφέρει τις πηγές του.
.
Τα ερωτήματα κατά συνέπεια εύλογα:
.

Έγινε ποτέ η εκστρατεία ή μήπως είναι ΕΠΙΝΟΗΣΗ των θαυμαστών του ΧΡΥΣΟΥ αιώνα του…ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ή αλλιώς “περασμένων μεγαλείων” 500 χρόνια πριν;
.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ οι μόνοι κερδισμένοι από μια πετυχημένη εκστρατεία (ΘΑ) ήταν το ΗΓΕΤΙΚΟ ίματς του ΙΔΙΟΥ του ΠΕΡΙΚΛΗ και η ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ μιας παντοδύναμης ΑΘΗΝΑΣ, που “μπορούσε να πάει όπου ήθελε” (“των Αθηναίων πλεόντων ᾗ βούλοιντο”, όπως γράφει αυτούσια ο Πλούταρχος).
Υποθέσεις κάπως αόριστες.
.
Σε πιο ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ βάση, με τα ΤΟΤΕ δεδομένα, λίγο πριν τον ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ, ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ Πόντος θα πρόσφερε πιο…ΠΡΑΚΤΙΚΑ οφέλη.+
Ξυλεία, άφθονο ΣΙΤΑΡΙ, πλούσια αλιεύματα, Στρατηγικούς συμμάχους, ενόψει Πελοποννησιακού κλπ.
Ειδικά για τα ΣΙΤΗΡΑ. Μετά την Απώλεια των σιτοφόρων περιοχών ΑΙΓΥΠΤΟΥ και ΣΙΚΕΛΙΑΣ, η Αθήνα χρειάζεται νέα πηγή προμήθειας.

Και η αλήθεια είναι ότι ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ, κατά τον Πλούταρχο πάντα, πέτυχε τον ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ εφοδιασμό από τον Εύξεινο Πόντο, Καθώς και
μεγάλα ΕΣΟΔΑ από την ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ,την ΕΙΣΠΡΑΞΗ διοδίων (διαπυλίων τελών) για τα πλοία και τα φορτία που έπλεαν από και προς τον Εύξεινο Πόντο.
.
ΕΣΟΔΑ απαραίτητα (ΚΑΙ) για την ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του ΟΡΑΜΑΤΟΣ του ΠΕΡΙΚΛΗ, για την ανέγερση των ΑΘΑΝΑΤΩΝ ΕΡΓΩΝ στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ, που άρχιζε εκείνη την περίοδο (δες λεζάντα ΕΙΚΟΝΑΣ).
.
Για τον σκοπό αυτό (δι)ΟΡΙΖΟΝΤΑΝ και ειδικοί Αθηναίοι υπάλληλοι,οι ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟ-ΦΥΛΑΚΕΣ (=ΕΠΙΣΤΑΤΕΣ= ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ κληρούχοι το πιο πιθανό)στο ΤΕΛΩΝΕΙΟ του Ελλησπόντου.
.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ίσως τα περί εκστρατείας που αναφέρει ο Πλούταρχος, με εμφανές ΡΗΤΟΡΙΚΟ ΥΦΟΣ (πλοία…. “λαμπρώς κεκοσμημένα”) απηχούν έναν ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ, από την προ πολλών αιώνων παρουσία και δραστηριότητα των Ελλήνων στον ΠΟΝΤΟ.
.
Σημείωση. Αρκετά στοιχεία από το Διαδίκτυο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ