Κουντουρά στην Ολομέλεια του ΕΚ: Ανάγκη για ευρωπαϊκό σχέδιο με 5 βασικές παρεμβάσεις αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ανάγκη να εφαρμοστεί ευρωπαϊκό, συλλογικό και αλληλέγγυο σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης επισήμανε η Έλενα Κουντουρά, σε παρέμβασή της προς την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τη «συγκράτηση των λογαριασμών σε χαμηλά επίπεδα: κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και η θέσπιση ενός ειδικού φόρου επί απροσδόκητων κερδών».

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ITRE, τόνισε ότι η ΕΕ κινείται αμήχανα εδώ και ένα χρόνο, παρότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει θεσμικές παρεμβάσεις για να διορθωθεί το παρωχημένο, γεμάτο στρεβλώσεις μοντέλο της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Η ακρίβεια, όπως τόνισε πλήττει βάναυσα τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους, και η ενεργειακή κρίση λειτουργεί προς όφελος των υπερκερδών και όχι των καταναλωτών.

Ζήτησε το ευρωπαϊκό σχέδιο να στηριχθεί σε πέντε τουλάχιστον βασικές θεσμικές παρεμβάσεις για τη λήψη μέτρων που θα περιλαμβάνουν:

• δημιουργία ταμείου «αλληλεγγύης» μέσω ευρωομολόγου, με στόχο άμεσα να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στην ενέργεια σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ
• δημόσιο έλεγχο των ενεργειακών υποδομών, και δομική μεταρρύθμισή της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, διότι δεν νοείται αντιμετώπιση της κρίσης με ασυδοσία και αισχροκέρδεια.
• υψηλή φορολόγηση των συσσωρευμένων υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και άλλων πολυεθνικών σε βάρος των πολιτών
• αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο, όπως πέτυχε η Ιβηρική χερσόνησος
• προστασία των ευάλωτων καταναλωτών από τις διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών λογαριασμών.
Επιπλέον, είναι θέση της Έλενας Κουντουρά ότι η ΕΕ πρέπει να προωθήσει άμεσα το μοντέλο prosumers (παραγωγών-καταναλωτών) μέσω της λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια και να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα, αλλά και να θεσπιστεί ανώτατος συντελεστής κέρδους 5% στην παραγωγή ενέργειας για να αποτραπούν άλλα υπερκέρδη σε βάρος των καταναλωτών.

Η παρέμβαση που κατέθεσε η Έλενα Κουντουρά:

«Κύριοι συνάδελφοι,
Εδώ και ένα χρόνο η ακρίβεια πλήττει βάναυσα το σύνολο των επιχειρήσεων, νοικοκυριών και εργαζομένων και η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται αμήχανα, χωρίς συλλογικό σχέδιο συζητώντας ακόμη ποια μέτρα πρέπει να λάβει για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.
Εδώ και ένα χρόνο εμείς ζητάμε θεσμικές παρεμβάσεις που να διορθώνουν το παρωχημένο, γεμάτο στρεβλώσεις μοντέλο της ευρωπαϊκής αγορά ενέργειας το οποίο, όπως έχει αποδείξει με δραματικό τρόπο, η κρίση αυτή δεν λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά προς όφελος των υπερκερδών.

Η ΕΕ θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει αν θα πορευτεί στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης, υιοθετώντας ρεαλιστικές λύσεις, για την αντιμετώπιση ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.

Διεκδικούμε μέτρα:

– με άμεσο αντίκτυπο όπως η δημιουργία ενός ταμείου «αλληλεγγύης» που θα τροφοδοτηθεί από ένα ευρωομόλογο και θα στηρίξει την άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια, σε κάθε κράτος-μέλος.

– για τον δημόσιο έλεγχο των ενεργειακών υποδομών, τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας και τη δομική μεταρρύθμισή της, διότι δεν νοείται αντιμετώπιση της κρίσης με ασυδοσία και αισχροκέρδεια.

– για την υψηλή φορολόγηση των υπερκερδών που συσσώρευσαν ενεργειακές εταιρείες αλλά και άλλες πολυεθνικές στην πλάτη των ευρωπαίων πολιτών.

– για την αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο, όπως πέτυχε η Ιβηρική χερσόνησος

– για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών από τις αποκοπές ρεύματος.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ