Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Μεγάλα μυαλά: Τσαρλς Γκλόβερ Μπάρκλα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τσαρλς Γκλόβερ Μπάρκλα (7 Ιουνίου 1877 – 23 Οκτωβρίου 1944) ήταν Βρετανός φυσικός και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Φυσικής το 1917 για την ανακάλυψη της χαρακτηριστικής ακτινοβολίας Ρέντγκεν (ακτίνες Χ) των στοιχείων.

Ο Μπάρκλα γεννήθηκε στην Αγγλία το 1877 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Το 1899 πήγε στο Κολέγιο Τρίνιτι του Κέιμπριτζ για να δουλέψει στο εργαστήριο Κάβεντις υπό την επίβλεψη του φυσικού Τζόζεφ Τόμσον. Αργότερα η αγάπη του για τη μουσική τον οδήγησε στο Κινγκς Κόλετζ, όπου εντάχθηκε στη χορωδία της εκκλησίας.

Το 1903 πήρε το πτυχίο του και το 1907 το μεταπτυχιακό. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε και που πήρε το διδακτορικό του αλλά είναι γνωστό ότι ο φυσικός Τζόζεφ Τόμσον και ο Όλιβερ Λοντζ ήταν διδακτορικοί καθηγητές του.

Το 1913, αφού είχε δουλέψει στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και στο Κινγκς Κόλετζ, ο Μπάρκλα διορίστηκε καθηγητής της φυσικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, θέση την οποία κράτησε μέχρι τον θάνατό του. Νυμφεύθηκε τη Μαίρη Έστερ Κάουελ (Mary Esther Cowell) το 1907.

Ο Μπάρκλα συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη και τελειοποίηση των νόμων των ακτίνων Χ, και της φασματοσκοπίας ακτίνων Χ, καθώς και των αρχών που διέπουν τη διαβίβαση των ακτίνων Χ μέσω της ύλης, και ιδίως των αρχών της διέγερσης της δευτεροβάθμιας ακτινοβολίας Χ.

Για την ανακάλυψη των χαρακτηριστικών ακτίνων Χ των στοιχείων, του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1917. Του απονεμήθηκε επίσης το Μετάλλιο Χιουζ της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας το ίδιο έτος.

wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ