Ξανά η τουρκική απάτη για 300,000 Τ/κ στο Ηνωμένο Βασίλειο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γραφει η Φανουλα Αργυρου απο το sigmalive.com

Αναφέρομαι στην ανάρτηση στο Sigmalive 25.10.22 «Όταν οι Τ/κ του Η.Β κατηγόρησαν τον Σούνακ για «τουρκοφοβία» στο Κυπριακό». Πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή είναι μια νέα  επανάληψη της τουρκικής απάτης ότι τάχα υπάρχουν 300,000 Τουρκοκύπριοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πως ξεκίνησε και αυτή τους η απάτη.

Η ανάρτηση αναφέρεται και καλύπτει τουρκοκυπριακές αντιδράσεις εναντίον του νέου Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ,  σε σχέση με μια επιστολή του τελευταίου προ μηνών προς την ομάδα «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου» στην οποία ο Σούνακ απλά αναφέρθηκε σε τουρκική εισβολή στην Κύπρο για προκλήσεις των Τουρκοκυπρίων κτλ. Και επειδή ο άνθρωπος μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας και γεγονότων αμέσως τον χαρακτήρισαν «τουρκοφοβικό».  Ενώ, έγραψαν η Λίζ Τράς κράτησε ουδέτερη θέση!

(Σημ. η Λίζ Τράς παρουσιάστηκε «ουδέτερη» γιατί μίλησε με την διγλωσσία του Φόρειν ΄Οφις εφόσον μεταξύ 2021-22 υπηρέτησε ως Υπ. Εξωτερικών…)

«Όπως μετέδωσε  η φιλοτουρκική ιστοσελιδα Τ-VINE «ενώ η Τρας υιοθέτησε ουδέτερη θέση στην επιστολή της, ο Σούνακ χρησιμοποίησε γλώσσα και αναφορές που όχι μόνο διαστρέβλωναν τα ιστορικά γεγονότα στην Κύπρο, αλλά και αλλοίωσαν τον χαρακτήρα των Τ/κ  και υπονόμευαν την πολιτική ισότητα και τις δημοκρατικές τους επιλογές, προκαλώντας τεράστια προσβολή στην τουρκοκυπριακή κοινότητα…

Η αναφορά στην τουρκική ‘’εισβολή’’  καθώς και οι ισχυρισμοί για τουρκοκυπριακή ‘’πρόκληση’’ αναδεικνύουν την περιορισμένη γνώση του Ρίσι Σούνακ για το Κυπριακό. Ένα ανησυχητικό σημάδι για τους 300.000 Βρετανούς TC που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως επόμενος ηγέτης τους θα μπορούσε να είναι ένας τουρκοφοβικός».

Η προϊστορία (1) της  απάτης με τον ανύπαρκτο αριθμό των 300,000 Τ/κ στο Η.Β.

Καταρχήν ας πάμε πρώτα πίσω στο 2015

Στις 3 Απριλίου 2015 αναρτήθηκε στην αμερικανική ιστοσελίδαhuffingtonpost από την δημοσιογράφο ονόματι Οlena Kaquiαπό τη Τσεχία, το θέμα δύο Τουρκοκυπρίων που κατηγορούνταν από τις κατοχικές και παράνομες αρχές στα κατεχόμενα γιατί ανύψωσαν κυπριακές σημαίες τον Ιούνιο του 2013 στο μαγαζί τους στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Το δημοσίευμα, όμως, πέραν του σχετικού θέματος, αναφέρθηκε και σε δηλώσεις κάποιου Τουρκοκύπριου ονόματι Οζ Καρατζάν, από τον οργανισμό Λινοβάμβακοι,  ο οποίος ανέφερε σωστά μεν ότι το 1974 η Τουρκία εισέβαλε παράνομα και έχει υπό κατοχή το κατεχόμενο μέρος και ανακήρυξε το ψευδοκράτος που μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει, προχώρησε  δε και πρόσθεσε ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν 70,000 Τουρκόφωνοι Κύπριοι και 300,000 στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτός ο αριθμός δείχνει ότι οι Τούρκοι τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν το νησί. Οι Τούρκοι διώχνουν τους Τουρκόφωνους Κύπριους που είναι ιδιοκτήτες του νησιού για  να κερδίσουν πλήρη έλεγχο των κατεχομένων περιοχών» «εξήγησε» ο Καρατζάν.  Ενώ καμία αναφορά δεν έκανε στις περίπου 180,000 ξεριζωμένους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες και ότι ο Ελληνισμός στο νησί αποτελεί το 82%  του πληθυσμού της νήσου.

(…According to Karajan, there are 70,000 Τurkish-speaking Cypriots living in Cyprus and 300,000 living in United Kingdom. “This number shows that Turks made them leave the island” says Karajan, “Turks are getting rid of Turkish-speaking Cypriots who are owners on the island to achieve full control of the occupied areas”…)

Ευτυχώς επενέβη τότε ο Γραμματέας της Αδούλωτης Κερύνειας κ. Ιωάννης Σιεκέρσαββας και με ανάρτηση σχολίου του έβαλε  τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Το σχόλιο του κ. Σιεκέρσαββα στο τέλος του κειμένου. (Για σχόλιο η ιστοσελίδα απαιτούσε λογαριασμό στο facebook).

Λάθος του ΡΙΚ- Δεν έκανε διόρθωση 

Δυστυχώς, το βράδυ της Κυριακής 5.4.2015 όταν η τηλεόραση του ΡΙΚ στο κεντρικό βραδινό δελτίο ειδήσεων μετέδωσε ως είδηση την σχετική αναφορά στην πιο πάνω αμερικανική ιστοσελίδα για το θέμα των Τουρκοκυπρίων,  μετέδωσε δίχως καμία διόρθωση,  και τον λανθασμένο, παραφουσκωμένο αριθμό των Τουρκοκυπρίων (300,000) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

(Σχετική ανταπόκριση από το Ράδιο Πρώτο πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου 6.4.2015).

Τώρα…

Τον φανταστικό αριθμό των 300,000 Τ/κ στο Λονδίνο  επικαλέστηκε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς ΄Ερογλου τον Ιούνιο του 2012 επισκεπτόμενος τουρκικά παροικιακά σχολεία για το οποίο θέμα έγραψε η εφημερίδα Ελευθερία στις 28 Ιουνίου 2012 σελ. 5:

«Οι … 300 χιλιάδες Τ/κ του Λονδίνου

Κατά την επίσκεψή του σε τουρκικά παροικιακά σχολεία του Λονδίνου, ο ΄Ερογλου κάλεσε τους μαθητές να μάθουν την τουρκική γλώσσα και να γίνουν πρεσβευτές της TRNC (ψευδοκράτος). Τόνισε δε ότι στο Λονδίνο ζουν… 300 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι και άλλες 200 χιλιάδες Τούρκοι εκ Τουρκίας! Αυτός ο αριθμός – είπε – συνιστά μεγάλη δύναμη που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Τεράστιο ψεύδος, φυσικά. Εξογκώνουν τους αριθμούς για να ξεγελούν αφελείς βρετανούς βουλευτές ότι έχουν τάχα δύναμη και, άρα, πρέπει να να τους υπολογίζουν στις εκλογές και να ακολουθούν τη γραμμή τους. Γι΄αυτό κάποιοι βουλευτές «έβαλαν νερό στο κρασί τους» τελευταίως. Φοβούνται τις… 300 χιλιάδες ψήφους!

Η πραγματικότητα είναι ότι οι Τ/κ υπολογίζονται γύρω στις 60-70 χιλιάδες. Και η πλειοψηφία των εκ Τουρκίας μεταναστών είναι Κούρδοι, που κάθε άλλο παρά Τουρκία υποστηρίζουν (τουλάχιστον η πλειοψηφία).

Βέβαια, ο Έρογλου εξόγκωσε τον αριθμό ξεπίτηδες. Τι να πει όμως ένας για το ΡΙΚ, το οποίο πριν λίγα χρόνια έκανε πρόγραμμα για την Κυπριακή Παροικία και η δημοσιογράφος Σούλα Χατζηκυριάκου βρήκε ότι υπάρχουν στο Λονδίνο 200 χιλιάδες Τ/κ!!! Δεν έχει σημασία το ποιον, τα πιστεύω και η ικανότητα της δημοσιογράφου. Σημαντικό είναι ότι μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι, διότι πολλοί αφελείς πιστεύουν πως ό,τι πει το ΡΙΚ είναι… σωστό!».

Ο αριθμός δε των  300,000 αντιπροσωπεύει πιο κοντά την Ελληνοκυπριακή ομογένεια Βρετανίας!  Η μετανάστευση στη χώρα ξεκίνησε ενωρίς την δεκαετία του 1930 λόγω της φτώχειας που μάστιζε την βρετανική τότε αποικία Κύπρο…

Η παραπληροφόρηση από Σούλα Χατζηκυριάκου ΡΙΚ

Πάμε πιο πίσω και βρίσκουμε την ομογενειακή «Ελευθερία» να έγραψε στις 3.1.2003 και για μια παραπλανητική  αναφορά της Σούλας Χατζηκυριάκου (ΡΙΚ) με τίτλο «Ανεύθυνες, παραπλανητικές και επικίνδυνες ειδήσεις από ΡΙΚ – ύποπτη προσπάθεια πληθυσμιακής αύξησης των Τουρκοκυπρίων !!!».

Η εφημερίδα αναφερόταν σε πρόγραμμα της κυρίας Σούλας Χατζηκυριάκου από το ΡΙΚ η οποία, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που πήρε από τον αρχισυντάκτη της «Τοπλούμ Ποστασί» στο Λονδίνο ο οποίος της είπε ότι η εν λόγω εφημερίδα είχε  κυκλοφορία 17,000 και ότι οι Τουρκοκύπριοι στο Λονδίνο ήσαν 200,000!

Στην πραγματικότητα τότε, η εβδομαδιαία τουρκοκυπριακή Τ.Π είχε κυκλοφορία 3,000, διανέμεται δωρεάν, και οι Τ/κ δεν ξεπερνούσαν τότε τις 50,000 ενώ οι Ελληνοκύπριοι μάλλον ξεπερνούσαν τις 250,000.  Η «Ελευθερία» θεώρησε την εν λόγω προβολή από την κα Σούλα Χατζηκυριάκου, ως ύποπτη προσπάθεια πλασματικής πληθυσμιακής αύξησης των Τουρκοκυπρίων για να βοηθήσει τη πολιτική ισότητα και να συμβαδίζει με την αριθμητική λόγω της εμφάνισης του Σχεδίου Ανάν εφόσον το 18% δεν μπορεί, ούτε με τους κουβαλητούς να γίνει 50%!

Χάρης Σοφοκλείδης

Σύμφωνα με το τότε δημοσίευμα της «Ελευθερίας»  η ανυπόστατη είδηση επέσυρε και την μήνιν ακόμα και του κατά τα άλλα μετριοπαθή τότε προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυπρίων Βρετανίας  Χάρη Σοφοκλείδη, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ κατηγορώντας το ΄Ίδρυμα για «μετάδοση ανεξέλεγκτων ειδήσεων σε μια κρίσιμη περίοδο για την Πατρίδα μας, που προκαλεί μόνο σύγχυση και ζημιά στο εθνικό μας θέμα»...).

Η προϊστορία (2) η  πρώτη σκόπιμη αναφορά –απάτη-  για 300,000

Αυτή έγινε από τον Τούρκο Υπ. Εξωτερικών στην Τριμερή του Λονδίνου το 1955

Το ιστορικό του εποικισμού, ξεκίνησε από τους Τούρκους προνοητικά από το 1955. Ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών Φατίν Ζορλού,  σε μια από τις συναντήσεις που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Χάρολτ Μακμίλλαν, στις  31 Αυγούστου 1955, στην διαβόητη Τριμερή στο Λονδίνο,  προκατάλαβε δηλώνοντας ότι στη Τουρκία υπήρχαν 300,000 Τούρκοι που είχαν κυπριακή καταγωγή άρα είχαν το δικαίωμα επιστροφής. Η Τουρκία ουδέποτε θα δεχόταν η Κύπρος να περάσει στα χέρια της Ελλάδας, και η  αρχή της αυτοδιαθέσεως στην Κύπρο έπρεπε να θεωρηθεί  ως εξαίρεση και έπρεπε να βρεθεί μια άλλη λύση που να την δίδει  και στους Τούρκους δηλαδή στην μειονότητα του 18%.

Ερευνώντας τα βρετανικά αρχεία βρήκα ότι η δήλωση Ζορλού διαψευδόταν όταν αξιωματούχος του Φόρειν ΄Οφις στις 5 Ιουνίου 1959 σημείωνε ότι ο κ. Μπαγιουλκέν (Τούρκος αξιωματούχος) τους είπε ότι η Τουρκία δεν σκόπευε να στείλει πίσω όλες τις 47,000Τουρκοκυπρίων που ήσαν τότε στην Τουρκία… (Αυτά  πρωτο- δημοσιεύσαμε στην «Σ» κατά την διάρκεια της τρίμηνης για πρώτη φορά παρουσίασης  βρετανικών εγγράφων το 1989/90 και στη συνέχεια στο βιβλίο «Έτσι κατέστρεψαν την Κύπρο» που εκδώσαμε το 1992. Βέβαια ούτε ο αριθμός των 47,000 μπορούσε να τεκμηριωθεί).

Τέλος ο  εποικισμός (και το παρα-φούσκωμα του αριθμού των Τ/κ) ήταν στο σχέδιο του Δρ. Νιχάτ Ερίμ «πώς να επανακτήσουν την Κύπρο», που παρέδωσε στον Τούρκο πρωθυπουργού Α. Μεντερές, τον Νοέμβριο του 1956. (Βρίσκεται μεταφρασμένη από τα τουρκικά στα ελληνικά από τον κ. Χρ. Ιακώβου, στο βιβλίο του κ. Κώστα Χατζηκωστή « Εξι προεδρικά πορτρέτα». Για τη ύπαρξη της έκθεσης εκείνης, ευγνωμονούμε τον αείμνηστο Δάσκαλο, Καθηγητή Δρ. Νεοκλή Σαρρή).

Αυτή είναι η προϊστορία του διαβόητου αριθμού των  300,000 χιλιάδων Τ/κ αρχικά στην Κύπρο και στη συνέχεια τάχα στο Ηνωμένο Βασίλειο!  Και επειδή οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν βγαίνουν να διορθώνουν τα πράγματα…

Το διορθωτικό σχόλιο Ιωάννη Σιεκέρσαββα

«On the article by Olena Kagui Ι wish to comment as follows:  1. I  congratulate the Turkish Cypriot family for their stand as Cypriots, objecting to the Turkish occupation. Their stand reflects the bond  with  the common homeland, despite the fact that the majority is too scared to react against the invader and its local TMT puppets.

2. The statistics regarding the population distribution on Cyprus following a survey contacted by the British in 1960 before handing over the rule over the Island were as follows: The natural evolution of the Turkish Cypriot population in Cyprus  numbered in 1974 120000 people, being the 18% of the total population of 500000. Their natural habitat was all over Cyprus and they owed 13% of the private property all over the Island.. In 1974  the ultimate goal of the invasion was to occupy part of Cyprus , clear it out from the Greek population (being 85% of the total) and move all the Turkish Cypriots into the occupied area. To achieve this, brutal force and threats were used and other criminal acts  were committed. This was the deal between Britain and Turkey since 1956 following the Greek uprising against the British Colonial rule.  The seeds to get to 1974 was planted in the Zurich agreement for Independence and rooted in the unlawful constitution imposed on the Cypriot people by the colonial power, Britain. Today under Turkish rule the Turkish Cypriots, the ordinary compatriots who did not share the deeds of TMT emigrated and only about 65000 remain under the occupation and struggle as a small minority among the Turkish settlers.  These are a sample of the recent historical facts which must be noted. We were unfortunate  enough  to have witnessed the events growing up in this deeply troubled by foreign interference part of the World».

Ερευνήτρια –συγγραφέας Λονδίνο 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ