Υποβαθμίστηκε το θεμα των πολεμικών αποζημιώσεων που μας χρωστά η Γερμανία στην συνάντηση Σολτς με Μητσοτάκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις. Κάτι που έκανε εντύπωση ωστόσο, ήταν η συχνή χρήση της αντωνυμίας «μου» (σ.σ. και όχι «μας» μιας και μιλούσε σε απευθείας σύνδεση απευθυνόμενος και στους Έλληνες πολίτες) από τον Πρωθυπουργό, σε κάθε αναφορά στην πατρίδα, με… κτητική διάθεση.

Ο κ.Μητσοτάκης ξεκίνησε με αναφορά στην επίσκεψη της προκατόχου του Γερμανού Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ, πέρσι τέτοιες μέρες, επισημαίνοντας ότι το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας «είναι πλέον αναβαθμισμένο και αυτό συμβαίνει την ώρα που η πατρίδα μου αμύνεται, τόσο στην ενεργειακή κρίση, όσο και απέναντι στις προκλήσεις».

Θαλάσσιες ζώνες… ξανά

«Επανέλαβα στον κ. Σολτς ότι είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μην βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονές μας και όλοι οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Οι διεθνείς συμβάσεις  δεν αλλάζουν με ψευδαισθήσεις, ούτε η ιστορία», σχολίασε μεταξύ άλλων αναφορικά με την Τουρκία και πρόσθεσε πως «αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα, διεθνή νομιμότητα».

Για μια ακόμη φορά μίλησε για θαλάσσιες ζώνες, αναφερόμενος στη διαφορά μας με την Τουρκία, με τον κ.Μητσοτάκη να λέει χαρακτηριστικά: «Η διαφορά μας δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο»!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά διαστρεβλώνει επικίνδυνα την πραγματικότητα, η οποία είναι μία και μοναδική: Ότι η μόνη διαφορά που υφίσταται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, είναι οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Αυτός ο πληθυντικός, «θαλάσσιες ζώνες», έχει επιτρέψει στην Τουρκία να προβάλλει ανενόχλητη και τις «φαντασιώσεις» της περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «η Γερμανία είναι από τους πρώτους επενδυτές στην πατρίδα μου, για τα αγροτικά προϊόντα, τον τουρισμό, πρόσφατα στην άμυνα εγκαινιάσαμε κυκλική ανταλλαγή, γερμανικές εταιρείες μετέχουν σε μεγάλα έργα, Ελλάδα και Γερμανία πρωταγωνιστούν στην πράσινη μετάβαση».

Ο Όλαφ Σολτς από την πλευρά του, σχολίασε αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ότι «αποτελεί συμφέρον όλων η καλή γειτονία», ενώ επεσήμανε ότι χρειάζεται διάλογος «και επίλυση των ζητημάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Σε ερώτηση για το αν η Γερμανία θα είχε πρόβλημα τα τεθωρακισμένα της (που προμηθεύτηκε η Ελλάδα) βα σταθμεύσουν στα σύνορα με την Τουρκία, ο Καγκελάριος απάντησε:

«Δώσαμε αυτά τα τεθωρακισμένα, ποτέ δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και δεν θα απαντήσω εγώ για αυτήν. Δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν την κυριαρχία».

Ερωτώμενος για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων ο κ.Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά προχώρησε σε υποβάθμιση του θέματος λέγοντας: «Η συζήτηση παραμένει επίκαιρη, αλλά δεν νομίζω ότι σκιάζει συνολικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις»!

Από την πλευρά του ο Σολτς σχολίασε σχετικά: «Για τις γερμανικές επανορθώσεις πιστεύω ότι θα στηρίξουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ