Αμερικανικές υπηρεσίες εξετάζουν τα συντρίμμια των ιρανικών drones στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ειδικοί εξετάζουν τα συντρίμμια των ιρανικών drones που καταρρίφθηκαν στην Ουκρανία

Η Washington  Post ανέφερε ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη δομή και τη συναρμολόγηση του αεροπλάνου, μαζί με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του, θα μπορούσαν να είναι ένα κρίσιμο σημείο για να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ουκρανούς συμμάχους τους να εντοπίσουν καλύτερα τα αδύναμα σημεία αυτών των drones και να τα καταρρίψουν πριν φτάσουν στους προορισμούς τους.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε 2 ανώτερους αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα, οι οποίοι είπαν ότι μια τέτοια διαδικασία είχε ήδη γίνει στο παρελθόν για τη διερεύνηση και τη δοκιμή όπλων που χρησιμοποιήθηκαν από Ιρανούς απεσταλμένους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη απογειώθηκαν από τρεις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία και από άλλη τοποθεσία στη Λευκορωσία.

Η εφημερίδα σημείωσε ότι η Τεχεράνη έστειλε συμβούλους σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία για να βοηθήσουν στην παροχή τεχνικών πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του αεροσκάφους.

Δεν είναι σαφές πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν πρόσβαση στα συντρίμμια των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αν και το Πεντάγωνο είναι στενά συντονισμένο με τον ουκρανικό στρατό και διατηρεί μια μικρή διοικητική παρουσία στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε δεκάδες drones «αυτοκτονίας» σε επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους στην πρωτεύουσα Κίεβο. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ένα drone Shahed-136 που κατασκευάστηκε στο Ιράν.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι είχε καταστρέψει 223 ιρανικής κατασκευής drones από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις τελευταίες ημέρες ότι προμήθευσε τη Ρωσία με όπλα και drones για να βοηθήσει τις δυνάμεις που εισβάλλουν στην Ουκρανία.

Τα UAV Shaheed πετούν πολύ χαμηλά και φαίνεται να έχουν λίγα μεταλλικά μέρη, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους από τα ραντάρ και άλλους αισθητήρες πριν φτάσουν στον προορισμό τους.

Η Washington Post σημειώνει ότι η εξέταση αυτών των θραυσμάτων drone μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις.

Ο ανώτερος Ουκρανός σημείωσε ότι οι θέσεις εκτόξευσης των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελούν μια άλλη πρόκληση, προσθέτοντας ότι εκτοξεύονται από μέρη μακριά από το βεληνεκές του ουκρανικού πυροβολικού που έλαβε το Κίεβο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα UAV Shaheed διαφέρουν από τα όπλα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία, καθώς παραμένουν στον αέρα για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να προσδιοριστεί ο στόχος τους, και μερικές φορές είναι μια σταθερή τοποθεσία, μετά πετούν προς αυτό και συγκρούονται μαζί του πριν εκραγούν.

Σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα drones, τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να εκτοξεύσουν πυραύλους και να επιστρέψουν στη βάση τους, τα ιρανικά drones πετούν για να συγκρουστούν.

Οι αναλυτές λένε ότι τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι ένα μεγάλο πρόβλημα επειδή πολλά από τα αμυντικά συστήματα που μπορούν να τα καταρρίψουν είναι πολύ ακριβά, συχνά σχεδιασμένα για να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες απειλές όπως αεροπλάνα και ελικόπτερα και χρειάζονται μήνες ή πιθανώς χρόνια για να παραχθούν.

2


Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Σάμουελ Μπεντ [Samuel Bendt] λέει ότι η αεράμυνα της Ουκρανίας έχει επιδείξει κάποια επιτυχία έναντι των drones, αλλά λίγοι εξακολουθούν να φτάνουν τους στόχους τους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει χάος και καταστροφή.

«Οι Ρώσοι σήμερα έχουν μια πληθώρα φθηνών όπλων, τα οποία είναι σε θέση να υπενθυμίζουν συνεχώς στους Ουκρανούς ότι ο ουρανός τους δεν είναι 100 τοις εκατό ασφαλής», πρόσθεσε ο Μπεντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας ικανά να καταστρέψουν drones, το πρώτο από τα οποία ονομάζεται «Vampire» και μπορεί να καταρρίψει drones που εκτοξεύονται από έναν εκτοξευτή συνδεδεμένο σε ένα φορτηγό.

Το Πεντάγωνο υποσχέθηκε επίσης να στείλει στην Ουκρανία το Nasmas, ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος ικανό να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους και άλλες εναέριες απειλές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δύο μονάδες Nasmas θα πρέπει να παραδοθούν τις επόμενες εβδομάδες και δεσμεύτηκαν επίσης να παράσχουν άλλες έξι μονάδες στην Ουκρανία, αλλά οι προμήθειες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετά χρόνια…

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ