Κυπρος: Σκληρές καταγγελίες για τον ρόλο των κυανόκρανων της UNFICYP του ΟΗΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκληρές καταγγελίες για τον ρόλο των κυανόκρανων της UNFICYP του ΟΗΕ έγιναν στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου στο ΒΕΡΓΙΝΑ Τηλεόραση. Καταγγελίες που αποκτούν συγκεκριμένη βαρύτητα, αφού διατυπώθηκαν από τον Χριστάκη Παναγιώτου, κοινοτάρχη του χωριού Δένεια, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη, την οποία υποτίθεται ότι η UNFICYP διαφυλάττει.

Από το βήμα της εκπομπής του κ. Καλογήρου, ο Χριστάκης Παναγιώτου αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία του ΟΗΕ κάνει συνεχώς τα στραβά μάτια στις τουρκικές προκλήσεις εντός της νεκρής ζώνης, με αποκορύφωμα τη δημιουργία ένας μεγάλου στρατιωτικού φυλακίου με πολυβολεία και θέσεις προφύλαξης, δηλαδή μια πλήρης στρατιωτική εγκατάσταση.

«Εμείς κάτι είδαμε ότι γινόταν, αλλά δεν δώσαμε πολύ σημασία» είπε ο Χριστάκης Παναγιώτου, που συνέχισε εξηγώντας ότι πριν από λίγες ημέρες πήγαν εκεί και είδαν ότι ο τουρκικός στρατός είχε φτιάξει ένα πλήρες, κανονικό φυλάκιο. Στην ερώτηση του κ. Καλογήρου εάν οι κάτοικοι ενημέρωσαν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τον ΟΗΕ, η απάντηση θα πρέπει να προκαλεί ντροπή στους ιθύνοντες.

Σύμφωνα με τον Χριστάκη Παναγιώτου, από πλευράς κυβερνήσεως τους ενημέρωσαν ότι το ξέρουν, ότι είναι ενήμεροι από την πρώτη στιγμή και ότι το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών προχωρά σε διαβήματα στο επίπεδο που πρέπει. Ο δε ΟΗΕ, στον οποίον επίσης απευθύνθηκαν, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει γνώση του ζητήματος και ότι θα χρειαστεί χρόνο για να το… ελέγξει, λες και μια στρατιωτική εγκατάσταση στον τομέα ευθύνης τους είναι κάτι το οποίο μπορεί να τους διέφυγε.

Πρόκειται περί προφανούς περιπτώσεως κοροϊδίας των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής από τον ΟΗΕ, που απʼ ό,τι φαίνεται εδώ και κάποια χρόνια παίζει… παιχνιδάκια με τον τουρκικό στρατό. Οπως η περίπτωση προ ολίγων ετών που Τούρκοι μπήκαν και θέρισαν τα χωράφια τα οποία είχαν σπείρει οι Ελληνες κάτοικοι της περιοχής και η πριν λίγων εβδομάδων παραχώρηση γηπέδου ποδοσφαίρου εντός της νεκρής ζώνης για να κάνει… προπονήσεις ομάδα Τουρκοκυπρίων. Τα περιστατικά… πυκνώνουν, κάνοντας αρκετούς να αναρωτιούνται για το ποια ακριβώς είναι η αποστολή της UNFICYP στη νεκρή ζώνη. Να διαφυλάττει ότι δεν θα υπάρχουν επεισόδια μεταξύ Εθνικής Φρουράς και κατοχικών δυνάμεων ή κομμάτι κομμάτι να προσθέτει εδάφη στη λίστα των Κατεχομένων;

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί και η… ευαισθησία με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία διαχειρίζεται το όλο ζήτημα. Οπως αναρωτήθηκε και ο Χριστάκης Παναγιώτου μιλώντας με τον Χρήστο Καλόγηρο, είναι ακατανόητο γιατί ακόμη δεν έχει ζητηθεί η αντικατάσταση του διοικητή της UNFICYP κ. Στιούαρτ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για όσα λαμβάνουν χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ